Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Από την τσέπη μας θα πληρώνουμε τους γιατρούς από τον Ιανουάριο

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου ακολουθώντας την απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, καλεί τα μέλη του να μην υπογράψουν συνεργασία με το νέο ασφαλιστικό φορέα τον ΕΟΠΥΥ, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αμοιβών των 10 ευρώ για κάθε ιατρική επίσκεψη κι αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τις επισκέψεις τους στον γιατρό.


Ο πρόεδρος του Συλλόγου στο Ηράκλειο, Γρηγόρης Πασπάτης είπε στην “Π”: “Καλούμε τους γιατρούς να μην συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν έχουμε ακόμη εικόνα για το τι έχουν πράξει οι γιατροί στην πόλη μας, όμως οι ασθενείς που ζητούν ιατρικές υπηρεσίες από μη συμβεβλημένους γιατρούς, πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη”.

Σε έγγραφο του Πανελληνίου Συλλόγου τονίζεται ότι δεν θεσμοθετείται η συνταγογράφηση για όλους, δεν αποπληρώνονται οι οφειλές των ταμείων, ενώ η αμοιβή για κάθε εξέταση ασθενούς, είναι 10 ευρώ μικτά και πλαφόν 200 επισκέψεις το μήνα.

“Ο γιατρός θα πληρώνεται από τον ασφαλισμένο”

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ι.Σ. προς τους γιατρούς για την περίθαλψη ασφαλισμένου του ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί θα δέχονται τους ασφαλισμένους αμειβόμενοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 127/2005, εκδίδοντας αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές εφαρμογές συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας. Κατά την ιατρική επίσκεψη ο ιατρός, αφού αμοιφθεί από τον ασφαλισμένο, θα εκδίδει Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών και θα συμπληρώνει κανονικά την εντολή υγειονομικής περίθαλψης στο ατομικό βιβλιάριο νοσηλείας ασφαλισμένου, με τις κατά περίπτωση επισημάνσεις και σφραγίδες (Πρώτη επίσκεψη, Δεύτερη επίσκεψη, ιατρείο ή οικία κ.λπ.). Η εντολή θα παραμείνει στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου. Στην υγειονομική εντολή πρέπει να αναγράφεται η επισήμανση “Μη συμβεβλημένος ιατρός”.

Η συνταγογράφηση θα εκτελείται ηλεκτρονικά. Επίσης η αναγραφή των ιατρικών πράξεων και τα παραπεμπτικά εργαστηριακών εξετάσεων θα εκδίδονται ηλεκτρονικά και θα αναγράφεται ο αντίστοιχος κωδικός αριθμός σε εντολή υγειονομικής περίθαλψης στο ατομικό βιβλιάριο νοσηλείας ασφαλισμένου. Στην εντολή αυτή πρέπει οσαύτως να αναγράφεται η επισήμανση “Μη συμβεβλημένος ιατρός”. Η εντολή των ιατρικών πράξεων θα παραμένει στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου. Για ιατρικές πράξεις που πραγματοποιούν κλινικοί ιατροί θα εκδίδεται ξεχωριστή Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών.

Θα πληρώνουμε και τις εργαστηριακές εξετάσεις

Σημειώνεται ακόμη ότι οι εργαστηριακοί ιατροί που εκτελούν τις εργαστηριακές εξετάσεις, αφού αμειφθούν από τον ασφαλισμένο, θα εκδίδουν επίσης απόδειξη παροχής υπηρεσιών και θα επισημαίνουν την εκτέλεση των εξετάσεων στο φύλλο της αντίστοιχης ηλεκτρονικής εντολής με τον ειδικό κωδικό αριθμό, καθώς και στην εντολή υγειονομικής περίθαλψης στο ατομικό βιβλιάριο νοσηλείας ασφαλισμένου στην οποία θα αναγράφεται ο κωδικός των εξετάσεων.

Στην υγειονομική εντολή πρέπει να αναγράφεται η επισήμανση “Μη συμβεβλημένος ιατρός” μαζί με την επισήμανση εκτέλεσης των εξετάσεων”.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου