Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Συνένωση μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας στην Ήπειρο

Δυο Οργανισμοί στην Ήπειρο στη θέση 9 ΝΠΔΔ

Μετά την πρόταση για τη διοικητική συγχώνευση νοσοκομείων με τη δημιουργία δυο κύκλων στην Ήπειρο, που είναι σε διαβούλευση, το υπουργείο Υγείας προχωρά στην διοικητική συνένωση μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. Από τα 91 ΝΠΔΔ στη χώρα θα προκύψουν 22 νέα και σε κάθε περιφέρεια θα υπάρχει ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία και ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για το Παιδί και την Οικογένεια.

Συγκεκριμένα, τα 72 ΝΠΔΔ προστασίας ΑμεΑ συνενώνονται σε 13 ΝΠΔΔ, με έναν ενιαίο οργανισμό, ο οποίος θα εκδοθεί με Π.Δ και τα 19 ΝΠΔΔ προστασίας παιδιού συνενώνονται σε 9 ΝΠΔΔ, με έναν ενιαίο οργανισμό, ο οποίος θα εκδοθεί με Π.Δ.

Για την Ήπειρο η συνένωση αφορά 9 ΝΠΔΔ από τα οποία προκύπτουν δυο νέοι Οργανισμοί, για άτομα με αναπηρία και ΑμΕΑ και το παιδί και την οικογένεια.

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού και Οικογένειας στην Ήπειρο περιλαμβάνει τα ακόλουθα τέσσερα ιδρύματα:

-Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Φιλιατών

-Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Κόνιτσας

-Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ιωαννίνων

-Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πωγωνιανής

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας ΑμεΑ αποτελείται από τις πέντε ακόλουθες δομές:

-Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ιωαννίνων «Νεομάρτυς Γεώργιος»(Άσυλο Ανιάτων).

-Θεραπευτήριο Χρoνίων Παθήσεων Ηγουμενίτσας

-ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Πρεβέζης

-Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Φιλιατών

-ΚΑΑΚΥΚΑΜΕΑ Άρτας

Οικονομία, αξιοποίηση προσωπικού, αλλά...

Στόχος της παρέμβασης αυτής, όπως ανακοινώθηκε, είναι η επίτευξη οικονομίας κλίμακας, μείωση γραφειοκρατίας, διεκπεραίωση όμοιων εργασιών με ταχύτερες διαδικασίες, καλύτερη αξιοποίηση προσωπικού και πόρων, καλύτερες υπηρεσίες στους εξυπηρετούμενους, χωρίς τα στεγανά κάθε μικρού φορέα.

Οι Μονάδες θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως παραρτήματα του ενιαίου Οργανισμού με εξειδικευμένο αντικείμενο. Οι υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης ενσωματώνονται στον νέο φορέα.

Μπορεί ο στόχος του υπουργείου να είναι ο παραπάνω, όμως σε ποιο προσωπικό αναφέρεται, είναι θέμα προς συζήτηση. Για παράδειγμα, το Άσυλο Ανιάτων στο νέο του κτίριο λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια χωρίς πλήρη ανάπτυξη των κλινών που διαθέτει εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και δεν φαίνεται πως θα αλλάξει κάτι με τον περιορισμό των προσλήψεων. Οι άλλες δομές που θα συγκροτούν το νέο Οργανισμό δεν διαθέτουν, επίσης, το αναγκαίο προσωπικό. Ως προς τα κέντρα παιδικής μέριμνας είναι γνωστά τα προβλήματα λειτουργίας και μάλλον η συνένωση θα τα ωφελήσει, αν και ο ρόλος τους σήμερα έχει αλλοιωθεί σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου