Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΓΝΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Δελτίο τύπου συλλόγου ειδικευομένων για το θέμα που έχει προκύψει με τις χημειοθεραπείες στο Γ.Ν. Ρεθύμνου

Δελτίο τύπου: Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα με τις χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
Η κίνηση των νοσηλευτών του νοσοκομείου που κινήθηκαν δικαστικά εναντίων της μεταφοράς του χώρου χημειοθεραπειών στο νοσοκομείο ανέδειξε για ακόμα μια φορά τα τεράστια προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού. Το γεγονός της διεξαγωγής των χημειοθεραπειών στο μπουντρούμι του τμήματος επειγόντων περιστατικών τα τελευταία χρόνια αποτελούσε όνειδος όχι μόνο για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μία άνιση μάχη για τη ζωή τους, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία της πόλης που ανεχόταν αυτή την κατάσταση. Για αυτό το λόγο άλλωστε ο σύλλογος μας δεν έφερε αντίρρηση ακόμα και στη χρήση του χώρου εφημέρευσης των ειδικευομένων γιατρών όπως είχε προταθεί από το διοικητή, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα εάν υπήρχε δικαστική απόφαση που απαγόρευε τη μεταφορά στην παθολογική κλινική.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε ως εργαζόμενοι και ως γιατροί να αποδεχόμαστε άκριτα τα όποιες αποφάσεις των διευθυνόντων Το αναφέρουμε αυτό γιατί τόσα χρόνια κανείς από τους ιθύνοντες δεν νοιαζόταν αν και γνώριζαν το χώρο που γινόταν οι χημειοθεραπείες. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για το αν ο κλειστός χώρος ενός Τ.Ε.Π. χωρίς παράθυρα, αποτελούσε κατάλληλο μέρος για αυτές.
Με τη μεταφορά που έγινε, μετά την δήλωση αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, το ζήτημα για την ασφάλεια του νοσηλευτικού προσωπικού όπως φαίνεται δεν λύθηκε. Για αυτό και οι νοσηλευτές εφόσον θεωρούν ότι θίγονται, έχουν κάθε δίκαιο να αγωνίζονται για το δικαίωμα τους στην υγιεινή στο χώρο εργασίας τους και για αυτό και ο σύλλογος μας θεωρεί αξιοπρεπή τη στάση αυτή. Όμως οι κόντρες, οι απειλές και η γενικότερη στάση των δύο πλευρών που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό στο εσωτερικό του νοσοκομείου, δεν τιμά κανένα από τους πρωταγωνιστές και δεν συνάδει με το ήθος με το οποίο μέχρι τώρα μας έχουν συνηθίσει.
Είμαστε σαφώς αναρμόδιοι να εμπλακούμε σε αντιπαράθεση για το αν ο διευθυντής της παθολογικής έχει ή όχι τη δυνατότητα να πραγματοποιεί χημειοθεραπείες, όμως είμαστε σε θέση να έχουμε τη γνώμη ότι ο χώρος για ανθρώπους υπό χημειοθεραπεία και συχνότατα ανοσοκατεσταλμένους πρέπει να είναι ανεξάρτητος από το υπόλοιπο νοσοκομείο. Σε αυτή την βάση είχαμε άλλωστε προτείνει και άλλες εναλλακτικές λύσεις όταν ερωτηθήκαμε στο παρελθόν από τον διοικητή του νοσοκομείου.
Με δεδομένη λοιπόν την ανάγκη βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί προτείνουμε εκ νέου στους διοικούντες του νοσοκομείου, να συζητήσουν με τις δύο πλευρές και να βρουν την χρυσή τομή που και θα προασπίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των ασθενών, θα αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την κόντρα αυτή, αλλά πάνω από όλα θα προασπίζει και την υγεία των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Καλούμε τέλος όλους να καταλάβουν ότι το πρόβλημα ξεκινάει από το χάλι του νοσοκομείου και ότι αν δεν αγωνιστούμε για να αλλάξει αυτό, τέτοια αλλά και χειρότερα προβλήματα που υποβιβάζουν την αξιοπρέπεια ασθενών και του υγειονομικού προσωπικού θα τα συναντάμε συνέχεια μπροστά μας.



Το Δ.Σ. του συλλόγου ειδικευομένων γιατρών του Γ.Ν. Ρεθύμνου

http://eidret.blogspot.com/2010/07/blog-post_27.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου