Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΟΥΝ Η ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ 7ης ΔΥΠΕ?

Νέο σκάνδαλο με το διπλογραφικό στο ΠΑΓΝΗ

29/07/2010


Πρόσφατα ακούσαμε περίπου με έκπληξη το ΔΥΠΕάρχη Κρήτης κ. Μάνο Φραγκιαδουλάκη, μετά από σύσκεψη με τους διευθυντές των νοσοκομείων της Κρήτης, να καταγγέλλει πως «μια σκανδαλώδης σύμβαση για την εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, διεκόπη το 2004, αλλά ουδέποτε καταγγέλθηκε. Αποτέλεσμα, η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο να διεκδικεί 1,5 εκατομμύριο ευρώ, για ένα σύστημα που έμεινε ημιτελές και δεν εγκαταστάθηκε ποτέ».
Έτσι, το δίλημμα κατά τον κ. Φραγκιαδουλάκη τώρα είναι ή να περιμένουν τη δικαστική απόφαση ή να ολοκληρωθεί έστω η εγκατάσταση του συστήματος... Μάλιστα, ο ΔΥΠΕάρχης άφησε ευθέως αιχμές για προκάτοχό του το 2004, επειδή εκτός της διακοπής έπρεπε να καταγγείλει και τη σύμβαση, ώστε να μη ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο.
Πίσω όμως από τις επικοινωνιακές κορώνες επί του θέματος, η αλήθεια είναι πικρά διαφορετική...
 Πρόκειται για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) των νοσοκομείων της ΔΥΠΕ Κρήτης. Το έργο τελικά ανέλαβε η εταιρεία "Computer Team", που είχε επιλεγεί με απευθείας ανάθεση για να υλοποιήσει το έργο της πληροφορικής στα νοσοκομεία της ΔΥΠΕ Κρήτης κάπου το 2003. Τη σύμβαση - αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους - είχε υπογράψει ο τότε διοικητής της ΔΥΠΕ (ΠΕΣΥΠ), όπως και ο τότε υφυπουργός Υγείας, ενώ όφειλαν να προσυπογράψουν και οι διοικητές των νοσοκομείων (καθώς τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το τότε ισχύον νομικό πλαίσιο, ήταν αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα). Προς τιμή του, ο τότε υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Γιάννης Καναβάκης επισήμανε εύκολα λόγω της θέσης του στο Ελεγκτικό Συνέδριο το ατόπημα (απευθείας ανάθεση για εξωφρενικό ποσό) και δεν υπέγραψε τη σύμβαση (δίπλα σας παραθέτουμε και το σχετικό έγγραφο), αντίθετα με τους διοικητές των άλλων νοσοκομείων.
Όλως παραδόξως, πολύ αργότερα το Ελεγκτικό Συνέδριο πέρασε τη σύμβαση αυτή ως νόμιμη, χωρίς ποτέ να διευκρινιστεί με ποια αιτιολογία!
Το έργο ήταν απευθείας ανάθεση, για ένα αντικείμενο που μπορούσαν να καλύψουν πλήθος εταιρειών, που όφειλε να γίνει διεθνής διαγωνισμός, που δεν αφορούσε κάτι επείγον, που δεν αφορούσε τη ζωή κάποιου ασθενούς, που... που... που... Χωρίς υπερβολή, τουλάχιστον ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, η Siemens είναι "πταίσμα" μπροστά στο θέμα αυτό. Έργο που δεν έγινε από την εταιρεία, αλλά από άλλους. Δηλαδή τελικά διπλογραφικό υπάρχει, απλά τώρα η εταιρεία θυμήθηκε να επανέρθει με ένσταση! Διότι, παρά την προκλητική απευθείας ανάθεση εκατομμυρίων ευρώ αρχικά, το έργο που προβλεπόταν από τη σύμβαση αυτή της "Computer Team" ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Ξανά μανά

Ο καιρός περνούσε, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έφυγε, αυτή της Ν.Δ. ήρθε και φτάσαμε επί υπουργίας στο Υγείας του Νικήτα Κακλαμάνη, και ξαφνικά το ίδιο έργο (ενδεχομένως με μικρές διαφορές λόγω αναπροσαρμογής) εντάχθηκε στο Γ’ ΚΠΣ με προϋπολογισμό δαπάνης 4.300.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από την Ευρώπη και κατά 25% από εθνικούς πόρους. Δηλαδή, ξανά από την αρχή, αφού τίποτα δεν είχε γίνει.
Μαζί με αυτό έτρεξε και ένα πολύ μικρότερο έργο, πάλι με χρηματοδότηση για την επιλογή "Συμβούλου τεχνικής υποστήριξης" για όλα τα νοσοκομεία.
Η διαδικασία προκήρυξης αξιολόγησης και επιλογής αναδόχων έγινε από την εταιρεία του Δημοσίου (υπουργείου Οικονομικών) "Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.", ενώ χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές προδιαγραφές που είχαν συνταχθεί από έργο που είχε αναλάβει το ΙΤΕ Κρήτης.
Η αξιολόγηση των προσφορών και για τα δύο έργα, που έγινε κατά το 2005, κράτησε περίπου 2,5 μήνες, από πενταμελή επιτροπή, και όσοι θυμούνται την περίοδο σημειώνουν πως το σύνολο των τόμων των προσφορών τότε μεταφέρονταν στην κυριολεξία με καρότσι.
Το έργο ξεκίνησε και υλοποιήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στο ΠΑΓΝΗ (αναφέρομαι προ ενός έτους, σήμερα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εξ ολοκλήρου) και με κάποια υστέρηση στα άλλα νοσοκομεία.

Επιμονή...

Ήδη η"Computer Team" έκανε και πάλι προσπάθειες να παίξει κάποιο ρόλο, όμως υπήρξε άρνηση από το υπουργείο, καθώς:
1. Το ίδιο έργο, αν γινόταν από την "Computer Team", θα κόστιζε στην πλάτη του ελληνικού λαού το σύνολο του ποσού, ενώ με τη διαδικασία προκήρυξης, όχι μόνο έπεσε η τιμή, αλλά λόγω χρηματοδότησης μόνο το 25% πληρώθηκε από την ελληνική πλευρά.
2. Η διαδικασία όμως έπασχε, ανεξάρτητα από τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού, Έπασχε καθώς δεν επετεύχθη ανταγωνισμός, άρα και περαιτέρω μείωση των τιμών!
3. Η "Computer Team" είχε συμμετάσχει και στο νέο διαγωνισμό σε κοινοπραξία με άλλη εταιρεία, αλλά η προσφορά τους είχε αποκλειστεί στο πρώτο στάδιο και όχι στην τεχνικοοικονομική αξιολόγηση!
Η προ-επιλογή όσων εταιρειών είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις έγινε από άλλη επιτροπή, όπως προβλέπεται στις διαγωνιστικές διαδικασίες διεθνών διαγωνισμών, ενώ επί της κατακυρωτικής απόφασης δεν κατατέθηκε ούτε μία ένσταση.
Σήμερα όμως και εκ του αποτελέσματος η "Computer Team" εμφανίζεται σαν να περίμενε την πολιτική αλλαγή για να ξαναβάλει το θέμα... 7 χρόνια μετά την αρχική σύμβαση και ενώ ξέρει καλά ότι το έργο τώρα έχει υλοποιηθεί, σε αντίθεση με ό,τι άφησε να διαρρεύσει με δηλώσεις του μόλις προχθές ο νέος ΔΥΠΕάρχης!
Το άλλο εξίσου αξιοσημείωτο - που δεν αποδεικνύεται - είναι ότι η "Computer Team" φημολογείται ότι προσέγγισε πολλά στελέχη (υπαλλήλους) νοσοκομείων, ΠΕΣΥ (τότε), προκειμένου να της «παρέχουν υπηρεσίες» για να βελτιώσει το προϊόν της, εξασφαλίζοντας υποστήριξη εκ των έσω.
Πολλά ονόματα ακούστηκαν τότε μεταξύ των εργαζομένων, από ΠΑΓΝΗ, ΔΥΠΕ, Βενιζέλειο... και ακούστηκαν στην προσπάθεια εγκατάστασης του έργου όπως αυτό εγκρίθηκε από την "Κοινωνία της Πληροφορίας" (το συγκεκριμένο λογισμικό, που κάποιοι ήθελαν να βγει σκάρτο, έχει εγκατασταθεί από όσο έχουμε πληροφορηθεί σε πλήθος χωρών του εξωτερικού ως ένα από τα πλέον συμβατά και αξιολογήθηκε!).

Πόλεμος...

Τότε συμπτωματικά ή όχι ξέσπασε ένας πρωτοφανής πόλεμος για να βγάλουν το λογισμικό άχρηστο... Πόλεμος που δε θα εκπλαγούμε πλέον μετά τις τελευταίες εξελίξεις να δούμε να αναβιώνει, με προφανείς σκοπούς!
Έχουμε λοιπόν την αίσθηση πως θα ήταν τουλάχιστον αδιανόητο σήμερα να κληθεί το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει για μια σύμβαση που ουδέποτε εκτελέστηκε, 7 χρόνια μετά, όταν το έργο έχει υλοποιηθεί από άλλη κοινοπραξία εταιρειών που επελέγη νόμιμα με διεθνή διαγωνισμό, πολύ δε περισσότερο όταν, όπως ψιθυρίζεται, επιχειρείται να ανατεθεί στην εταιρεία αυτή να υλοποιήσει... στα πλαίσια της μη εκτελεσθείσας σύμβασης παράπλευρο, δήθεν συμπληρωματικό έργο...
Όταν η "δράση" αυτή θα βαρύνει μερικά εκατομμύρια ευρώ στην πλάτη του ελληνικού λαού σε δύσκολες οικονομικά εποχές για το Ελληνικό Δημόσιο, να μην απορούμε μετά για τα χρέη των νοσοκομείων και ποιοι ευθύνονται...

Η κυβέρνηση περίπου μετά βαΐων και κλάδων ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι στα νοσοκομεία εγκαθίστανται πλέον ορκωτοί λογιστές για τον έλεγχο των δαπανών.
Όμως οι περισσότεροι τουλάχιστον εντός των νοσοκομείων γνωρίζουν ότι από το 2005 έχει νομοθετηθεί να εγκρίνονται υποχρεωτικά οι απολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων από ορκωτούς λογιστές! Δηλαδή, αν κάποιο νοσοκομείο δεν το έχει κάνει, αποτελεί παρανομία και παράβαση καθήκοντος! Μάλιστα, αν δεν κάνουμε λάθος, υπήρξε και χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας γι’ αυτό ακριβώς το θέμα περί τα τέλη του 2005. Όχι βέβαια ότι εμείς πιστεύουμε στα σοβαρά ότι ο λογιστικός έλεγχος έτσι απλά θα συνεισφέρει στη μείωση των δαπανών, αλλά έστω αφού προβάλλεται επικοινωνιακά, τουλάχιστον να μας διευκρινίσουν ποια η διαφορά του 2005 με το τώρα σε ό,τι αφορά τους ορκωτούς λογιστές.
Στο ΠΑΓΝΗ, όπως ήδη γνωρίζουμε, εφαρμόζοντας το νόμο του 2005, με προκήρυξη και διαγωνισμό έγινε επιλογή ορκωτών, οι οποίοι ανέλαβαν το έργο, ήρθαν, έλεγξαν και υπέβαλαν πόρισμα (για πρώτη φορά το νοσοκομείο έκλεισε με έλεγχο ορκωτών τα έτη 2005-2006-2007). Είναι πορίσματα που κάποιοι μέχρι τις πρόσφατες αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής έρευνας με επίκεντρο το ΠΑΓΝΗ τα κρατούσαν σε κάποια συρτάρια ερμητικά κλειστά. Οπότε το ερώτημα που προκύπτει είναι λογικό: Πώς σήμερα το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται να δηλώνει ότι ξανανομοθετεί για κάτι που υπάρχει; Γιατί θα αναθέσει σε άλλους ορκωτούς λογιστές από εκείνους που με διαγωνισμό ήδη από το 2005 έχουν προσληφθεί; Δε θα πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει τι συμβαίνει εδώ; Διότι, λέμε τώρα υποθετικά, αν η περίφημη "Computer Team" αναλάβει τη... λογιστική του ΠΑΓΝΗ για παράδειγμα, παρότι ποτέ το νοσοκομείο δεν είχε υπογράψει σύμβαση με την εν λόγω εταιρεία, τότε τι θα πρέπει να υποθέσουμε;


http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=748818&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου