Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Οι Νοσηλευτές Δημόσιοι Υπάλληλοι στη νέα λίστα με τα βαρέα κ ανθυγιεινά

Η ανεργία μείωσε τους εργαζομένους και στα Βαρέα. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση δεν υποχρεούται τώρα πια, με βάση το Μνημόνιο, να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά και να προβεί σε δραματικές περικοπές στη σχετική λίστα των ΒΑΕ.
Η διαδικασία αναθεώρησης της λίστας, σε εφαρμογή και των επιλογών της τρόικας (σ.σ. στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι στις σχετικές ειδικότητες δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% του εργατικού δυναμικού, δηλαδή γύρω στις 520.000 άτομα) ξεκίνησε χθες και «θα γίνει με επιστημονικά κριτήρια» όπως δήλωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.


Σε αυτή την επιτροπή μετέχουν επιστήμονες, οι κοινωνικοί εταίροι κ.ά., ενώ θα βασιστούν τόσο στα πορίσματα της (προηγούμενης) επιτροπής Μπεχράκη όσο «και στη διεθνή εμπειρία». Η επιτροπή θα καταθέσει τη δική της πρόταση, αλλά τον αποχαρακτηρισμό θα κάνει η κυβέρνηση. Το υπουργείο Εργασίας θα φέρει σχετικό νομοσχέδιο μέσα στον Ιούνιο έτσι ώστε η νέα λίστα να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Ομως, η πρώτη απογραφή των σχετικών ειδικοτήτων έδειξε ότι σήμερα μόλις 520.000 άτομα απασχολούνται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), έναντι 539.000 πέρυσι και κοντά στις 700.000 μόλις λίγα χρόνια πριν. Είναι προφανές ότι η ανεργία επέδραμε βίαια και... αναθεώρησε τη σχετική λίστα. Οι οικοδόμοι από σχεδόν 260.000 στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας έμειναν μόλις 100.000, οι τορναδόροι και οι κλωστοϋφαντουργοί έχουν μειωθεί δραματικά, τα μεταλλεία έχουν κλείσει και οι εργαζόμενοι στο μέταλλο (ναυπηγεία κ.ά.) δεν βρίσκουν δουλειά...

Ετσι, το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στα μέσα Ιουνίου, έτσι ώστε η νέα λίστα να τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιουλίου, θα προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό ειδικοτήτων στις οποίες εργάζονται περί τις 80.000 άτομα, ενώ θα ενταχθούν στα ΒΑΕ και νέες ειδικότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αποχαρακτηριστούν επαγγέλματα όπως του μηχανικού, του αρχιτέκτονα, του χρηματομεσίτη, του μοντέλου και αντιστοίχως να ενταχθούν -κυρίως- δημόσιοι υπάλληλοι (νοσηλεύτριες, οδοκαθαριστές δήμων, εργαζόμενοι στις αμυντικές βιομηχανίες του υπουργείου Αμυνας, στα λύματα κ.ά.).


Να σημειωθεί ότι σήμερα μόνο στο ΙΚΑ και στη ΔΕΗ υπάρχουν ΒΑΕ με αποτέλεσμα ένας νοσηλευτής σε ιδιωτικό θεραπευτήριο να είναι ενταγμένος στα Βαρέα, αλλά όχι όταν εργάζεται στο ΕΣΥ. «Να ενταχθούν στα ΒΑΕ και οι ειδικότητες όπως οι βοηθοί σερβιτόροι, οι μπάρμαν, οι νυκτοθυρωροί και εξωτερικοί θυρωροί, οι τεχνίτες παιγνίων καζίνο, οι λαντζέρηδες καφετέριας, οι λινοθηκάριοι - ράπτριες κ.ά.» ζητεί η ομοσπονδία εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.

Θα κατεβούν στις 490.000

Από τις 80.000 που αναμένεται να αποχαρακτηριστούν, υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν έως 50.000, έτσι ώστε ο συνολικός αριθμός εργαζομένων σε καθεστώς ΒΑΕ να περιοριστεί στις 490.000 άτομα. Με την προοπτική, όταν ανακάμψει η οικονομία, να αυξηθεί αυτός ο αριθμός μέχρι τις 520.000-530.000 άτομα και να παραμείνει εντός του πλάνου της επιτήρησης (10% του εργατικού δυναμικού -εργαζόμενοι και άνεργοι- που σήμερα αναφέρονται στα 5,1 εκατ. ανθρώπους).

Οσοι σήμερα ή μέχρι το 2015 έχουν 3.600 ένσημα στα ΒΑΕ θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται με τα ίδια ένσημα (και θα συνταξιοδοτηθούν με 10.500 ένσημα ή 35 έτη, εκ των οποίων τα 7.500 ένσημα ή 25 έτη στα ΒΑΕ). Δεν θα αυξηθεί δηλαδή ο χρόνος ασφάλισης στα 40 έτη, αν και στα ΒΑΕ προβλέπεται αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στο 60ό (για πλήρη ή το 58ο για μειωμένη) το 2015.

Διαφορετικά, από την 1η Ιουλίου θα ισχύσει η νέα λίστα και πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως νεοπροσληφθέντες, θα ασφαλιστούν με απλά ένσημα.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα αυξημένα, έως και 5 έτη, όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, θα χάσουν και ορισμένα επιδόματα που συνοδεύουν τις βαριές ή ανθυγιεινές ειδικότητες.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου