Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 09/06/2010

Επίσχεση εργασίας των γιατρών από τις 14 Ιουνίου
09/06/10


Tο μόνο συγκεκριμένο που εισάγει το νέο νομοσχέδιο για τις εφημερίες είναι ένα σύστημα αποζημίωσης των εφημεριών που οδηγεί σε απλήρωτη υπερωριακή εργασία.

Αυτό πιστεύει η Γενική Συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών στο Ρέθυμνο οι οποίοι προχωρούν από τη Δευτέρα σε επίσχεση εργασίας με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών Μαρτίου - Απριλίου που όπως λένε «παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου, του Διοικητή του Νοσοκομείου και του τοπικού βουλευτή παραμείνουν απλήρωτες». Δηλώνουν πως δεν συναινούν
 στη συνέχιση του παρανόμου και εξαντλητικού ωραρίου εφημεριών και πως η υπέρβαση του ορίου γίνεται υπό καθεστώς διοικητικής εντολής.

Προτείνουν, δε, στην ΟΕΝΓΕ να προχωρήσει σε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων στην Υγεία.

Αναλυτικά αναφέρουν:
“Αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και τον «Καλλικράτη», φαίνεται ότι σχεδιάζει μια σοβαρή συρρίκνωση των υπηρεσιών δημόσιας περίθαλψης με συγχώνευση ή και κατάργηση τμημάτων, κλινικών, Κέντρων Υγείας, νοσοκομείων, προνοιακών ιδρυμάτων, δομών κοινωνικής προστασίας. Αυτόν τον τελικό στόχο υπηρετεί το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τον παραπλανητικό τίτλο « Αναβάθμιση του ΕΣΥ» που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες από την κ. Ξενογιαννακοπούλου. Άλλωστε, στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται πολύ εύγλωττα ότι ένας από τους 10 άμεσους στόχους του είναι η «νέα αρχιτεκτονική της Υγείας και της Πρόνοιας σύμφωνα με τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας (Καλλικράτης).

Πέραν όμως από τη διατύπωση του γνωστού και διαχρονικού ευχολόγιου όλων των Υπουργών Υγείας περί ορθολογικής διαχείρισης των πόρων, διαφάνειας στις προμήθειες και εξυγίανσης του συστήματος, το μόνο συγκεκριμένο που εισάγει το νομοσχέδιο είναι ένα σύστημα αποζημίωσης των εφημεριών που οδηγεί σε απλήρωτη υπερωριακή εργασία.

Στην ουσία το Υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι εγγυάται την πληρωμή ενός μόνο μέρους της αμοιβής που οφείλει προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τις εφημερίες που τους υποχρεώνει να πραγματοποιήσουν, κατά παράβαση μάλιστα της νομοθεσίας για το ωράριο. Το υπόλοιπο μέρος της οφειλής, το οποίο για τα νοσοκομεία της επαρχίας θα κυμαίνεται περίπου στο 30-40% του συνόλου, θα είναι συνάρτηση των εσόδων των νοσοκομείων από την «ολοήμερη λειτουργία» τους.

Δηλαδή με απλά λόγια, για να μπορούν οι γιατροί να πληρωθούν κανονικά για το εφημεριακό έργο που έχουν προσφέρει, οφείλουν να στηρίξουν με θέρμη ένα θεσμό που αποτελεί γενικευμένη εφαρμογή των σημερινών απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων. Υποτίθεται βέβαια ότι το κόστος της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων θα βαρύνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με τη γνωστή όμως «ξηροστομία» των Ταμείων, η δαπάνη αυτή θα μετακυλιστεί πολύ γρήγορα στους ίδιους τους ασφαλισμένους, οι οποίοι πληρώνουν ήδη πανάκριβα το υποτιθέμενο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας με τις ιδιωτικές δαπάνες στο 60%! Πρόκειται για ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, με πρόσχημα τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση των υπηρεσιών! Φαίνεται ότι η κ. Υπουργός αφού ολοκλήρωσε την «αναβάθμιση» της πρωινής λειτουργίας των Νοσοκομείων, αποφάσισε να ασχοληθεί και με την απογευματινή τους προσφορά!

Αγνοώντας ή υποτιμώντας, προφανώς, το γεγονός ότι στα νοσοκομεία της επαρχίας δεν υπάρχει το αναγκαίο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό για να διεκπεραιώσει αξιοπρεπώς ούτε καν την πρωινή δουλειά και την καθημερινή εφημερία των τμημάτων. Τα επαρχιακά νοσοκομεία όπως του Ρεθύμνου, εξασφαλίζουν καθημερινά, με πολύ κόπο του προσωπικού και με πολλές αντιξοότητες, την ολοήμερη και ολονύκτια λειτουργία τους και δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να επεκτείνουν την τακτική δραστηριότητά τους (εξωτερικά ιατρεία, εργαστηριακές εξετάσεις, επεμβατικές πράξεις) και το απόγευμα. Αυτό είναι ένα μοντέλο λειτουργίας «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των μεγάλων νοσοκομείων του Κέντρου και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων της περιφέρειας, στα οποία ήδη λειτουργούν απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία και ενδημεί το κύκλωμα της παραοικονομίας, της διαφθοράς και της εκμετάλλευσης του αρρώστου .

Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ρεθύμνου επιστρέφουν ως απαράδεκτο το νομοσχέδιο αυτό στην Υπουργό Υγείας. Δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες των νοσοκομείων της Β’ ζώνης (νομαρχιακά νοσοκομεία), δεν αντιμετωπίζει την εκκρεμότητα της κλαδικής συμφωνίας και των ωραρίων εργασίας, εισάγει την επιδοματική λογική για την πληρωμή των εφημεριών και δεν διασφαλίζει την πλήρη αποζημίωσή τους. Ανοίγει πλέον και επίσημα το δρόμο της πλήρους κατεδάφισης του ετοιμόρροπου δημόσιου συστήματος Υγείας, που κρατιέται ακόμα όρθιο χάρις στο φιλότιμο των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας. Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας είναι η άκριτη και ισοπεδωτική περικοπή των ήδη ελλειμματικών δημόσιων δαπανών υγείας, στα πλαίσια της τήρησης των καταστροφικών όρων του «μνημόνιου» που έχει συνυπογράψει με την «τρόικα».

Η μόνη διέξοδος σήμερα είναι η αντιπαράθεση των γιατρών και όλων των εργαζομένων με αυτήν την «ανθυγιεινή» πολιτική, που στο όνομα της σωτηρίας από τη χρεοκοπία διαλύει το ΕΣΥ και το Κοινωνικό Κράτος.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί θέτουν ως κεντρικό στόχο τη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης και εντάσσουν τους συνδικαλιστικούς τους αγώνες στο κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων της χώρας κατά των κυβερνητικών μέτρων, του Προγράμματος Σταθερότητας και του αποικιοκρατικού «μηχανισμού στήριξης» ΕΕ-ΔΝΤ.

Δεν θα επιτρέψουμε στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, της φτώχειας και της ανέχειας, να επιβαρυνθεί ούτε στο ελάχιστο ο πολίτης για να εξασφαλίσει, μέσω της «ολοήμερης λειτουργίας» του ΕΣΥ, την περίθαλψη που δικαιούται”.

ΠΗΓΗ:http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,36686,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου