Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

"Συνεργασία" - συγχώνευση Νοσοκομείων Ρεθύμνου και Χανίων

Την ώρα που σύσσωμο το Ρέθυμνο απαιτεί την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, το υπουργείο υγείας βιαστικά ανακοίνωσε και ανήρτησε σε ΦΕΚ χθες, τη συγχώνευση – συνεργασία την ονομάζει - εννέα νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με το Νοσοκομείο Χανίων.


Το υπουργείο υγείας ουσιαστικά διαψεύδει όσους το τελευταίο διάστημα δίνουν «μάχη» να πείσουν το ρεθυμνιώτικο λαό ότι το Νοσοκομείο δεν υποβαθμίζεται, αλλά ότι καταβάλλονται άοκνες προσπάθειες για τη στελέχωση και αναβάθμισή του.

Δυστυχώς η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο είναι η επιβεβαίωση των ρεπορτάζ ενός χρόνου για «Καλλικράτη» στα νοσοκομεία και στην Κρήτη, με θύμα και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Σημειώνεται στην υπουργική απόφαση πως η συνεργασία γίνεται «στον επιστημονικό, εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας».

Έτσι οι φόβοι που έχουν εκφράσει ήδη εδώ και ένα χρόνο οι γιατροί και το προσωπικό του ιδρύματος για σταδιακή συγχώνευση τμημάτων εσωτερικά ή μεταξύ των δυο νοσοκομείων, μετακινήσεις προσωπικού, ή ακόμη και κατάργηση τμημάτων, φαίνεται πως έχουν βάση, παρά το γεγονός ότι κατηγορήθηκαν πολλάκις για υπερβολικές αντιδράσεις.

Στην υπουργική απόφαση που υπογράφει ο υπουργός υγείας Α. Λοβέρδος η συνεργασία των νοσοκομείων έγκειται στα εξής:

«Α. Επιστημονικός τομέας και Εκπαιδευτικός Τομέας
Η ανωτέρω συνεργασία θα επιτευχθεί μέσω των παρακάτω
δραστηριοτήτων:
α) στην από κοινού διοργάνωση σεμιναρίων, μαθημάτων, διαλέξεων και συνεδρίων
β) στην από κοινού εκπόνηση και εκτέλεση ερευνητικών
προγραμμάτων
γ) στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
δ) στη διάθεση του εξοπλισμού έρευνας κατοχής του κάθε Νοσοκομείου προς το συνεργαζόμενο Νοσοκομείο για την εκπόνηση και εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων και κλινικών ερευνών. Το λειτουργικό κόστος για την παραπάνω δραστηριότητα θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου στο οποίο διατίθεται ο εξοπλισμός.

Β. Τομέας παροχής υπηρεσιών υγείας
Η ανωτέρω συνεργασία θα επιτευχθεί μέσω των παρακάτω
δραστηριοτήτων:
α) στη νοσηλεία και περίθαλψη ασθενών στα τμήματα και τις ειδικές μονάδες των συνεργαζόμενων Νοσοκομείων. Οι ασθενείς αυτοί παραπέμπονται ύστερα από γνώμη του θεράποντος ιατρού του Νοσοκομείου νοσηλείας του.

Η διακομιδή των ασθενών γίνεται μέσω του Ε.Κ.Α.Β. καθημερινά σε 24ωρη βάση.
Τα συνεργαζόμενα Νοσοκομεία θα ενημερώνουν καθημερινά το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) για τυχόν μεταβολές στη δυναμικότητα των διαθέσιμων κλινών.

Σε περίπτωση επείγοντος και μόνο περιστατικού επιτρέπεται η απευθείας διακομιδή περιστατικού από το ΕΚΑΒ στο συνεργαζόμενο νοσοκομείο.

Η θεραπευτική και νοσηλευτική ευθύνη των νοσηλευομένων ασθενών ανήκει στο ιατρικό και λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό του συνεργαζόμενου νοσοκομείου για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η νοσηλεία.

Οι κάθε είδους δαπάνες νοσηλείας των ασθενών μέσω της συνεργασίας κοστολογείται με τα ισχύοντα για τα Δημόσια Νοσοκομεία και βαρύνει το νοσοκομείο από το οποίο παραπέμπεται ο ασθενής, το οποίο στη συνέχεια την αναζητά από τον εκάστοτε ασφαλιστικό φορέα του νοσηλευόμενου ασθενή.

Οι Διοικήσεις των συνεργαζόμενων Νοσοκομείων έχουν την ευθύνη του ελέγχου της τήρησης των ανωτέρω.
β) στον ενιαίο σχεδιασμό κοινών υπηρεσιών ώστε να επιτυγχάνεται η κάλυψη υγειονομικής ανάγκης της κάθε περιοχής σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.
γ) στην κατάρτιση κοινών προγραμμάτων λειτουργίας τμημάτων, κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων ιδίου γνωστικού αντικειμένου με σκοπό τη μέγιστη αξιοποίηση όλων των υποδομών τους.
δ) στη διάθεση επιστημόνων μεταξύ των συνεργαζόμενων Νοσοκομείων για την εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών αυτών και την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών.

«Η υπουργική αυτή απόφαση είναι η απάντηση στο αίτημα της λαϊκής συνέλευσης του Ρεθύμνου που ζήτησε την αναβάθμιση τη δημόσιας υγείας. Ας μην αρχίσουν πάλι τα ψέματα οι πολιτικοί εκπρόσωποι ότι πρόκειται για συγχώνευση βοηθητικών και διοικητικών υπηρεσιών, αφού είναι ξεκάθαρο ότι αφορά και τον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας». Αυτό επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Τα νέα συγχωνευόμενα Νοσοκομεία είναι:
1η ΥΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
1) Γ. Αντικαρκ. Νοσοκομείο Αθ. Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ με Γ.Ν.Α. Η ΕΛΠΙΣ.
2) ΓΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ με ΓΟΝΚ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ.
2η ΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
3) Γ. Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά ΜΕΤΑΞΑ με Γ.Ν.Πειραιά ΤΖΑΝΕΙΟ.
4) ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ –ΚΥ ΛΕΡΟΥ με ΓΝ ΡΟΔΟΥ.
3η ΥΠΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
5) Γ.Ν. Καστοριάς με Γ.Ν. Γρεβενών
4η ΥΠΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
6) Γ.Ν. Κομοτηνής με Πανεπ. Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης.
5η ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
7) Γ.Ν.Τρικάλων με Γ.Ν. Καρδίτσας.
6η ΥΠΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
8) Πανεπ.Γ.Ν.Πατρών ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ με Γ.Ν.Παίδων Πατρών ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ
7η ΥΠΕ ΚΡΗΤΗΣ
9) ΓΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ με ΓΝ ΧΑΝΙΩΝ


Απάντηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Σε απάντηση του δημοσιεύματος σας (για συγχώνευση του ΓΝ Ρεθύμνου), έχω να σας πω τα εξής:
Δεν μιλάμε για συγχώνευση νοσοκομείων, δηλαδή να έχει τη δυνατότητα ο υπερ-διοικητής να μετακινεί προσωπικό, δεν μιλάμε για κοινό οργανισμό, δεν μιλάμε για κοινό Διοικητικό Συμβούλιο, δεν μιλάμε για συγχωνεύσεις τμημάτων ή κλινικών, ούτε για λειτουργία ενός τμήματος και κατάργηση του άλλου.
Μιλάμε για συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων προς την κατεύθυνση
α) των κοινών εκπαιδευτικών και επιστημονικών δράσεων
β) της καλύτερης συνεργασίας των ιατρών των νοσοκομείων, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι διακομιδές ασθενών (Για παράδειγμα, μπορεί η ΜΕΘ μας να εξυπηρετήσει ένα περιστατικό των Χανίων όταν η ΜΕΘ των Χανίων είναι γεμάτη και αντίστροφα)
γ) της κατάρτισης κοινών προγραμμάτων λειτουργίας τμημάτων (πχ πιστοποίηση λειτουργίας κλινικών)
δ) της συνεργατικότητας των επιστημόνων, ώστε να είναι δυνατή σε έκτακτες περιπτώσεις και για συγκεκριμένο διάστημα, η διάθεση επιστημόνων μεταξύ των συνεργαζόμενων νοσοκομείων για την εξυπηρέτηση των εκτάκτων αναγκών αυτών και την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών. Για παράδειγμα να έρθει πχ ένας νευροχειρουργός να χειρουργήσει ένα περιστατικό στο Ρέθυμνο, που δεν μπορεί (για οποιοδήποτε λόγο) να διακομισθεί στα Χανιά κτλ.

Ήδη στην προηγούμενη εγκύκλιο του Υπουργού (Αυγούστου 2011), όπου ορίζονταν τα συγχωνευμένα νοσοκομεία, το νοσοκομείο μας ήταν ανεξάρτητο και αναφερόταν η δυνατότητα συνεργασίας με το ΓΝ Χανίων, όπως και αντίστροφα το ΓΝ Χανίων με το ΓΝ Ρεθύμνου.

Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά την πρόσφατη εγκύκλιο (Νοεμβρίου 2011). Η συνεργασία είναι άλλο πράγμα (και οι συνεργασίες είναι αναγκαίες, ιδιαίτερα στην εποχή μας) και η συγχώνευση άλλο.
Η συνεργασία είναι σε ισότιμη βάση, με στόχο την εξυπηρέτηση του πληθυσμού ευθύνης και των δυο νοσοκομείων. Η συγχώνευση είναι ότι ουσιαστικά έχουμε ένα νοσοκομείο (ένα διοικητή, ένα ΔΣ, συγχωνευμένα τμήματα κτλ), με δυο ή περισσότερα σημεία παροχής υγειονομικών υπηρεσιών.

Συνεπώς το δημοσίευμα σας είναι παραπλανητικό.

Μοσχοβάκης Γιώργος
Διοικητής ΓΝ Ρεθύμνου

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου