Ανοίγουν από την προσεχή Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, οι δύο από τις τέσσερις
χειρουργικές αίθουσες που διαθέτει το Νοσοκομείο της Ρόδου, προκειμένου να
γίνονται τακτικές επεμβάσεις και να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών.
Παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για την επιστροφή των 30 νοσηλευτών που είχαν αποχωρήσει από το νοσοκομείο στο τέλος του προηγούμενου έτους επειδή έληξαν οι συμβάσεις τους. Η επιστροφή τους θα επιτευχθεί με την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.
Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Νοσοκομείο με συμμετοχή του υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς -Αιγαίου κ. Χαράλαμπου Πλάτση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν γιατροί του χειρουργικού τομέα που τόνισαν πως δεν μπορεί να συνεχίσει το νοσοκομείο να λειτουργεί καλύπτοντας μόνο τα επείγοντα περιστατικά, αφού κάτι τέτοιο, έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών, που δεν είναι όλοι υψηλού οικονομικού εισοδήματος για να πληρώνουν για τις εξετάσεις και τις χειρουργικές επεμβάσεις που χρειάζονται. Τονίστηκε επίσης πως άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο.
«Αποφασίστηκε να ανοίξουν για μια εβδομάδα δύο αίθουσες χειρουργείων ώστε να γίνονται κάποιες από τις τακτικές επεμβάσεις. Θα δώσουμε έτσι στη 2η ΥΠΕ το χρόνο που χρειάζεται, για να προχωρήσει τις διαδικασίες για τις προσλήψεις προσωπικού», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασίλης Κινούς.
Για να μην δημιουργηθούν προβλήματα κρίθηκε ότι από την Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, η Ουρολογική Κλινική, θα πρέπει να μεταφερθεί στο χώρο που είναι οι χειρουργικές προκειμένου να είναι εφικτή η κάλυψη των αναγκών της από το νοσηλευτικό προσωπικό.
«Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι ο κ. Πλάτσης δέχθηκε πως τα στοιχεία που έχουμε εμείς για τις ανάγκες του νοσοκομείου, σε προσωπικό, είναι ορθά. Κατανόησε πως θα πρέπει να αρθεί η απόφαση την οποία είχε λάβει ο προηγούμενος διοικητής κ. Κόκκινος. Μας ανακοίνωσε πως προτίθεται, να συμβάλει ώστε να προσληφθούν 50 άτομα», τόνισε ο κ. Βασίλης Κινούς.
Για μια γόνιμη συζήτηση που είχε θετικά αποτελέσματα μίλησε στη «δ» ο υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Χαρ Πλάτσης.
«Η συζήτηση που κάναμε ήταν αποδοτική και γόνιμη. Ευχαρίστησα εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και της ΥΠΕ, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την ευαισθησία και τη στήριξη στο νοσοκομείο και την επιθυμία να παρέχει πλήρη υγειονομική κάλυψη στους πολίτες της Δωδεκανήσου. Με ενημέρωσαν ότι επεξεργάζονται πρόγραμμα, που θα διασφαλίσει τη λειτουργία των χειρουργείων του νοσοκομείου», δήλωσε στη «δ» ο κ. Χαρ. Πλάτσης υπογραμμίζοντας, πως μέχρι την Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, θα αρθεί η απόφαση την οποία είχε υπογράψει ο προηγούμενος διοικητής του νοσοκομείου.
«Ο προηγούμενος διοικητής του νοσοκομείου, είχε πάρει απόφαση να κλείσουν τα χειρουργεία. Η απόφασή του θα αρθεί μέχρι την Δευτέρα. Στο τραπέζι του διαλόγου έθεσα ξανά τις προτάσεις που είχα κάνει πριν από λίγο καιρό για την επαναπρόσληψη των 30 συμβασιούχων που είχαν προσληφθεί στο νοσοκομείο. Αν όλα πάνε καλά, σε αυτούς θα προστεθούν άλλα 20 άτομα. Καλώ τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν άμεσα με το γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου», τόνισε ο κ. Πλάτσης, υπογραμμίζοντας, πως τα νοσοκομεία δεν κλείνουν ποτέ ακόμη και σε συνθήκες πολέμου.
«Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες στη Ρόδο και τα νησιά, που αισθάνθηκαν με όλα αυτά ανασφάλεια, πως οι προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου από το υπουργείο Υγείας και την ΥΠΕ θα είναι συνεχείς», τόνισε ο κ. Πλάτσης.
Ακολούθησε συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής όπου τονίστηκε πως το νοσοκομείο θα πρέπει να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση δηλαδή να λειτουργεί κανονικά και να δέχεται όλα τα περιστατικά.
Οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της 17/1/12 στη Βουλή και τα όσα ακολούθησαν αυτής (δελτία τύπου Προέδρου της Επιτροπής, συνεντεύξεις, δηλώσεις κλπ), δηλώνουμε τα παρακάτω :
1) Δυστυχώς δικαιωθήκαμε ακόμα μία φορά στην πρόβλεψή μας, αφού αποδείχθηκε ότι ο πραγματικός σκοπός της συνεδρίασης αυτής δεν ήταν η επίλυση των προβλημάτων στελέχωσης - λειτουργίας του Νοσοκομείου μας (τούτο προέκυπτε σαφέστατα από το ίδιο το κείμενο της επιστολής του Προέδρου της Επιτροπής με την οποία ζητούσε τη σύγκληση της Επιτροπής) αλλά:
- η προσπάθεια "αποκατάστασης" της τρωθείσας δημόσιας εικόνας συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων (μετά την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου λόγω των πράξεων ή παραλείψεών τους ή της αδιαφορίας τους) δια της μετατόπισης των δικών τους ευθυνών σε όσα πρόσωπα ή όργανα αποκάλυψαν την πικρή πραγματικότητα.
- η «τιμωρία» του απερχόμενου Διοικητή (που ως γνήσιος Δωδεκανήσιος με αίσθημα ευθύνης δεν απέκρυψε τα προβλήματα αλλά αντίθετα αγωνίσθηκε και στο τέλος «θυσιάστηκε» διότι «δεν συνεμμορφώθει προς τας υποδείξεις») και ο «εκβιασμός» των εργαζομένων και γενικότερα του Νοσοκομείου μας, προκειμένου να «παραδειγματίσουν» τυχόν άλλα Νοσοκομεία και Διοικητές που θα σκέπτονταν να αντιδράσουν παρόμοια και να δημοσιοποιήσουν τα σοβαρά προβλήματά τους. Ήταν φανερός ο φόβος τους για πιθανή δημιουργία ενός «ντόμινο» αντιδράσεων σε Νοσοκομεία.
Σε ποια συνεδρίαση να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι, όταν ήδη παραμονές της συνεδρίασης ο Πρόεδρος αυτής δήλωνε δημόσια «Θα τα αποκαλύψω όλα για το Νοσοκομείο» αφήνοντας αόριστα υπονοούμενα να αιωρούνται σε βάρος του Νοσοκομείου (το ίδιο πράττει κατ' εξακολούθηση και μετά τη συνεδρίαση) και άρα έπαιρνε στην ουσία θέση κατά του Νοσοκομείου, γεγονός που προμήνυε την όλη εξέλιξη;
Εξάλλου όλοι είδαμε πώς αντιμετώπισε την επιχειρηματολογία των βουλευτών Δωδεκανήσου, όταν με σχετική παρέμβασή του δήλωσε ότι η χαμηλή πληρότητα των κλινικών του Νοσοκομείου οφείλεται στο ότι το Νοσοκομείο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών οι οποίοι καταφεύγουν στην Αθήνα. Ήταν η παρέμβαση αυτή σε βάρος των διεκδικήσεων του Νοσοκομείου για στελέχωση με νοσηλευτές ή όχι; Και τελικά ας μας απαντήσει κάποιος. Οι μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις οφείλονται ή όχι στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αφού δεν μπορούν να λειτουργήσουν όλες οι αίθουσες χειρουργείου; Η απάντηση είναι θέμα κοινής λογικής και κρίσης.
Καλούμε δημόσια τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων να γνωστοποιήσει με στοιχεία ποια είναι αυτά που γνωρίζει και «δεν θέλει να μιλήσει» για το Νοσοκομείο Ρόδου και αφορούν φυσικά θέματα στελέχωσης σε νοσηλευτικό - παραϊατρικό προσωπικό - φαρμακοποιούς κλπ, διότι γι' αυτά τα συγκεκριμένα προβλήματα το Νοσοκομείο διαμαρτύρεται και περιόρισε τις δραστηριότητές του από 1/1/2012.
2) Ο χαρακτηρισμός «ασεβείς» για τους εργαζομένους του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και τον Σύλλογό τους (εκ μέρους του Υπουργού Υγείας όπως και παρόμοιου τύπου σχόλια του Προέδρου της Επιτροπής) επειδή δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής, είναι δείγμα αλαζονικής νοοτροπίας και περιφρόνησης των ταλαιπωρημένων μακροχρόνια εργαζομένων (και ειδικά του νοσηλευτικού προσωπικού) οι οποίοι παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν, λειτουργούν με τις δικές τους προσπάθειες και το φιλότιμό τους το μοναδικό Γενικό Νοσοκομείο στη Ρόδο και όλα τα Δωδεκάνησα. Διότι είναι σαφές ότι ένα Νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τους εργαζόμενούς και τους γιατρούς του και όχι με τα ευχολόγια και τις υποσχέσεις πολιτικών προσώπων, τα οποία επιπρόσθετα έχουν και την αξίωση να τους χειροκροτούμε και να τους λιβανίζουμε κάθε φορά λες και δεν έχουμε δική μας άποψη και βούληση. Όλοι οι εργαζόμενοι αποδεικνύουν κάθε μέρα στην πράξη πόσο αγαπούν και πονούν το Νοσοκομείο.
Γι' αυτό τον λόγο δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, πως ασέβεια θεωρούμε πως είναι η στέρηση του υπέρτατου αγαθού της υγείας και της οφειλόμενης ασφαλούς περίθαλψης από τους έχοντες ανάγκη πολίτες της Ρόδου και γενικότερα κατοίκους της Δωδεκανήσου. Επομένως ασεβείς είναι όσοι με οποιονδήποτε τρόπο συνετέλεσαν στην αποψίλωση και πλήρη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στα Δωδεκάνησα και κυρίως στο νησί της Ρόδου, όλοι αυτοί που μέχρι σήμερα δεν είχαν την ικανότητα και την βούληση, π.χ.
- να εξεύρουν λύσεις για την πλήρη επαναλειτουργία της ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ και ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω ελλείψεως γιατρών (από 3/05/10 και 23/03/11 αντίστοιχα ) (μέχρι τώρα όποιο τμήμα έκλεισε δεν ξανάνοιξε και όποιο προσωπικό φεύγει δεν αντικαθίσταται).
- να εξασφαλίσουν την σταθερή και ομαλή λειτουργία της Αιμοδοσίας μας (τμήμα που πρέπει να λειτουργεί σε 24ωρη βάση συνεχώς) στην οποία στηρίζεται η λειτουργία του Νοσοκομείου μας. Η Αιμοδοσία μας αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω ελλείψεως παραϊατρικού προσωπικού.
- να εξασφαλίσουν την πλήρη και ασφαλή λειτουργία όλων των αιθουσών χειρουργείου (και επομένως και του Αναισθησιολογικού τμήματος) ούτως ώστε να εξυπηρετούνται σύντομα οι ασθενείς και να μην εξαναγκάζονται να περιμένουν μήνες για να χειρουργηθούν ή να μεταβαίνουν στην Αθήνα (ταλαιπωρία και έξοδα)
- να εξασφαλίσουν - χορηγήσουν τις απαιτούμενες πιστώσεις για το Νοσοκομείο μας, ούτως ώστε να αποκλεισθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα στη προμήθεια καυσίμων, φαρμάκων, υγειονομικού και λοιπού υλικού για τους προσεχείς μήνες κλπ
3) Αποτελεί προσβολή για τους εξαθλιωμένους εργαζόμενους η πρόσκληση «να χαμηλώσουμε τους τόνους και σε συνεργασία με τη νέα Διοίκηση να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά προβλήματα».
Μα τόσο καιρό τι κάνουμε; Ποιος αντιμετωπίζει και αγωνίζεται για τα καθημερινά προβλήματα; Η Κεντρική Διοίκηση των Αθηνών; Ο Πρόεδρος της Επιτροπής που δηλώνει πως μας αγαπά και μας πονά; Ή μήπως ως δια μαγείας θα αλλάξουν όλα με τη νέα Διοίκηση; Μια νέα Διοίκηση που θα κληθεί μάλιστα να βάλει «τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι στους εργαζόμενους» και να μην διεκδικεί προσωπικό για το Νοσοκομείο Ρόδου διότι η 2η ΥΠΕ αποφάσισε ότι έχουμε αρκετό; Δηλαδή εκτός από εξοντωμένους μας θέλουν και με κλειστά στόματα (¶λαλα τα χείλη των "ασεβών";)
4) Αν θεωρούν ότι το Νοσοκομείο Ρόδου δεν έχει πρόβλημα, γιατί τελικά αποφάσισαν να μας εγκρίνουν επικουρικό προσωπικό; Εκτός αν το κάνουν επειδή δεν πληρώνουν την μισθοδοσία (του επικουρικού προσωπικού) εκείνοι, αλλά το Νοσοκομείο από τα ίδια έσοδά του.
Αν με μία απλή ανακατανομή νοσηλευτικού προσωπικού λύνεται το πρόβλημα (περιμένουμε να δούμε αν ο νέος Διοικητής μπορεί να καταρτίσει ασφαλή προγράμματα νοσηλευτικού προσωπικού με ανακατανομή μόνο αυτού χωρίς προσλήψεις συμβασιούχων και χωρίς να συρρικνώσει τμήματα) τότε γιατί υπόσχονται, αυτά τα λίγα που υπόσχονται;
Τα αποτελέσματα - αποφάσεις της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων όσον αφορά τη στελέχωση του Νοσοκομείου είναι τελικά δυσμενέστερα από τις υποσχέσεις - δεσμεύσεις που δόθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (κ. Λοβέρδος, κ. Τιμοσίδης, κ. Πολύζος) στις δύο συσκέψεις στο Υπουργείο κατά τον μήνα Δεκέμβριο με τη συμμετοχή του Διοικητή κ. Κόκκινου. Ειδικότερα τότε υποσχέθηκαν για το 2012, (40) εποχικούς μέσω ΑΣΕΠ, (18) επικουρικούς (σύνολο: 58) και προσπάθεια εξεύρεσης ορθής λύσης για προγραμματική σύμβαση για τους (21) συμβασιούχους που είχαμε το 2011 (σύνολο :79). Τα «αποτελέσματα» της Επιτροπής ήταν (33) επικουρικοί και (15) συμβασιούχοι μέσω ΑΣΕΠ. Δηλαδή (48) άτομα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για την "επιτυχία" της συνεδρίασης.
5) Επειδή συστηματικά το τελευταίο διάστημα επιχειρείται εκφοβισμός των εργαζομένων του Νοσοκομείου και των ιεραρχικών οργάνων του (επειδή συνυπέγραψαν στο Υπόμνημα που στάλθηκε στην Επιτροπή), με τη δήλωση του κ. Υπουργού Υγείας ότι θα στείλει επιθεωρητές για έλεγχο, έχουμε να απαντήσουμε ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» και ότι και οι πολιτικοί ελέγχονται και κρίνονται για τις πράξεις και αποφάσεις τους.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
- ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΛΟΥΚΙΑ
- ΖΙΩΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
- ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
- ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
- ΚΕΤΣΕΤΖΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
- ΤΖΙΝΗ ΧΡΥΣΑ
- ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗ ΝΙΚΗ
ΠΗΓΗ
Παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για την επιστροφή των 30 νοσηλευτών που είχαν αποχωρήσει από το νοσοκομείο στο τέλος του προηγούμενου έτους επειδή έληξαν οι συμβάσεις τους. Η επιστροφή τους θα επιτευχθεί με την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.
Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Νοσοκομείο με συμμετοχή του υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς -Αιγαίου κ. Χαράλαμπου Πλάτση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν γιατροί του χειρουργικού τομέα που τόνισαν πως δεν μπορεί να συνεχίσει το νοσοκομείο να λειτουργεί καλύπτοντας μόνο τα επείγοντα περιστατικά, αφού κάτι τέτοιο, έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών, που δεν είναι όλοι υψηλού οικονομικού εισοδήματος για να πληρώνουν για τις εξετάσεις και τις χειρουργικές επεμβάσεις που χρειάζονται. Τονίστηκε επίσης πως άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο.
«Αποφασίστηκε να ανοίξουν για μια εβδομάδα δύο αίθουσες χειρουργείων ώστε να γίνονται κάποιες από τις τακτικές επεμβάσεις. Θα δώσουμε έτσι στη 2η ΥΠΕ το χρόνο που χρειάζεται, για να προχωρήσει τις διαδικασίες για τις προσλήψεις προσωπικού», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασίλης Κινούς.
Για να μην δημιουργηθούν προβλήματα κρίθηκε ότι από την Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, η Ουρολογική Κλινική, θα πρέπει να μεταφερθεί στο χώρο που είναι οι χειρουργικές προκειμένου να είναι εφικτή η κάλυψη των αναγκών της από το νοσηλευτικό προσωπικό.
«Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι ο κ. Πλάτσης δέχθηκε πως τα στοιχεία που έχουμε εμείς για τις ανάγκες του νοσοκομείου, σε προσωπικό, είναι ορθά. Κατανόησε πως θα πρέπει να αρθεί η απόφαση την οποία είχε λάβει ο προηγούμενος διοικητής κ. Κόκκινος. Μας ανακοίνωσε πως προτίθεται, να συμβάλει ώστε να προσληφθούν 50 άτομα», τόνισε ο κ. Βασίλης Κινούς.
Για μια γόνιμη συζήτηση που είχε θετικά αποτελέσματα μίλησε στη «δ» ο υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Χαρ Πλάτσης.
«Η συζήτηση που κάναμε ήταν αποδοτική και γόνιμη. Ευχαρίστησα εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και της ΥΠΕ, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την ευαισθησία και τη στήριξη στο νοσοκομείο και την επιθυμία να παρέχει πλήρη υγειονομική κάλυψη στους πολίτες της Δωδεκανήσου. Με ενημέρωσαν ότι επεξεργάζονται πρόγραμμα, που θα διασφαλίσει τη λειτουργία των χειρουργείων του νοσοκομείου», δήλωσε στη «δ» ο κ. Χαρ. Πλάτσης υπογραμμίζοντας, πως μέχρι την Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, θα αρθεί η απόφαση την οποία είχε υπογράψει ο προηγούμενος διοικητής του νοσοκομείου.
«Ο προηγούμενος διοικητής του νοσοκομείου, είχε πάρει απόφαση να κλείσουν τα χειρουργεία. Η απόφασή του θα αρθεί μέχρι την Δευτέρα. Στο τραπέζι του διαλόγου έθεσα ξανά τις προτάσεις που είχα κάνει πριν από λίγο καιρό για την επαναπρόσληψη των 30 συμβασιούχων που είχαν προσληφθεί στο νοσοκομείο. Αν όλα πάνε καλά, σε αυτούς θα προστεθούν άλλα 20 άτομα. Καλώ τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν άμεσα με το γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου», τόνισε ο κ. Πλάτσης, υπογραμμίζοντας, πως τα νοσοκομεία δεν κλείνουν ποτέ ακόμη και σε συνθήκες πολέμου.
«Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες στη Ρόδο και τα νησιά, που αισθάνθηκαν με όλα αυτά ανασφάλεια, πως οι προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου από το υπουργείο Υγείας και την ΥΠΕ θα είναι συνεχείς», τόνισε ο κ. Πλάτσης.
Ακολούθησε συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής όπου τονίστηκε πως το νοσοκομείο θα πρέπει να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση δηλαδή να λειτουργεί κανονικά και να δέχεται όλα τα περιστατικά.
Οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της 17/1/12 στη Βουλή και τα όσα ακολούθησαν αυτής (δελτία τύπου Προέδρου της Επιτροπής, συνεντεύξεις, δηλώσεις κλπ), δηλώνουμε τα παρακάτω :
1) Δυστυχώς δικαιωθήκαμε ακόμα μία φορά στην πρόβλεψή μας, αφού αποδείχθηκε ότι ο πραγματικός σκοπός της συνεδρίασης αυτής δεν ήταν η επίλυση των προβλημάτων στελέχωσης - λειτουργίας του Νοσοκομείου μας (τούτο προέκυπτε σαφέστατα από το ίδιο το κείμενο της επιστολής του Προέδρου της Επιτροπής με την οποία ζητούσε τη σύγκληση της Επιτροπής) αλλά:
- η προσπάθεια "αποκατάστασης" της τρωθείσας δημόσιας εικόνας συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων (μετά την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου λόγω των πράξεων ή παραλείψεών τους ή της αδιαφορίας τους) δια της μετατόπισης των δικών τους ευθυνών σε όσα πρόσωπα ή όργανα αποκάλυψαν την πικρή πραγματικότητα.
- η «τιμωρία» του απερχόμενου Διοικητή (που ως γνήσιος Δωδεκανήσιος με αίσθημα ευθύνης δεν απέκρυψε τα προβλήματα αλλά αντίθετα αγωνίσθηκε και στο τέλος «θυσιάστηκε» διότι «δεν συνεμμορφώθει προς τας υποδείξεις») και ο «εκβιασμός» των εργαζομένων και γενικότερα του Νοσοκομείου μας, προκειμένου να «παραδειγματίσουν» τυχόν άλλα Νοσοκομεία και Διοικητές που θα σκέπτονταν να αντιδράσουν παρόμοια και να δημοσιοποιήσουν τα σοβαρά προβλήματά τους. Ήταν φανερός ο φόβος τους για πιθανή δημιουργία ενός «ντόμινο» αντιδράσεων σε Νοσοκομεία.
Σε ποια συνεδρίαση να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι, όταν ήδη παραμονές της συνεδρίασης ο Πρόεδρος αυτής δήλωνε δημόσια «Θα τα αποκαλύψω όλα για το Νοσοκομείο» αφήνοντας αόριστα υπονοούμενα να αιωρούνται σε βάρος του Νοσοκομείου (το ίδιο πράττει κατ' εξακολούθηση και μετά τη συνεδρίαση) και άρα έπαιρνε στην ουσία θέση κατά του Νοσοκομείου, γεγονός που προμήνυε την όλη εξέλιξη;
Εξάλλου όλοι είδαμε πώς αντιμετώπισε την επιχειρηματολογία των βουλευτών Δωδεκανήσου, όταν με σχετική παρέμβασή του δήλωσε ότι η χαμηλή πληρότητα των κλινικών του Νοσοκομείου οφείλεται στο ότι το Νοσοκομείο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών οι οποίοι καταφεύγουν στην Αθήνα. Ήταν η παρέμβαση αυτή σε βάρος των διεκδικήσεων του Νοσοκομείου για στελέχωση με νοσηλευτές ή όχι; Και τελικά ας μας απαντήσει κάποιος. Οι μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις οφείλονται ή όχι στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αφού δεν μπορούν να λειτουργήσουν όλες οι αίθουσες χειρουργείου; Η απάντηση είναι θέμα κοινής λογικής και κρίσης.
Καλούμε δημόσια τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων να γνωστοποιήσει με στοιχεία ποια είναι αυτά που γνωρίζει και «δεν θέλει να μιλήσει» για το Νοσοκομείο Ρόδου και αφορούν φυσικά θέματα στελέχωσης σε νοσηλευτικό - παραϊατρικό προσωπικό - φαρμακοποιούς κλπ, διότι γι' αυτά τα συγκεκριμένα προβλήματα το Νοσοκομείο διαμαρτύρεται και περιόρισε τις δραστηριότητές του από 1/1/2012.
2) Ο χαρακτηρισμός «ασεβείς» για τους εργαζομένους του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και τον Σύλλογό τους (εκ μέρους του Υπουργού Υγείας όπως και παρόμοιου τύπου σχόλια του Προέδρου της Επιτροπής) επειδή δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής, είναι δείγμα αλαζονικής νοοτροπίας και περιφρόνησης των ταλαιπωρημένων μακροχρόνια εργαζομένων (και ειδικά του νοσηλευτικού προσωπικού) οι οποίοι παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν, λειτουργούν με τις δικές τους προσπάθειες και το φιλότιμό τους το μοναδικό Γενικό Νοσοκομείο στη Ρόδο και όλα τα Δωδεκάνησα. Διότι είναι σαφές ότι ένα Νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τους εργαζόμενούς και τους γιατρούς του και όχι με τα ευχολόγια και τις υποσχέσεις πολιτικών προσώπων, τα οποία επιπρόσθετα έχουν και την αξίωση να τους χειροκροτούμε και να τους λιβανίζουμε κάθε φορά λες και δεν έχουμε δική μας άποψη και βούληση. Όλοι οι εργαζόμενοι αποδεικνύουν κάθε μέρα στην πράξη πόσο αγαπούν και πονούν το Νοσοκομείο.
Γι' αυτό τον λόγο δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, πως ασέβεια θεωρούμε πως είναι η στέρηση του υπέρτατου αγαθού της υγείας και της οφειλόμενης ασφαλούς περίθαλψης από τους έχοντες ανάγκη πολίτες της Ρόδου και γενικότερα κατοίκους της Δωδεκανήσου. Επομένως ασεβείς είναι όσοι με οποιονδήποτε τρόπο συνετέλεσαν στην αποψίλωση και πλήρη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στα Δωδεκάνησα και κυρίως στο νησί της Ρόδου, όλοι αυτοί που μέχρι σήμερα δεν είχαν την ικανότητα και την βούληση, π.χ.
- να εξεύρουν λύσεις για την πλήρη επαναλειτουργία της ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ και ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω ελλείψεως γιατρών (από 3/05/10 και 23/03/11 αντίστοιχα ) (μέχρι τώρα όποιο τμήμα έκλεισε δεν ξανάνοιξε και όποιο προσωπικό φεύγει δεν αντικαθίσταται).
- να εξασφαλίσουν την σταθερή και ομαλή λειτουργία της Αιμοδοσίας μας (τμήμα που πρέπει να λειτουργεί σε 24ωρη βάση συνεχώς) στην οποία στηρίζεται η λειτουργία του Νοσοκομείου μας. Η Αιμοδοσία μας αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω ελλείψεως παραϊατρικού προσωπικού.
- να εξασφαλίσουν την πλήρη και ασφαλή λειτουργία όλων των αιθουσών χειρουργείου (και επομένως και του Αναισθησιολογικού τμήματος) ούτως ώστε να εξυπηρετούνται σύντομα οι ασθενείς και να μην εξαναγκάζονται να περιμένουν μήνες για να χειρουργηθούν ή να μεταβαίνουν στην Αθήνα (ταλαιπωρία και έξοδα)
- να εξασφαλίσουν - χορηγήσουν τις απαιτούμενες πιστώσεις για το Νοσοκομείο μας, ούτως ώστε να αποκλεισθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα στη προμήθεια καυσίμων, φαρμάκων, υγειονομικού και λοιπού υλικού για τους προσεχείς μήνες κλπ
3) Αποτελεί προσβολή για τους εξαθλιωμένους εργαζόμενους η πρόσκληση «να χαμηλώσουμε τους τόνους και σε συνεργασία με τη νέα Διοίκηση να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά προβλήματα».
Μα τόσο καιρό τι κάνουμε; Ποιος αντιμετωπίζει και αγωνίζεται για τα καθημερινά προβλήματα; Η Κεντρική Διοίκηση των Αθηνών; Ο Πρόεδρος της Επιτροπής που δηλώνει πως μας αγαπά και μας πονά; Ή μήπως ως δια μαγείας θα αλλάξουν όλα με τη νέα Διοίκηση; Μια νέα Διοίκηση που θα κληθεί μάλιστα να βάλει «τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι στους εργαζόμενους» και να μην διεκδικεί προσωπικό για το Νοσοκομείο Ρόδου διότι η 2η ΥΠΕ αποφάσισε ότι έχουμε αρκετό; Δηλαδή εκτός από εξοντωμένους μας θέλουν και με κλειστά στόματα (¶λαλα τα χείλη των "ασεβών";)
4) Αν θεωρούν ότι το Νοσοκομείο Ρόδου δεν έχει πρόβλημα, γιατί τελικά αποφάσισαν να μας εγκρίνουν επικουρικό προσωπικό; Εκτός αν το κάνουν επειδή δεν πληρώνουν την μισθοδοσία (του επικουρικού προσωπικού) εκείνοι, αλλά το Νοσοκομείο από τα ίδια έσοδά του.
Αν με μία απλή ανακατανομή νοσηλευτικού προσωπικού λύνεται το πρόβλημα (περιμένουμε να δούμε αν ο νέος Διοικητής μπορεί να καταρτίσει ασφαλή προγράμματα νοσηλευτικού προσωπικού με ανακατανομή μόνο αυτού χωρίς προσλήψεις συμβασιούχων και χωρίς να συρρικνώσει τμήματα) τότε γιατί υπόσχονται, αυτά τα λίγα που υπόσχονται;
Τα αποτελέσματα - αποφάσεις της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων όσον αφορά τη στελέχωση του Νοσοκομείου είναι τελικά δυσμενέστερα από τις υποσχέσεις - δεσμεύσεις που δόθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (κ. Λοβέρδος, κ. Τιμοσίδης, κ. Πολύζος) στις δύο συσκέψεις στο Υπουργείο κατά τον μήνα Δεκέμβριο με τη συμμετοχή του Διοικητή κ. Κόκκινου. Ειδικότερα τότε υποσχέθηκαν για το 2012, (40) εποχικούς μέσω ΑΣΕΠ, (18) επικουρικούς (σύνολο: 58) και προσπάθεια εξεύρεσης ορθής λύσης για προγραμματική σύμβαση για τους (21) συμβασιούχους που είχαμε το 2011 (σύνολο :79). Τα «αποτελέσματα» της Επιτροπής ήταν (33) επικουρικοί και (15) συμβασιούχοι μέσω ΑΣΕΠ. Δηλαδή (48) άτομα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για την "επιτυχία" της συνεδρίασης.
5) Επειδή συστηματικά το τελευταίο διάστημα επιχειρείται εκφοβισμός των εργαζομένων του Νοσοκομείου και των ιεραρχικών οργάνων του (επειδή συνυπέγραψαν στο Υπόμνημα που στάλθηκε στην Επιτροπή), με τη δήλωση του κ. Υπουργού Υγείας ότι θα στείλει επιθεωρητές για έλεγχο, έχουμε να απαντήσουμε ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» και ότι και οι πολιτικοί ελέγχονται και κρίνονται για τις πράξεις και αποφάσεις τους.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
- ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΛΟΥΚΙΑ
- ΖΙΩΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
- ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
- ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
- ΚΕΤΣΕΤΖΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
- ΤΖΙΝΗ ΧΡΥΣΑ
- ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗ ΝΙΚΗ
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου