Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Περικοπές στην περίθαλψη των ασφαλισμένων

Περικοπές στις παροχές των ασθενών στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, μεγαλύτερη συμμετοχή των ασθενών στις δαπάνες και μείωση κατά 16.000 του αριθμού των γιατρών προβλέπει τον Σεπτέμβριο η λειτουργία του νέου Ενιαίου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.





Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια για τις αμοιβές των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ προβλέπει μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ, αλλά και είσπραξη 5 ευρώ από κάθε ασθενή που θα εξετάζουν. Στον νέο φορέα, όπου θα υπαχθούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ, δεν θα απασχοληθούν τελικώς 36.000 γιατροί, όπως αρχικά είχε εκτιμήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά μόνο 20.000 (μείωση 44%). Πρόκειται για τους 6.500 μόνιμους γιατρούς του ΙΚΑ καθώς και τους 13.000 που σήμερα διατηρούν συμβάσεις με το ταμείο του Δημοσίου, τον ΟΠΑΔ. Οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί (όχι πάνω από 15.000) θα μπορούν απλώς να συνταγογραφούν φάρμακα και οι επισκέψεις σε αυτούς θα πληρώνονται από την τσέπη των ασθενών.



Παρʼ ότι οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι οι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλλουν πρόσθετα χρήματα, εντέχνως «διαρρέεται» το τελευταίο διάστημα πως θα υιοθετηθεί ένα μεικτό σύστημα πληρωμής των γιατρών, που θα περιλαμβάνει και τη συμμετοχή των ασθενών.



Ειδικότερα, το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει οι γιατροί να αμείβονται με 1.000 ευρώ μηνιαίως για τετράωρη καθημερινή απασχόληση, με την υποχρέωση όμως να έχουν 300 ασθενείς. Αυτό σημαίνει πως κάθε επίσκεψη δεν θα αποτιμάται πάνω από 3 ευρώ. Οι αποδοχές του ιατρικού προσωπικού θα αυξάνονται με την καταβολή 5 ευρώ από κάθε ασθενή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως εφαρμόζεται και στις επισκέψεις των δημόσιων νοσοκομείων.



Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, οι γιατροί που δεν θα κατορθώνουν να συγκεντρώνουν «πελατολόγιο» με 300 ασθενείς θα κληθούν να εφημερεύουν τα Σαββατοκύριακα ή να κάνουν και επισκέψεις κατʼ οίκον.



«Μαχαίρι» μπαίνει όμως και στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Ηδη αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος βάσει της οποίας, από τις αρχές του επόμενου μήνα, θα απαιτείται έγκριση-θεώρηση για εξετάσεις που θα κοστίζουν πάνω από 50 ευρώ. Το ίδιο θα ισχύει και για τα φάρμακα, κάτι που εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένα ταμεία. Για κάθε συνταγή άνω των 150 ευρώ, οι ασθενείς πρέπει να στριμώχνονται στα γραφεία των ταμείων για θεώρηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ αλλά και του ταμείου των ελευθεροεπαγγελματιών, Γερ. Βουδούρη, περίπου 2.000 ελεγκτές θα είναι υπεύθυνοι γιʼ αυτή τη διαδικασία.

ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου