Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 20% ΣΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΤΟ Γ.Ν.Ρ.

ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 20% ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
Στα 4,5 εκ. ευρώ οι δαπάνες του νοσοκομείου για φάρμακα
Απογραφή σε όλα τα τμήματα και καθιέρωση ηλεκτρονικής παραγγελίας
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010 - Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΥΝΟΛΑΚΗ
Στο κυνήγι της μείωσης των δαπανών για τα υγειονομικά υλικά βρίσκεται η διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Ο διοικητής κ. Γιώργος Μοσχοβάκης βρέθηκε προχθές
 στο υπουργείο Υγείας όπου σε συνάντηση που είχε (μαζί με τους υπόλοιπους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας) με τον γενικό γραμματέα, τον άκουσε να μιλά για μια γενικότερη οργάνωση των νοσοκομειακών ιδρυμάτων και να εστιάζει την προσοχή του στις περικοπές που πρέπει να γίνουν στις παραγγελίες που αφορούν τα φάρμακα και τα λοιπά υγειονομικά υλικά που παρέχονται στους ασθενείς.

Ο συγκεκριμένος τομέας είναι ένας από αυτούς που «πονάει» το νοσοκομείο Ρεθύμνου, το οποίο εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλές δαπάνες στο φαρμακείο του. Κατά το έτος 2009 οι ανάγκες του νοσοκομείου σε υγειονομικό υλικό ανήλθαν συνολικά στα 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί και η φετινή χρονιά, όπως φαίνεται από τους ρυθμούς που έχει κινηθεί το πρώτο τετράμηνο.

Τον Ιανουάριο του 2010 δαπανήθηκαν 306.000 ευρώ, τον Φεβρουάριο 321.000 ευρώ, τον Μάρτιο ήταν κατά πολύ αυξημένες καθώς το ποσό έφτασε τις 434.000 ευρώ, ενώ μικρή κάμψη παρουσιάστηκε το μήνα Απρίλιο με περίπου 280.000 ευρώ. Από τα στοιχεία αποδεικνύεται πως συνολικά οι βεβαιωμένες αγορές για το πρώτο τετράμηνο ανέρχονται στο 1,3 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν γίνουν περικοπές το ποσό θα φτάσει τα 4,5 εκατ. ευρώ για το 2010.

Ο διοικητής του νοσοκομείου πρόκειται από σήμερα να πραγματοποιήσει κάποιες διαφοροποιήσεις στον τρόπο που μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται οι παραγγελίες, καθώς μετά από απογραφή που θα γίνει σε όλα τα τμήματα για να διαπιστωθούν οι ποσότητες και οι ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, θα ξεκινήσει η διαδικασία ηλεκτρονικών παραγγελιών. Μ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρξει μια οργάνωση, μέσω της οποίας θα γίνονται πιο «προσεκτικές» αγορές αφού το κάθε τμήμα θα μπορεί να γνωρίζει τις ελάχιστες και τις περισσότερες ποσότητες που απαιτούνται, ανάλογα με τις ανάγκες του. Όπως λέει, άλλωστε, και ο κ. Μοσχοβάκης: «Όταν έχεις πρόβλημα προσωπικού και βλέπεις ότι οι διαδικασίες δεν παρακολουθούνται, πρέπει να έχεις στοιχεία για να μπορείς να πάρεις τη σωστή απόφαση. Αν δεν έχεις στοιχεία βασίζεσαι στη διαίσθηση, η οποία δεν είναι πάντα ο σωστός σύμβουλος».

Στόχος της διοίκησης του νοσοκομείου Ρεθύμνου είναι να μειωθούν οι μηνιαίες δαπάνες σε προμήθεια υγειονομικού υλικού σε ποσοστό 20% και αυτό θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθεί από τον τρέχοντα μήνα. Οι πολύ υψηλές βεβαιωμένες δαπάνες, άλλωστε, δημιουργούν συνεχώς προβλήματα στο υπουργείο Υγείας σε σχέση με τις προμηθεύτριες εταιρείες, οι οποίες αρνούνται να παρέχουν υλικά από τη στιγμή που δεν πληρώνονται. Το πρόβλημα έχει βιώσει για τα καλά και το νοσοκομείου Ρεθύμνου, το οποίο εδώ και αρκετό καιρό δεν μπορεί να έχει στο φαρμακείο του φάρμακα από συγκεκριμένους προμηθευτές. Αξίζει να επισημανθεί ότι η λίστα που ανέρχεται στο 1,3 εκατ. ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2010 βρίσκεται ήδη στα χέρια των γιατρών του νοσοκομείου Ρεθύμνου, σε μια προσπάθεια να καταθέσουν προτάσεις και να βρουν λύσεις οι οποίες θα είναι προς στην κατεύθυνση της μείωσης του ποσού κατά 20%.

http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=11980&cntnt01origid=56&cntnt01returnid=39

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου