Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ξέμεινε… από αναλώσιμα υλικά το Νοσοκομείο Ρόδου

ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΙΔΡΥΜΑ
Ξέμεινε… από αναλώσιμα υλικά το Νοσοκομείο μας

Τα προβλήματα στο Νοσοκομείο μας δεν έχουν τέλος παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων. Η κατάσταση αντί να ομαλοποιείται χειροτερεύει με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κλίμα ανησυχίας σε όσους επισκέπτονται το νοσοκομείο μας για κάποιο τους πρόβλημα.

Έφτασε σε σημείο να μην διαθέτει στις πρώτες βοήθειες, αναλώσιμα υλικά, γάζες, βαμβάκι, σύριγγες και γύψους. Επίσης πρόβλημα προέκυψε και με τα καύσιμα με αποτέλεσμα χθες το πρωί όταν κλήθηκε ασθενοφόρο για κάποιο περιστατικό, να μην μπορεί να κινηθεί. Με πρωτοβουλία του συλλόγου των εργαζομένων, έγινε ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό ποσού 50 ευρώ το οποίο διατέθηκε για τον εφοδιασμό του ασθενοφόρου με καύσιμα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι τραπεζοκόμοι αναγκάστηκαν να αγοράσουν με δικά τους χρήματα χαρτοπετσέτες για να μην τοποθετούν «χύμα» στους δίσκους τα τρόφιμα.
Η «ΠΡΟΟΔΟΣ» μετά τις παραπάνω καταγγελίες από συμπολίτες μας επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του Νοσοκομείου ζητώντας την άποψή τους. Οι καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν, όμως το πρόβλημα της έλλειψης των αναλώσιμων υλικών οφείλεται στο νέο σύστημα προμηθειών που εφαρμόζεται στo Νοσοκομείο στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών και τον περιορισμό της σπατάλης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις δύσκολες αυτές ημέρες για το Νοσοκομείο, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο φαρμακευτικός σύλλογος Ρόδου, ο οποίος φρόντισε να το προμηθεύσει δωρεάν με όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα. Ωστόσο όμως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνιστεί και οι αρμόδιοι θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις για να εξαλειφθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που αφενός ταλαιπωρεί όσους επισκέπτονται το Νοσοκομείο για κάποιο πρόβλημά τους και αφετέρου μας δυσφημεί στα μάτια εκατοντάδων επισκεπτών του νησιού μας. Οι αρμόδιοι στους οποίους απευθυνθήκαμε μας διαβεβαίωσαν ότι από τη Δευτέρα ο προμηθευτής θα εφοδιάσει το Νοσοκομείο με τα απαραίτητα υλικά και δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα.

Βασίλης Κινούς

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Βασίλης Κινούς, χαρακτηρίζει λανθασμένο τον τρόπο με τον οποίον γίνονται οι προμήθειες των υλικών τον τελευταίο χρόνο, αφού γίνονται εξωσυμβατικά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί ο χρόνος παράδοσης και να εξασφαλιστεί ροή παράδοσης των υλικών.
«Δεν έχουν γίνει ακόμα οι συμβάσεις με τους προμηθευτές και με αποτέλεσμα οι προμήθειες των υλικών να γίνονται εξωσυμβατικά. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι λανθασμένη και χρονοβόρα με αποτέλεσμα να ξεμένει το Νοσοκομείο από σύριγγες, γάζες, λευκοπλάστ και άλλα υλικά πρώτης γραμμής, είτε γιατί οι προμηθευτές δεν έχουν πληρωθεί, είτε γιατί αργούν να στείλουν ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Για να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να γίνουν μακροχρόνιες συμβάσεις με τους προμηθευτές. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουμε συνέχεια το ίδιο πρόβλημα, πότε θα λείπει το ένα υλικό και πότε το άλλο. Αρκεί να σας πως ότι η πρώτη σύμβαση έγινε πριν από περίπου έναν μήνα» αναφέρει ο κ. Κινούς.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι συμβάσεις που είχε συνάψει το Νοσοκομείο της Ρόδου με προμηθευτές είχαν διακοπεί, ώστε να γίνουν νέες από μηδενική βάση με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων βάσει του νέου συστήματος του υπ. Υγείας, όμως η διαδικασία αποδεικνύεται εξαιρετικά χρονοβόρα και για το λόγο αυτό σημειώνονται ελλείψεις και σε βασικά αναλώσιμα υλικά.

Μιχάλης Κόκκινος

Ο διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου Μιχάλης Κόκκινος, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να καταφέρει μέχρι τη Δευτέρα να καλύψει τις ελλείψεις, αναζητώντας λύσεις σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό σύλλογο Ρόδου.
Όπως δηλώνει στην «ΠΡΟΟΔΟ» το θέμα θα έχει επιλυθεί μέχρι τη Δευτέρα. «Η προσπάθεια να προμηθευτούμε τα υλικά είναι καθημερινή. Το πρόβλημα οφείλεται στον προμηθευτή και μας διαβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα θα έχει λυθεί το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, επρόκειτο να παραλάβουμε τα υλικά την προηγούμενη εβδομάδα, για κάποιους λόγους όμως ο προμηθευτής καθυστέρησε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί όλη αυτή η αναστάτωση. Αυτή τη στιγμή αναζητούμε λύσεις για να προμηθευτούμε αναλώσιμα μέσω του φαρμακευτικού συλλόγου ώστε να καλυφθούμε μέχρι τη Δευτέρα. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φαρμακευτικό σύλλογο της Ρόδου που μας στηρίζει όλες αυτές τις ημέρες και μας προμηθεύει δωρεάν με τα υλικά που χρειαζόμαστε» επισημαίνει ο κ. Κόκκινος, ο οποίος από την πλευρά του προσπαθεί με κάθε τρόπο να καλύψει τα προβλήματα που προκύπτουν από το νέο σύστημα προμηθειών το οποίο έχει θεσπίσει το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών στα δημόσια Νοσοκομεία. Όπως αναφέρει ο διοικητής, θα πρέπει μέχρι τις 20 Αυγούστου το Νοσοκομείο της Ρόδου και όλα τα Νοσοκομεία της χώρας να έχουν εξοφλήσει το 70% των οφειλών τους και να συμβασιοποιηθούν όλοι οι διαγωνισμοί που είναι σε εξέλιξη. Με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε χθες το πρωί, όταν ένα ασθενοφόρο έμεινε από βενζίνη καθοδόν να παραλάβει περιστατικό και πλήρωσε 50 ευρώ για καύσιμα ο σύλλογος εργαζομένων, ο κ. Μιχάλης Κόκκινος επισήμανε ότι έχει ήδη συνεννοηθεί με τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου υγρών καυσίμων να εφοδιάσει τα ασθενοφόρα με βενζίνη από χθες, αφού το ένταλμα έχει εγκριθεί και να εξοφληθεί σήμερα.

Νίκος Φουτούλης

Ο πρόεδρος του φαρμακοποιών Νίκος Φουτούλης υπογραμμίζει ότι τα μέλη του φαρμακευτικού συλλόγου ανταποκρίθηκαν άμεσα για να διασώσουν την εικόνα όχι μόνο του Νοσηλευτικού Ιδρύματος αλλά και ολόκληρου του νησιού που μεσούσης της θερινής περιόδου έμεινε χωρίς αναλώσιμα υλικά.
«Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το νέο σύστημα προμηθειών που εφαρμόζει ο κ. Λοβέρδος ο οποίος αντί να λύσει προβλήματα, δημιούργησε περισσότερα. Είναι ντροπή για το Νοσοκομείο της Ρόδου και της Κω να μην έχουν αναλώσιμα υλικά. Είναι εξωφρενικό να προσπαθούμε να διατηρήσουμε ως κοινωνικό αγαθό τη δημόσια υγεία και κάποιοι να θέλουν να το μετατρέψουν σε προσβάσιμο αγαθό μόνο για λίγους. Στηρίξαμε το Νοσοκομείο της Ρόδου και θα το στηρίζουμε κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη, όπως έχουμε κάνει με το Νοσοκομείο της Κω αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον τόπο μας στο έλεος του Θεού. Δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτεθειμένη τη Ρόδο και να πλήξουμε τη λεγόμενη βαριά βιομηχανία μας, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό. Ο φαρμακευτικός σύλλογος είναι κοινωνικά ευαίσθητος και στέκεται πάντα κοντά στα προβλήματα των πολιτών. Εμείς αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τα θέματα υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Το ζήτημα είναι βρεθεί μόνιμη λύση και να διαφυλάξουμε την εικόνα του Νοσοκομείου και της Ρόδου ως τουριστικού προορισμού» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο κ. Φουτούλης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου