Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Η αρρώστια αντέχεται. Εκείνο που δεν αντέχεται είναι η αθλιότητα»,

Ξεχείλισε από ράντζα ο «Ευαγγελισμός» το Σαββατοκύριακο και εκτός απ' τους διαδρόμους τα ράντζα έφτασαν μέχρι και το σαλόνι κάποιων κλινικών. Η πλημμυρίδα των ράντζων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας αποτυπώνει, για μια ακόμα φορά, τη γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και προοιωνίζεται μεγαλύτερη αθλιότητα με τις συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων.


Το περασμένο Σάββατο, ο «Ευαγγελισμός» είχε γενική εφημερία και οι αθρόες εισαγωγές στην Α' Παθολογική Κλινική με δύναμη 30 κλινών οδήγησαν άλλους 30 ασθενείς σε ράντζα. Μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι είχαν γεμίσει με ράντζα ο διάδρομος και το μικρό σαλονάκι της κλινικής στον τέταρτο όροφο του νοσοκομείου. «Η αρρώστια αντέχεται. Εκείνο που δεν αντέχεται είναι η αθλιότητα», είπε ένας απ' τους ασθενείς που νοσηλευόταν στο σαλόνι.

Χτες στον «Ευαγγελισμό» εφημέρευε η ψυχιατρική κλινική - έχει 20 κλίνες - και επαναλήφθηκε το συχνό φαινόμενο της τελευταίας δωδεκαετίας: Να νοσηλεύει και άλλους 20 ασθενείς σε ράντζα.

Η υπερπληρότητα της ψυχιατρικής κλινικής, εκτός απ' τις γενικότερες ελλείψεις, αποτυπώνει και την κατάληξη της βεβιασμένης αποασυλοποίησης των ψυχιατρείων που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την παρουσιάζουν ως ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας οδήγησε στην αύξηση των κλινών των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών - στη Θεσσαλονίκη λόγου χάρη διπλασιάστηκαν - άνοιξαν καινούργιες κλινικές, ενώ επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στις λεγόμενες ενδιάμεσες δομές όπως είναι το νοσοκομείο ημέρας ή η επείγουσα παρέμβαση. Ετσι, οι άρρωστοι είτε εισάγονται με εισαγγελικές αποφάσεις στα ψυχιατρεία ή νοσηλεύονται σε ράντζα όπως στην ψυχιατρική κλινική του «Ευαγγελισμού».

Η Διοίκηση, ο διευθυντής της Ψυχιατρικής κλινικής και το Σωματείο των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» έχουν κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις στους εισαγγελείς να μη φορτώνεται η κλινική με τόσο βάρος, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμιά ελάφρυνση.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου