Πριν από λίγο καιρό, σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει η υπουργός Υγείας, ήταν αυτή που χαρακτήρισε τριτοκοσμική την εικόνα των Νοσηλευτικών ιδρυμάτων, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό. «Αρκεί να σκεφθούμε ότι είμαστε η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα του ΟΟΣΑ, όσον αφορά στην επάρκεια των Νοσηλευτών», είπε, σημειώνοντας ότι στις χώρες του ΟΟΣΑ αναλογούν - κατά μέσο όρο- εννέα Νοσηλευτές σε 1.000 κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα μόλις τρεις.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή προσωπικού του ΕΣΥ που πραγματοποιήθηκε το 2005 στα δημόσια Νοσοκομεία υπηρετούν 580 μόνιμοι Νοσηλευτές Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και 18000 Τεχνολογικής εκπαίδευσης, ενώ 18100 άτομα εργάζονται ως βοηθοί Νοσηλευτών και είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 6350 βοηθοί, κατηγορίας Υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Επισημαίνεται ότι σχεδόν 1000-1250 εργαζόμενοι του Νοσηλευτικού κλάδου συνταξιοδοτούνται σε ετήσια βάση και περίπου 1200 προσλαμβάνονται κάθε χρόνο.Το πρόβλημα του ελλείμματος επιτείνεται από το γεγονός ότι για κάθε θέση Νοσηλευτή που μένει κενή δεν προκηρύσσεται αυτομάτως,όπως θα έπρεπε, καινούργια.
Σήμερα οι κενές οργανικές θέσεις Νοσηλευτών (χωρίς των βοηθών Νοσηλευτών, των τραυματιοφορέων και των βοηθών θαλάμων) αγγίζουν τις 6700(πρόκειται για το 25-30% του συνόλου,αν και οι πραγματικές ανάγκες σε Νοσηλευτές αγγίζουν τις 15000,ενώ ο αριθμός των ανέργων Νοσηλευτών αγγίζει τους 6000 σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας.
Την ώρα που το υπουργείο Υγείας αναζητά νοσηλευτικό προσωπικό, τη στιγμή που δεκάδες νοσοκομεία της χώρας ζητούν εργαζομένους για να καλύψουν τα κενά του συστήματος υγείας... σε κάποια νοσοκομεία της χώρας
δεν έχουν κανένα πρόβλημα κατά το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Τόσο καλά λειτουργούν τα νοσοκομεία, που έχουν τη δυνατότητα να αποσπούν νοσηλευτές,βοηθούς νοσηλευτές και τραυματιοφορείς σε βουλευτικά γραφεία..
Και οι εν λόγω εργαζόμενοι, με συνοπτικές διαδικασίες, βρίσκονται με απόσπαση από τα νοσοκομεία στα γραφεία των βουλευτών, και από την περιποίηση των ασθενών στη γραμματειακή υποστήριξη.
Την ίδια στιγμή οι συνάδελφοι τους εργάζονται σκληρά κάτω από αντίξοες συνθήκες,χωρίς ρεπό με συνεχόμενες βάρδιες χωρίς τα προβλεπόμενα από το νόμο διαστήματα ανάπαυσης εξηπειρετόντας ο καθένας 20-30 ασθενείς και όχι τον αριθμό που προβλέπεται από τα πρωτόκολλα μη έχοντας τη δυνατότητα να κάνουν χρήση ούτε καν της οφειλόμενης κανονικής τους άδειας και σε περίπτωση ασθένειας ούτε και αυτή της αναρρωτικής σκεπτόμενοι το συνάδελφο που θα επωμιστεί και τη δική τους δουλειά ή θα στερηθεί το ρεπό του.
Και όλα αυτά γιατί?Για να έχει ο κάθε «κύριος» στο γραφείο του γραμματειακή υποστήριξη…και μπορούν να έχουν μέχρι και 4 αποσπασμένους Δημόσιους υπαλλήλους…τους οποίους βέβαια πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός,όλοι εμείς δηλαδή οι υπόλοιποι:τα κορόιδα.
Να σπεύσουμε να τους ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές τους συγκεκριμένους Βουλευτές οι οποίοι ,να μη ξεχνιόμαστε, ανήκουν σε όλες τις παρατάξεις,μήπως και μας πάρουν… γραμματείς!
Ακούγεται απίστευτο, αλλά αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα.
Επιχειρήθηκε να δοθεί τέλος,από την παρούσα Κυβέρνηση, σε αυτή την αθλιότητα τουλάχιστον σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό και Νοσηλευτικό προσωπικό με το νόμο 3833/2010 άρθρο 11 παράγραφος 8 που αναφέρει:
"8. (Από τη δημοσίευση του παρόντος δεν επιτρέπεται η απόσπαση εκπαιδευτικού
προσωπικού σε θέσεις χωρίς πλήρη εκπαιδευτικά και διδακτικά καθήκοντα).
Με ευθύνη του Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων, οι
υφιστάμενες κατά την Έναρξη ισχύος του παρόντος αποσπάσεις εκπαιδευτικών
μειώνονται υποχρεωτικά κατά πενήντα τοις εκατό (50%), το αργότερο μέχρι τις
30 Αυγούστου 2010. Επίσης απαγορεύονται στο σύνολο τους οι αποσπάσεις σε
καθήκοντα διάφορα της ειδικότητας τους του ιατρικού και νοσηλευτικού
προσωπικού, του στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και του προσωπικού των
Σωμάτων Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Λιμενικού Σώματος. Στο
νοσηλευτικό προσωπικό συμπεριλαμβάνεται το τεχνικό προσωπικό των
νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης
Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.). Όλες οι υπάρχουσες κατά την Έναρξη ισχύος του παρόντος
αποσπάσεις του προσωπικού αυτού ανακαλούνται με ευθύνη των καθ` ύλην
αρμόδιων Υπουργών, μέχρι 30 Απριλίου 2010."
Και πάνω που λέγαμε δόξα τω Θεώ, σε επόμενους νόμους καταργούν τη συγκεκριμένη παράγραφο αρχικά για τους εκπαιδευτικούς στο νόμο 3848/2010 άρθρο 31 παράγραφος 6 που αναφέρει:
"6. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται: α) το πρώτο εδάφιο
της παραγράφου 8 του άρθρου 11 του ν. 3833/2010 (ΦΕΚ 40 Α), β) η παράγραφος 2
του άρθρου 9 του ν. 2986/2002 και γ) η παράγραφος 4 του άρθρου 6 του ν.
3027/2002."
Και κατόπιν και για το Νοσηλευτικό προσωπικό με το νόμο 3868/2010 άρθρο 20 παράγραφος 5 που αναφέρει:
"5. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 8 του άρθρου 11 του ν. 3833/2010 (ΦΕΚ
40 Α) καταργείται από τότε που ίσχυσε κατά το μέρος που αφορά στις αποσπάσεις
του νοσηλευτικού, παραϊατρικού και τεχνικού προσωπικού που υπηρετεί σε φορείς
αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Γενική
Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με βάση την
παράγραφο 2 του άρθρου 10 του ν.δ. 216/1974 (ΦΕΚ 367 Α) και τη διάθεση τους,
σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 1878/1990 (ΦΕΚ 33 Α) και το άρθρο 74 του ν.
2910/2001 (ΦΕΚ 91 Α). Οι ανακληθείσες αποφάσεις απόσπασης του εν λόγω
προσωπικού επαναφέρονται σε ισχύ από τη δημοσίευση του παρόντος μετά από
αίτηση των αιτούντων την απόσπαση κατά τις ως άνω διατάξεις και εκδίδονται
προς τούτο οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις."
Πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτή την αθλιότητα
Πρέπει να εκφράσουμε οι Νοσηλευτές αλλά και γενικότερα οι Δημόσιοι υπάλληλοι την αγανάκτηση μας προκειμένου αυτοί οι «κύριοι» αν θέλουν υπαλλήλους να τρέχουν για τις προεκλογικές τους ανάγκες και τη γραμματειακή τους υποστήριξη, να τους πληρώνουν όχι από την τσέπη του λαού αλλά από την παχυλή βουλευτική τους αποζημίωση, επιλέγοντάς τους, από τους χιλιάδες άνεργους πτυχιούχους αφήνοντας τους Δημόσιους υπαλλήλους να ασχοληθούν με τα καθήκοντα για τα οποία προσελήφθηκαν στις υπηρεσίες τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου