Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Εκτός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων βρίσκονται αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου 2011 περίπου 166.000 εργαζόμενοι σε ειδικότητες και εργασίες που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν ως βαριές και ανθυγιεινές.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε την νέα λίστα των ΒΑΕ στην οποία πλέον θα υπάγονται περίπου 365.000 εργαζόμενοι από τους 531.000 εργαζόμενους που εντάσσονταν στο - μέχρι πρότινος - ισχύον καθεστώς.


Η υπουργική απόφαση έλαβε υπόψη της τις επεξεργασίες της Διαρκούς Επιτροπής Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να οριστικοποιήσει την τελική λίστα.
Η νέα λίστα θα ισχύσει από 1.11.2011, έτσι ώστε οι κρατήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου να προσαρμοστούν αναλόγως.

Στη νέα λίστα περιλαμβάνονται και νέες κατηγορίες ασφαλισμένων που μέχρι σήμερα δεν είχαν χαρακτηριστεί ως βαρείς και ανθυγιεινές.Μεταξύ αυτών είναι το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι αγρεργάτες που απασχολούνται θα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.

Αντιθέτως ορισμένες από τις ειδικότητες που αποσύρονται από τη σχετική λίστα είναι:
-Το διοικητικό προσωπικό κλάδων που έχουν χαρακτηρισθεί ως ΒΑΕ (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.).
-Οι πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο. Οι ζαχαροπλάστες. Οι εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κλπ.
-Οι οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί.
-Οι καμαριέρες.
-Οι κομμωτές - κομμώτριες, κουρείς.
-Οι ταμίες πολυδυναμικού super market.
-Οι οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.
-Το προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς.
-Οι συντηρητές κτιρίων κλπ.

Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει πως παραμένουν στο νέο καθεστώς και οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31.12.2015 δώδεκα έτη ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δηλαδή 3.600 βαρέα ένσημα.

Ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι η νέα λίστα διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης. «Τα ειδικά επιδόματα και άλλες παροχές ή όροι εργασίας που συνδέονται με εργαζόμενους στο συγκεκριμένο καθεστώς ρυθμίζονται αποκλειστικά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δεν επηρεάζονται από την απόφαση για τυχόν εξαίρεση της ειδικότητας από τη λίστα» δήλωσε.
Σημειώνεται ότι η Διαρκής Επιτροπή Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων θα συνεχίσει τη λειτουργία της και θα εξετάζει όλα τα αιτήματα ένταξης στη λίστα, αλλά και τις παρατηρήσεις των φορέων.

Ο κ. Κουτρουμάνης έχει δεσμευτεί στους κοινωνικούς φορείς, πως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα επεξεργαστεί και θα καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο «για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και της επαγγελματικής ασθένειας».
 

14 σχόλια:

  1. οι διορισμενοι νοσηλευτες σε δημοσια νοσοκομεια που μπαινουμε στα βαρεα τι επιδομα θα εχουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΦΑΝΩΣ 150 ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ.ΠΕΡΙΠΟΥ 120 ΚΑΘΑΡΑ.ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ.ΔΟΥΛΕΥΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΩΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΒΑΘΜΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειμαι νοσηλευτρια πριν το δημοσιο ειχα και εγω 5 χρονια στο ιδιοτικο τομεα με ΒΑΕ πως θα μαθουμε για την προεδρικο διαταγμα

      Διαγραφή
  3. Το νοσηλευτικο προσωπικο στα θεραπευτηρια χρονιων παθησεων θα ενταχθει στα Βαρεα και Ανθυγιεινα; (αναφερομαι σε ΘΧΠ με κυκλικο ωραριο, με προσωπικο ΤΕ κ ΔΕ) θεωρουμαστε νοσηλευτικο ιδρυμα οπως αναφερεται στην αναλυτικη λιστα των ΒΑΡΕΩΝ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μαίες-μαιευτές εντάσσονται στη λίστα των βαρέων κ ανθυγιεινών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πληρωματα ασθενοφορου που ανηκουν σε νοσοκομειο θα παρουν το επιδομα βαρεων κ ανθυγιεινων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ξυπνηστε μονο νοσοκομοι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στα βαρεα και ανθυγιεινα μονο νοσοκομοι,παρασκευαστες και βοηθοι αυτων,θαλαμηπολοι ψυχιατρικων νοσοκομειων και κλινικων,συντηρητες πειραματοζωων,συσκευαστες ορων-εμβολιων,παρασκευαστες τραπεζας αιματος καθως και οι αντοιστιχες ειδικοτητες των εργαζομενων στα δημοσια νοσοκομεια,καθαριστριες!!!ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ!!!ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ!!!ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δηλαδη εννοεισ πως οι νοσηλευτες ΤΕ τιυ ΕΣΥ δεν μπαινουν στα βαρεα αλλα μονο οι Βοηθοι Νοσηλευτων????????????Που το ειδες???Καλα τοσο δουλεμα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. νοσηλευτες θεωρουνται και οι αποφοιτοι δε και τε και πε,οπως επισης και οι μαιες ανοικουν στο νοσηλευτικο προσωπικο.Εξαλλλου η εγκυκλιος λεει"καθως και οι αντοιστιχες ειδικοτητες των εργαζομενων στα δημοσια νοσοκομεια".Μην προκαλειται πανικο στον κοσμο που ηδη τον εχει παθει απο την περικοπη στον μισθο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι μαιες δεν αναφερονται πουθενα??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΕ ΛΕΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ(ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ) ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΙΣ??? ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΒΑΡΕΑ ,ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΠΟΣΟ ΕΥΡΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τεχνικοι στο νοσοκομει μπαινουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή