Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ? 10/06/2010

Αναστολή τμημάτων στο νοσοκομείο Ρεθύμνου;
10/06/10



Ερωτηματικά προκύπτουν για το μέλλον της λειτουργίας των νοσοκομείων καθώς με πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου υγείας προς τις ΔΥΠΕ, ζητείται ο «προγραμματισμός για τις ακριβείς ημερομηνίες αναστολής λειτουργίας των Μονάδων και των Ειδικών Τμημάτων των Νοσοκομείων για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους».

Μάλιστα αναφέρεται στο έγγραφο που κοινοποιήθηκε από τις ΔΥΠΕ στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων πως η ενέργεια αυτή πρέπει να γίνει «σε συννενόηση με τα γειτονικά νοσοκομεία έτσι ώστε να μη συμπίπτουν τα προγράμματα
 και να μπορούν οι ασθενείς να εξυπηρετηθούν με το βέλτιστο τρόπο». Δηλαδή πρόκειται, με τον τρόπο που είναι γραμμένο το κείμενο, για μια εναλλάξ εφημερία τμημάτων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με το Νοσοκομείο των Χανίων για παράδειγμα.

Το τελικό πρόγραμμα θα καθοριστεί από το ΕΚΕΠΥ, σύμφωνα με το έγγραφο. Η προθεσμία είχε ημερομηνία λήξης την 28η Μαϊου και το έγγραφο είχε τον χαρακτηρισμό του επείγοντος.

Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου η εξήγηση που μας δόθηκε είναι πως πρόκειται για το καθιερωμένο κλείσιμο των τμημάτων για την απολύμανση που προβλέπεται κάθε καλοκαίρι και πως έχει κατατεθεί ήδη σχετικό πρόγραμμα.

Πληροφορίες μας πάντως αναφέρουν πως όταν πρόκειται για απολύμανση αυτό αναφέρεται ρητά στα έγγραφα που αποστέλλονται. Δεν έρχεται έγγραφο δηλαδή που να αναφέρει την αναστολή λειτουργίας τμημάτων γενικά.

Εύλογη είναι επομένως η ανησυχία που δημιουργείται στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου και οι φόβοι για επιχειρούμενο κλείσιμο τμημάτων, με τη δημιουργία ουσιαστικά αστικού τύπου Κέντρου υγείας. Δεδομένου μάλιστα και της οικονομικής συγκυρίας που βρίσκεται η χώρα οι φόβοι αποκτούν πιο γερές βάσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε νοσοκομεία στην Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η εναλλάξ εφημερία νοσοκομείων εφαρμόζεται κι έτσι πολίτες γειτονικών πόλεων βιώνουν μεγάλη ταλαιπωρία προκειμένου να εξυπηρετηθούν.




ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ



http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,36717,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου