Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Yποστελέχωση Νοσοκομείου Ρεθύμνου.Ποιά είναι η αλήθεια?

Με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα νέα  ( απόψεις του κ. Μαλά )  σχετικά με τη στελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε ότι αφορά το Νοσηλευτικό προσωπικό, πρέπει να πούμε ότι το ΓΝΡ παραμένει ένα από τα πιο υποστελεχωμένα Νοσοκομεία στην Ελλάδα.

Αυτό αποδεικνύεται και από τη μελέτη του Διοικητή κ. Μοσχοβάκη η οποία δημοσιεύθηκε στην παραπάνω εφημερίδα στις 6 Απριλίου 2011.
Τα Νοσηλευτικά τμήματα, χωρίς να εξαιρείται κάποιο, αναστενάζουν από την έλλειψη Νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
Τα οφειλόμενα ρεπό και οι οφειλόμενες άδειες αυγατίζουν καθημερινά.
Οι Νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό στα πρόθυρα σωματικής και ψυχικής κατάρρευσης.
Οι διαξιφισμοί και οι έριδες στην ημερησία διάταξη καθώς γίνεται προσπάθεια να καθοριστεί ποια είναι τα καθήκοντα του ενός και ποια τα καθήκοντα του άλλου.
Η έλλειψη προσωπικού και η καθημερινή εξουθένωση φέρνει γκρίνια και κακό κλίμα.
Ασθενείς και συνοδοί διαμαρτύρονται, σε πολλές περιπτώσεις, όχι άδικα για το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών και την αμεσότητα των ενεργειών του προσωπικού, ζητώντας από τους Νοσηλευτές να γίνουν τρισυπόστατοι, έτσι ώστε να είναι παντού παρόντες, διεκπεραιώνοντας οτιδήποτε προκύψει.
Οι απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες "κόλαση"αφού 3 και 2 Νοσηλευτές αντίστοιχα καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες 3 και 4 κλινικών με 50 ασθενείς.
Αναλογία Νοσηλευομένων - Νοσηλευτών:25 προς 1 τις νύχτες και 17 προς 1 τα απογεύματα.
Οι Νοσηλευτές σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να εργάζονται χωρίς ρεπό και να κάνουν συστηματικά 2 νυχτερινές βάρδιες την εβδομάδα, χωρίς να μεσολαβεί το 12ωρο που προβλέπει ο νόμος από βάρδια σε βάρδια ενώ τους οφείλεται σε αρκετές περιπτώσεις μέρος της άδειας του 2010.
Από τα παραπάνω και μόνο και χωρίς τις αναλύσεις και τα στατιστικά του ΟΟΣΑ, του κ. Μαλά και του κ. Μοσχοβάκη εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εξαθλίωση της καθημερινότητας των Νοσηλευτών.
Αυτή είναι η αλήθεια για τα όσα βιώνουν οι Νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και σε πολλά άλλα Νοσοκομεία της Ελλάδας.
Τα υπόλοιπα, στις μελέτες τις αναλύσεις και τα στατιστικά, είναι απλά νούμερα και λόγια που ο καθένας τα πλάθει όπως τον βολεύει.
Οι Νοσηλευτές δεν είναι αριθμοί έχουν σάρκα και οστά και αντοχές που παρά την καλή θέληση κάποτε και αυτές τελειώνουν.
Υπάρχει κάποιος από αυτούς που κάνουν τις αναλύσεις και τα στατιστικά να μας απαντήσει στα παρακάτω?
Πόσα ρεπό και πόσες μέρες άδειας του 2010 οφείλονται στο Νοσηλευτικό προσωπικό?
Πόσες νυχτερινές βάρδιες περιλαμβάνουν τα εβδομαδιαία προγράμματα του Νοσηλευτικού προσωπικού όταν το όριο είναι μία?
Επίσης να μας πει αν εφαρμόζονται όλα όσα προβλέπει ο νόμος για την υγιεινή & ασφάλεια των εργαζομένων σχετικά με την ανάπαυση του Νοσηλευτικού προσωπικού και τις ώρες ξεκούρασης που πρέπει να μεσολαβούν από βάρδια σε βάρδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου