Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο τύπου του υπ. υγείας: Διευκρινήσεις σχετικά με την μαιευτική περίθαλψη

Από το Υπουργείο Υγείας δόθηκε δελτίο τύπου αναφορικά με τη μαιευτική περίθαλψη.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Όπως προκύπτει απο τη διευκρινιστική ανακοίνωση του υπ υγείας,επίδομα θα λαμβάνουν μόνο όσες γυναίκες γεννούν σε ιδιωτικά μαιευτήρια που δεν έχουν σύμβαση με τα ταμεία.Θα πλήρώνουν οι ίδιες απο την τσέπη τους τα έξοδα νοσηλείας και στη συνέχεια με τα απαραίτητα έγγραφα θα διεκδικούν τα χρήματα τους απο τα ταμεία.
Όσες έγκυες επιλέξουν να γεννήσουν σε δημόσιο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό που έχει σύμβαση με τα ταμεία,τα έξοδα θα καλύπτονται απ΄ευθείας με το επίδομα μαιευτικής περίθαλψης χωρίς να εμπλέκεται η ενδιαφερόμενη.
Οι ρυθμίσεις ισχύουν τόσο γαι το φυσιολογικό τοκετό όσο και σε περιπτώσεις καισαρικής τομής.Το δελτίο τύπου λέει τα παρακάτω:

Διευκρινήσεις σχετικά με την μαιευτική περίθαλψη
Επειδή το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκαν προβλήματα σε σχέση με την καταβολή του επιδόματος μαιευτικής περίθαλψης σε επίλοχες ασφαλισμένων ΦΚΑ, παράλληλα με την απαίτηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ να καταβάλουν οι ίδιες το ποσό που απαιτούνταν για νοσηλεία, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

Στα κρατικά νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε περίπτωση τοκετού (φυσιολογικού ή με καισαρική τομή) οι ασφαλιστικοί οργανισμοί υποχρεούνται να καταβάλλουν απευθείας στο νοσοκομείο, την κατά περίπτωση δαπάνη που προβλέπουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια που καθιερώθηκαν πρόσφατα(από 01/10/2011). Για τις πέραν της Μέσης Διάρκειας Νοσηλείας (ΜΔΝ) ημέρες, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καταβάλλουν αντίστοιχα, την προβλεπόμενη δαπάνη με βάση το ημερήσιο νοσήλιο όπως έχει διαμορφωθεί με κυα. Στην περίπτωση αυτή δεν χορηγείται στις ασφαλισμένες το βοήθημα τοκετού αλλά καταβάλλεται απευθείας από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο στο νοσοκομείο έναντι της μαιευτικής περίθαλψης που παρασχέθηκε.
Κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται από τις ασφαλισμένες μητέρες η ανάμιξη στην όλη διαδικασία και η καταβολή νοσηλίου προς το νοσοκομείο.
Σε περίπτωση τοκετού (φυσιολογικού ή με καισαρική τομή) σε ιδιωτικές κλινικές, καταβάλλονται απευθείας στις ασφαλισμένες, μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς παροχών των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών, δηλαδή το επίδομα μαιευτικής περίθαλψης, ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης συμβάσεων και άρα καταβολής νοσηλίων απευθείας στις κλινικές.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου