Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Οριστικό τέλος για τα δωρεάν φάρμακα στους ασφαλισμένους

Τετρακόσια πενήντα φάρμακα, από αντιβιοτικά και αντιβηχικά, μέχρι αντιφλεγμονώδη και οφθαλμολογικά σκευάσματα θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Μαΐου, καθώς πλέον δεν θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.


“Ενημερωθήκαμε εγγράφως για τον κατάλογο των φαρμάκων που δεν θα αποζημιώνονται στο εξής από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης κι αυτό σημαίνει ότι από την Δευτέρα το κόστος αυτό θα το καλύπτουν οι ασφαλισμένοι”, σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γιάννης Τσικανδηλάκης.

Ασπιρίνες, Betadine, αντισυλληπτικά, Viagra και φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, της ακμής, της εξάρτησης από το κάπνισμα ή ακόμη και κατά των στομαχικών πόνων, όπως είναι το Buscopan, συμπεριλαμβάνονται στην... «αρνητική λίστα» που δημοσιεύθηκε επίσημα με ΦΕΚ και θα ισχύσει από τις 2 Μαΐου.

Στην απόφαση που υπογράφουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Ασφάλισης περιλαμβάνονται 450 κωδικοί φαρμακευτικών σκευασμάτων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και δεν θα αποζημιώνονται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ανάμεσα στα σκευάσματα που οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους είναι αναλγητικά και αντιπυρετικά, όπως το SALOSPIR και η Ασπιρίνη extra, αλλά και κάποια αντιβιοτικά, αντιβηχικά και άλλα φάρμακα κατά του κρυολογήματος, όπως είναι το BISOLVON.

Χωρίς καμία συμμετοχή από τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι από τον ερχόμενο μήνα επίσης και αρκετά αντισταμινικά, αντιφλεγμονώδη, σκευάσματα κατά των οφθαλμολογικών, γαστρεντερικών και καρδιαγγειακών παθήσεων (αγγειοδιασταλτικά, αγγειοδιεγερτικά), καθώς και για τη θεραπεία του φάρυγγα και κατά των ωτικών λοιμώξεων.

Στην αρνητική λίστα περιλαμβάνονται και θεραπείες για την άνοια, την ψωρίαση, τις αιμορροΐδες, το έλκος, τις μυοσκελετικές παθήσεις και την αρθροπάθεια, ενώ καμία αποζημίωση δεν θα δίνεται και για κάποια σκευάσματα επείγουσας αντισύλληψης, μερικές βιταμίνες, καθώς και για ορισμένα σκευάσματα ιωδίου.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου