Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Έξαρση ενδονοσομειακής λοίμωξης στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου ?

Έξαρση ενδονοσοκομειακής λοίμωξης παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το μικρόβιο Klebsiella pneumo, ένα κοινό μικρόβιο, εξαιρετικά ανθεκτικό όμως, που γενικά εμφανίζεται στα Νοσοκομεία της χώρας, ωστόσο το γεγονός ότι έχει λάβει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα στο τοπικό Νοσοκομείο εμπνέει ανησυχία ενδεχομένως και για τη δημόσια υγεία.

Τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν 12 περιστατικά που ανέπτυξαν το συγκεκριμένο μικρόβιο - 6 στη ΜΕΘ, 3 στην παθολογική κλινική, 2 στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και ένα στα εξωτερικά χειρουργικά ιατρεία – τις τελευταίες τρεις εβδομαδες όμως σημειώθηκαν τα τέσσερα από αυτά, αρκετά δηλαδή για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως σημειώνει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μοσχοβάκης. Το ένα περιστατικό σημειώθηκε στη ΜΤΝ, ένα στα εξωτερικά χειρουργικά ιατρεία, ένα στο παθολογικό και ένα στη ΜΕΘ.


Τα στελέχη αυτά, όπως εξηγεί ο ίδιος είναι πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά, αφού παράγουν ένζυμα τα οποία αδρανοποιούν τα συνηθισμένα αντιβιοτικά. Χρειάζεται δηλαδή αγωγή με ισχυρά αντιβιοτικά, διότι αλλιώς δεν μπορεί να «εξολοθρευτεί».

Γενικά δεν κρίνεται επικίνδυνο, όπως υποστηρίζει ο κ. Μοσχοβάκης, ωστόσο εάν η υγεία ενός ασθενούς είναι επιβαρυμένη μπορεί το μικρόβιο να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για τον ίδιο.

Αυτό που συνιστάται σε αυτές τις περιπτώσεις και ακολουθείται στο Νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον κ. Μοσχοβάκη, είναι η απομόνωση των ασθενών αυτών σε μονόκλινα δωμάτια και αυξημένα μέτρα προστασίας και διαχείρισης όσο αφορά την καθαριότητα και την απολύμανση στους χώρους που βρίσκονται αυτοί οι ασθενείς.

Ειδικός λοιμωξιολόγος έχει ενημερώσει την Ιατρική Υπηρεσία σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του μικροβίου.

Υπενθυμίζουμε πως η χώρα μας κατέχει πανευρωπαϊκό ρεκόρ σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και σε μεγάλο ποσοστό, σχεδόν οι μισές, οφείλονται στο μικρόβιο κλεμπσιέλα.

Αιτίες είναι, η ανεξέλεγκτη χορήγηση, ακόμα και για ασήμαντη αφορμή, αντιβιοτικών, που προκαλούν την ανθεκτικότητα των μικροβίων, αλλά και η μη τήρηση αποτελεσματικών μέτρων απολύμανσης, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου