Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Σε οικονομική κατάρρευση οδηγείται το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Το ταμείο είναι… σχεδόν μείον στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου λόγω των τεράστιων χρεών των ασφαλιστικών ταμείων και οι συνέπειες θα είναι κάτι παραπάνω από σοβαρές στο άμεσο μέλλον, με το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού να κινδυνεύει να μείνει χωρίς βασικά υλικά, αφού δεν θα υπάρχει δυνατότητα να πληρώνονται οι προμηθευτές.


Παράλληλα το επικουρικό προσωπικό βρίσκεται στον «αέρα», διότι ουδείς γνωρίζει αν θα μπορούν να πληρώνονται από τον Ιούνιο και μετά και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα νοσοκομείο που πάσχει και στις εφημερίες, αφού το πρόγραμμα που έχει βγάλει η Διοίκηση, σύμφωνα με τους γιατρούς αφήνει ακάλυπτες εφημερίες σε κρίσιμα τμήματα αρκετές μέρες το μήνα.

Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο Διοικητής του, Γιώργος Μοσχοβάκης, δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ τους τελευταίους έξι μήνες από τα ασφαλιστικά ταμεία με το συνολικό τους χρέος προς το νοσηλευτικό ίδρυμα να ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ!

«Το ταμειακό μας υπόλοιπο έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά. Δεν έχουμε επιχορηγηθεί, ούτε έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ εδώ και έξι μήνες από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο. Τα νοσοκομεία ζουν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν η κατάσταση συνεχιστεί, θα έχουμε πολύ έντονο πρόβλημα. Οι προμηθευτές πιέζουν, λέγοντας ξεκάθαρα ότι αν δεν πάρουν κάποια χρήματα δεν θα συνεχίσουν να μας προμηθεύουν με τα αντίστοιχα υλικά».

Ο ίδιος σημειώνει ότι τον Μάρτιο που υπήρχε αντίστοιχο πρόβλημα, τότε επιχορηγήθηκε το Νοσοκομείο από το υπουργείο με ένα μικρό ποσό και όπως ενημερώθηκε η διοίκηση θα έπρεπε να περιμένει μια ακόμη δόση, προκειμένου να πληρωθούν οι προμηθευτές για τα έτη 2010 και 2011. «Αυτή η δόση δεν ήρθε ποτέ, ίσως να φταίνε οι εκλογές που καθυστέρησε. Τώρα, αυτήν την περίοδο είναι πολύ δύσκολο να έχουμε επαφές με το υπουργείο. Η τελευταία πληροφόρηση που είχα ήταν ότι δεν πήραμε τη δόση γιατί θα την παίρναμε αμέσως μετά τις εκλογές», μας είπε ο κ. Μοσχοβάκης.

Εάν το νοσοκομείο δεν λάβει άμεσα επιχορήγηση από το υπουργείο υγείας, ο Διοικητής τονίζει πως το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν ελλείψεις σε υλικά, όχι όμως άμεσης ανάγκης όπως υποστηρίζει. Επίσης τα χρήματα για την πληρωμή του επικουρικού προσωπικού επαρκούν μέχρι και τον Ιούνιο, μετά είναι άγνωστο τι θα γίνει.

Ανεπαρκείς εφημερίες

Χωρίς εφημερεύοντα γιατρό μένουν για αρκετές ημέρες βασικά τμήματα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, σύμφωνα με τους γιατρούς. ΤΕΠ, καρδιολογικό, γαστρεντερολογικό, νευρολογικό, ψυχιατρικό, ακτινολογικό, πνευμονολογικό, ουρολογικό, ΩΡΛ, οφθαλμολογικό, ορθοπεδικό, έχουν επισφαλές πρόγραμμα εφημεριών. Ταυτόχρονα το κονδύλι δεν επαρκεί για τις εφημερίες και έχει ζητηθεί συμπληρωματικό από τη ΔΥΠΕ Κρήτης, χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει απάντηση.

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Κέντρα Υγείας, όπου και εκεί ενεργείς εφημερίες έχουν μετατραπεί σε ετοιμότητας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για το μέλλον της δημόσιας περίθαλψης στο νομό είναι τεράστια και προφανώς δεν αφορούν μόνο το νοσοκομείο του Ρεθύμνου, αλλά πολλά ακόμη, ως συνέπεια της πολιτικής που ακολουθείται εδώ και αρκετούς μήνες στη χώρα μας και δεν εξαιρεί ούτε τα βασικά αγαθά, όπως αυτό της υγείας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου