Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Στο στόχαστρο των επιθεωρητών υγείας το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Στο «στόχαστρο» του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας μπήκε χθες το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, αφού έγινε έλεγχος συμβάσεων παλαιοτέρων ετών με τη Siemens, ενώ παράλληλα διενεργήθηκε έλεγχος για τη δυνατότητα χορήγησης χημειοθεραπευτικών σχημάτων στο Νοσοκομείο, έπειτα από καταγγελία Νοσηλευτών.


Σε ό,τι αφορά το θέμα της Siemens, είναι σε εξέλιξη έλεγχοι σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, και σε όλη τη χώρα ώστε να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες στις συμβάσεις.

Ήδη έχουν διαπιστωθεί τεράστιες «ατασθαλίες» σε νοσοκομεία της χώρας, με την έκθεση των επιθεωρητών να δείχνει μονοπώλιο της Siemens.

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου ελέγχθηκαν από τους επιθεωρητές δύο συμβάσεις που αφορούν παλαιούς διαγωνισμούς - συγκεκριμένα το 1998 – που κατακυρώθηκαν στην εταιρεία Siemens.

Πρόκειται για αγορά ιατρικού εξοπλισμού για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και συγκεκριμένα αναπνευστήρες και μόνιτορ, όχι όμως μεγάλης αξίας.

Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον Διοικητή του Ιδρύματος, κ. Γιώργο Μοσχοβάκη, δεν είχε προχωρήσει στο παρελθόν σε άλλες συμβάσεις με την εταιρεία. Μόνο ο αξονικός τομογράφος είναι της siemens, αλλά είχε γίνει η σύμβαση μέσω υπουργείου και όχι απευθείας από το Νοσοκομείο, όπως μας είπε χαρακτηριστικά.

Οι επιθεωρητές μετά τον έλεγχο θα συντάξουν το πόρισμά τους, το οποίο θα το παραδώσουν στη συνέχεια στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά το θέμα .

Μονάδα χημειοθεραπείας

Την καταγγελία Νοσηλευτών του Ιδρύματος σχετικά με τη δυνατότητα χορήγησης χημειοθεραπευτικών σχημάτων σε καρκινοπαθείς και συγκεκριμένα από τον γιατρό κ. Κώστα Μαλά που είναι ο υπεύθυνος γιατρός, διερευνούν οι επιθεωρητές υγείας.

Για το λόγο αυτό χθες κάλεσαν τις δύο πλευρές να καταθέσουν την άποψή τους και τα στοιχεία που έχει ο καθένας στη διάθεσή του.

Υπενθυμίζουμε πως νοσηλευτές του Νοσοκομείου Ρεθύμνου είχαν κινηθεί δικαστικά κατά της απόφασης της Διοίκησης του Νοσοκομείου να μεταφέρει τη μονάδα χημειοθεραπείας στο παθολογικό από το Τμήμα Επειγόντων, προβάλλοντας λόγους επικινδυνότητας για ασθενείς και εργαζόμενους από τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων.

Έχουν υποστηρίξει επίσης ότι ο υπεύθυνος γιατρός για τη διαδιακασία στη μονάδα δεν έχει την απαραίτητη ειδίκευση.

Από την πλευρά του ο κ. Μαλάς έχει δηλώσει πως ακολουθείται η νόμιμη οδός σε ό,τι αφορά τη διάλυση των φαρμάκων και δεν εγκυμονείται κίνδυνος για κανέναν. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο έχει δηλώσει στα ΜΜΕ, επιδεικνύοντας σχετικά έγγραφα, ότι ειδικεύτηκε επί δύο χρόνια στο Ηράκλειο στο συγκεκριμένο αντικείμενο και στη συνέχεια επέστρεψε και λειτούργησε υπ’ ευθύνη του η μονάδα χημειοθεραπείας.

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα δηλώνοντας αναρμόδιο και στη συνέχεια οι νοσηλευτές κατέθεσαν νέα καταγγελία με αποτέλεσμα το θέμα να περάσει στα «χέρια» του Σώματος Επιθεωρητών, από το οποίο αναμένεται το πόρισμα.


ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ

http://www.goodnet.gr/index.php?id=13,37867,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου