Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Με επισχέσεις εργασίας προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Σε επίσχεση εργασίας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς, παρά τις υποσχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα δεν τους έχουν καταβληθεί τα χρήματα που τους οφείλονται για τις δεδουλευμένες υπερωρίες και αργίες από τον Δεκέμβριο του 2010 έως και τον Απρίλιο του 2011.

Σήμερα, στις 8 το πρωί, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία των δύο Υγειονομικών Περιφερειών Μακεδονίας και Θράκης, ενώ χθες συγκεντρώθηκαν στους αύλειους χώρους των νοσοκομείων, πραγματοποιώντας ανοιχτές γενικές συνελεύσεις, με κύριο αίτημά τους την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (νυχτερινά, εξαιρέσιμα, υπερωρίες), τα οποία παραμένουν απλήρωτα από τον Δεκέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα.
“Τα οφειλόμενα στο νοσοκομείο μας ανέρχονται σε περίπου χίλια ευρώ ανά εργαζόμενο συνολικά για τους τελευταίους πέντε μήνες. Υπάρχει μία υπόσχεση από το υπουργείο Υγείας για καταβολή των χρημάτων στις αρχές Ιουνίου. Εμείς όμως δεν είμαστε ικανοποιημένοι, κι αν δεν πληρωθούμε άμεσα θα προχωρήσουμε την ερχόμενη εβδομάδα σε επίσχεση εργασίας. Ταυτόχρονα, εντός των ημερών θα καταθέσουμε εξώδικο σε βάρος της διοίκησης του νοσοκομείου για το θέμα αυτό”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ”, Χαράλαμπος Κοροξενός.
Στα όρια της υπομονής τους είναι και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”, οι οποίοι εδώ και πέντε μήνες δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για υπερωρίες και νυχτερινά που έχουν δουλέψει.
“Μας οφείλονται περίπου 500 ευρώ ανά εργαζόμενο από τον Δεκέμβριο του 2010 έως και τον Απρίλιο του 2011. Δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις ότι θα μας καταβληθούν τα χρήματα έως τις 13 Ιουνίου. Πάντως, στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες, και για τον λόγο αυτό σήμερα (σ.σ. χθες), παρά την ανοιχτή γενική συνέλευση που είχαμε, εξυπηρετήθηκαν όλα τα περιστατικά που ήρθαν στο νοσοκομείο, το οποίο είχε γενική εφημερία”, εξηγεί ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον “Άγιο Δημήτριο”, Δημήτρης Μαυρόπουλος.

Χρωστούν 75 εκατ. ευρώ
Για χρέη προς τους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων που αγγίζουν τα 75 εκατομμύρια ευρώ πανελλαδικώς κάνει λόγο στη “Μ” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Πέτρος Κετικίδης, και προσθέτει ότι αν δεν δοθεί άμεσα λύση με τις απλήρωτες υπερωρίες, τα νυχτερινά και τα Σαββατοκύριακα, η “γραμμή” που έχει δώσει η Ομοσπονδία προς τα σωματεία εργαζομένων είναι να προχωρήσουν σε επισχέσεις εργασίας.
“Στη συνάντηση που είχαμε με τον υφυπουργό Υγείας, Μιχάλη Τιμοσίδη, και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Υγείας, μας υποσχέθηκαν ότι θα πληρωθούν τα χρωστούμενα. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει εντός του Μαΐου, αλλά το πιθανότερο μεταξύ 13 και 18 Ιουνίου. Για να πληρωθεί ένα ένταλμα, πρέπει να εγκριθούν οι υπερωρίες από το υπουργείο, κάτι που έγινε, και να υπάρξει δέσμευση πίστωσης, που σημαίνει ότι υπάρχουν χρήματα. Στο δεύτερο αυτό σημείο έχουμε την καθυστέρηση”, τονίζει ο κ. Κετικίδης.
Πάντως, ήδη η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) κατέθεσε εξώδικη δήλωση προς το υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενη για τη μη καταβολή από τον Νοέμβριο του 2010 στο σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού των δεδουλευμένων αποδοχών για την υπερωριακή απασχόληση, τη νυχτερινή εργασία και την εργασία κατά τις Κυριακές και τις αργίες.


Το ΕΚΑΒ

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, οι οποίοι κατέλαβαν το αμφιθέατρο του υπουργείου, διεκδικώντας την καταβολή υπερωριών, ρεπό, νυχτερινών και αργιών των τελευταίων πέντε μηνών.
“Τα χρήματα που μας οφείλονται ξεπερνούν πανελλαδικώς τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Να φανταστείτε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτές του ΕΚΑΒ στη Λάρισα, οι εκτός έδρας αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί από τον Ιούλιο του 2010. Συναντηθήκαμε με τους υφυπουργούς Υγείας, Μιχάλη Τιμοσίδη και Χρήστο Αηδόνη, οι οποίοι μας υποσχέθηκαν ότι έως την Παρασκευή θα έχουμε πληρωθεί τα δεδουλευμένα του Δεκεμβρίου 2010 και του Ιανουαρίου 2011. Αν αυτό γίνει, θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Ιερόθεος Γιαμουρίδης, και προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ κάνουν επίσχεση εργασίας τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

ΠΗΓΗ

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου