Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 15/06/2010

ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥΣε επ΄ αόριστον επίσχεση εργασίας νοσοκομειακοί και ειδικευόμενοι γιατροί
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 - Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Σε επ’ αόριστον επίσχεση εργασίας προχώρησαν από χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ρεθύμνου αντιδρώντας στα συσσωρευμένα προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος που καθιστούν τη λειτουργία του οριακή και την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες χαμηλού επιπέδου.
Οι γιατροί του Ρεθύμνου χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου κάλεσαν το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του καταγγέλλοντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ίδρυμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πώς τόσο η Μονάδα Εντατικής θεραπείας όσο και τα χειρουργεία τις τελευταίες ημέρες λειτουργούν με δανεικά υγειονομικά υλικά από γειτονικούς νομούς εξαιτίας της διακοπής προμηθειών λόγω χρεών του νοσοκομείου, πράγμα για το οποίο
 όπως τόνισαν αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το υπουργείο.

«Δεν έφταναν τα διαχρονικά προβλήματα των ελλείψεων σε κτιριακές υποδομές, σε εξοπλισμό και προσωπικό, ήρθαν τώρα και οι καθημερινές ελλείψεις σε αναγκαίο υγειονομικό υλικό να αποδιοργανώσουν πλήρως τη λειτουργία πολλών νοσοκομείων με συσσωρευμένα χρέη σε προμηθευτές, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Η πορεία εγκατάλειψης και απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό δεν έγινε από αβλεψία ή ανεπάρκεια. Ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής των εκάστοτε κυβερνήσεων να συμπιεστεί το κόστος της δημόσιας περίθαλψης, ευνοώντας την κερδοσκοπική δραστηριότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων υγείας» σημείωσε ο πρόεδρος της ένωσης γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Σαριδάκης, μέλος της ένωσης Ε.Σ.Υ. τόνισε: «Το σύστημα υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Είναι απαραίτητο την κρίσιμη αυτή στιγμή να λυθούν καυτά ζητήματα. Ζητάμε την άμεση εξασφάλιση κονδυλίων για ασφαλή προγράμματα εφημεριών, την άμεση επίλυση του ζητήματος των προμηθειών που έχει φέρει το νοσοκομείο σε κατάσταση αδυναμίας διεκπεραίωσης στοιχειωδών εξετάσεων και αδυναμία πραγματοποίησης χειρουργείων που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Απαιτούμε άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που δίνει τη χαριστική βολή στο έντιμο νοσοκομειακό γιατρό και στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, καθώς και την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης και νέο νομοσχέδιο με βάση τις προτάσεις της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών, άμεση εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς ξεκινώντας από τα ρετιρέ».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί μάλιστα έκαναν λόγο για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων: «Το χειρότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νόμο που με το «δόλωμα» της «ολοήμερης λειτουργίας» των νοσοκομείων θέλει να μεταφέρει ένα μέρος του κόστους εφημερίας των γιατρών από το κράτος στα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Στην ουσία πρόκειται για επέκταση των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, δηλαδή για ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ. την ώρα που η κοινωνία έχει ζωτική ανάγκη από δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες περίθαλψης. Σ’ αυτό το «δόλωμα» δεν θα «τσιμπήσουμε»! Δεν είμαστε μέτοχοι κάποιας εταιρείας «Νοσοκομείο Ρεθύμνου Α.Ε.» για να μας ενδιαφέρει η αύξηση των κερδών της και το «μέρισμα» που θα πάρουμε, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι πολίτες δεν χρωστούν τίποτα και ότι δεν έχουν άλλα περιθώρια «αφαίμαξης» σήμερα που δοκιμάζονται από την κρίση, την ανεργία και την ανέχεια.

Το «πάζλ» της κατεδάφισης του Ε.Σ.Υ. συμπληρώνεται με τα κυβερνητικά σενάρια της συγχώνευσης-κατάργησης τμημάτων, κλινικών ακόμα και ολόκληρων νοσοκομείων στα πλαίσια ενός «Καλλικράτη» στην Υγεία.

Ο κίνδυνος οριστικής διάλυσης αυτού που έχει απομείνει ακόμα όρθιο από το Ε.Σ.Υ., χάρις κυρίως στο φιλότιμο των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων, δεν είναι πια μια συνδικαλιστική υπερβολή αλλά μια αναπόφευκτη εξέλιξη της σημερινής πορείας πραγμάτων στην Υγεία».

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από σήμερα και ο σύλλογος ειδικευόμενων γιατρών οι οποίοι ξεκίνησαν επίσης επίσχεση εργασίας μετά την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση τους μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Για μία ακόμα φορά (πολλοστή το τελευταίο χρόνο) μας οφείλονται δεδουλευμένες εφημερίες από τετραμήνου. Η κατάσταση αυτή τείνει να γίνει ρουτίνα όμως δεν είναι ρουτίνα οι βιοποριστικές μας ανάγκες που μας βαραίνουν κάθε μέρα. Για μια ακόμα φορά αγνοείται εντελώς ακόμα και η πιθανή ημερομηνία αποπληρωμής αυτών των δεδουλευμένων. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αντί να κοιτάξει την βελτίωση του Ε.Σ.Υ. φέρνει προς συζήτηση νομοσχέδια που απειλούν τον δημόσιο χαρακτήρα του με επέκταση των επί πληρωμή απογευματινών ιατρείων και αναπροσαρμογή του εφημεριακού καθεστώτος των γιατρών που θέλει να γίνει επίδομα, αντίθετα με το υπερωριακό καθεστώς όλων των υπολοίπων εργαζομένων.

Το κερασάκι είναι για μια ακόμα φορά η καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος με την υπέρβαση των νομίμων ορίων εργασίας του 52ωρου ανά εβδομάδα όπως ορίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε για ακόμα μια φορά να αντιδράσουμε με το όπλο της επίσχεσης εργασίας».

http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=12123&cntnt01origid=15&cntnt01returnid=39

Με δανεικά αναλώσιμα λειτουργεί η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου15/06/10



Είναι δραματικό για μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά αληθινό. Σε λίγες μέρες, αν συνεχίσει ως έχει η εκβιαστική κατάσταση με τη διακοπή του απαραίτητου υγειονομικού υλικού από τις εταιρείες που προμηθεύουν τα νοσοκομεία, τότε η λέξη χειρουργείο θα είναι άγνωστη. Τα χρέη των νοσοκομείων προς τις εταιρείες είναι υπέρογκα και δεν δέχονται τον διακανονισμό που προτείνει το υπουργείο υγείας, με αποτέλεσμα την κρίση στο ΕΣΥ.

Το ΕΣΥ καταρρέει, δεν έχει γιατρούς, δεν έχει νοσηλευτές, τώρα δεν έχει και βασικά υλικά, μια κατάσταση δηλαδή που θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία τμημάτων αλλά και την ίδια την υγεία των ασθενών.

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά του μηχανήματος των αερίων αίματος στη ΜΕΘ, λειτουργεί με δανεικά αναλώσιμα από γειτονικό νομό, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ κ. Ανδρέας Ξανθός. Εκτίμηση, δε, των γιατρών είναι πως εάν μέσα στις επόμενες 5 μέρες δεν ξεκινήσει η προμήθεια, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ίδια τη λειτουργία της μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Πρόβλημα υπάρχει και στη χειρουργική κλινική όπου τα αποθέματα για να μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικές επεμβάσεις φτάνουν για 4-5 επεμβάσεις ακόμα.
Στο μεταξύ οι γιατροί από χθες ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για το νέο σύστημα εφημεριών, τη μη καταβολή της δεδουλευμένης υπερωριακής εργασίας τους και γενικότερα την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων, ζητώντας άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις από το υπουργείο.

"Εκποίηση του ΕΣΥ"

Για προσπάθεια εκποίησης της δημόσια υγείας, κάνει λόγο ο κ. Ξανθός.
«Ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής των εκάστοτε κυβερνήσεων να συμπιεστεί το κόστος της δημόσιας περίθαλψης, ευνοώντας την κερδοσκοπική δραστηριότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων υγείας. Έτσι φτάσαμε να πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους το 57% των συνολικών δαπανών υγείας και να πληρώνει το Κράτος και τα Ασφαλιστικά Ταμεία το 70% του τζίρου των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.
Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν πάρει δραματική τροπή. Η κυβέρνηση, αφού «γονάτισε» την κοινωνία με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με τις αλλαγές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, όλα δείχνουν ότι έχει αποφασίσει και την οριστική εκποίηση του ΕΣΥ».

Ο κ. Ξανθός συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση «επικαλούμενη την οικονομική κρίση και την επιτήρηση της «τρόικας» ( ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) , έχει μειώσει δραστικά ( 60%) τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τρομακτικά προβλήματα στην επάρκεια των νοσοκομείων σε βασικό υγειονομικό υλικό, ενώ βέβαια δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο κατά του κυκλώματος της παραοικονομίας, της σπατάλης και της διαφθοράς στο χώρο του φαρμάκου και των προμηθειών.
Το «έργο» αυτό το έχουμε ξαναδεί με την Ολυμπιακή: αφού την υπερχρέωσαν, την εγκατέλειψαν, την απαξίωσαν για να την πουλήσουν μισοτιμής στον κ. Βγενόπουλο. Μήπως το ίδιο δεν πάει να γίνει και τώρα με τα δημόσια νοσοκομεία που βουλιάζουν αβοήθητα στα χρέη και στα προβλήματα; Στην ουσία εφαρμόζεται ήδη στα νοσοκομεία μια άτυπη στάση πληρωμών, τόσο απέναντι στους προμηθευτές που είναι αναμενόμενο να εκβιάζουν, όσο και απέναντι στους γιατρούς, που είναι επίσης αναμενόμενο να αντιδρούν» .

Αναφερόμενος στην προωθούμενη από το υπουργείο ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, σημείωσε πως στην ουσία πρόκειται για επέκταση των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, δηλαδή για ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
«Σ’ αυτό το «δόλωμα» δεν θα «τσιμπήσουμε» ! Δεν είμαστε μέτοχοι κάποιας εταιρείας «Νοσοκομείο Ρεθύμνου ΑΕ» για να μας ενδιαφέρει η αύξηση των κερδών της και το «μέρισμα» που θα πάρουμε, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι πολίτες δεν χρωστούν τίποτα και ότι δεν έχουν άλλα περιθώρια «αφαίμαξης» σήμερα που δοκιμάζονται από την κρίση, την ανεργία και την ανέχεια.
Το «πάζλ» της κατεδάφισης του ΕΣΥ συμπληρώνεται με τα κυβερνητικά σενάρια της συγχώνευσης-κατάργησης τμημάτων, κλινικών ακόμα και ολόκληρων νοσοκομείων στα πλαίσια ενός «Καλλικράτη» στην Υγεία. Ο κίνδυνος οριστικής διάλυσης αυτού που έχει απομείνει ακόμα όρθιο από το ΕΣΥ, χάρις κυρίως στο φιλότιμο των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων, δεν είναι πια μια συνδικαλιστική υπερβολή αλλά μια αναπόφευκτη εξέλιξη της σημερινής πορείας πραγμάτων στην Υγεία .

Αυτές τις τραγικές εξελίξεις για το επίπεδο της περίθαλψης των πολιτών και για την κοινωνική συνοχή, είμαστε αποφασισμένοι να τις αποτρέψουμε.
Δεν θα επιτρέψουμε ούτε απλήρωτη υπερωριακή εργασία, ούτε οικονομική επιβάρυνση των πολιτών εν μέσω κρίσης, ούτε φυσικά την εκποίηση της δημόσιας περίθαλψης.
Θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε για πραγματικά δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Σύστημα Υγείας, με επαρκείς ανθρώπινους και υλικούς πόρους, που θα αναγνωρίζει την προσφορά των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού και θα σέβεται την αξιοπρέπεια του αρρώστου.
Γι’ αυτό είμαστε αναγκασμένοι πάλι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις για να απαιτήσουμε τα αυτονόητα: την πλήρη αποζημίωση για τη δουλειά που μας υποχρεώνουν να προσφέρουμε πέραν του νομίμου ωραρίου και την εγγύηση της Πολιτείας για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Αποκλειστικός υπεύθυνος για την ταλαιπωρία σας είναι η «ανθυγιεινή» πολιτική της κυβέρνησης και των «τοποτηρητών» της χώρας».

"Ορατός ο κίνδυνος να χαθούν ζωές"

Συγκεκριμένα ζητήματα έθεσε το μέλος της Ένωσης ΕΣΥ, κ. Γιάννης Σαριδάκης, για να μπορέσει να λειτουργήσει το ΕΣΥ. Σε αντίθετη περίπτωση σημείωσε πως η κυβέρνηση θα είναι υπόλογη για έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού.Τα ζητήματα αυτά είναι:

«Άμεση επίλυση του ζητήματος των προμηθειών που έχει φέρει τα νοσοκομεία σε αδυναμία διεκπεραίωσης στοιχειωδών εξετάσεων και αδυναμία πραγματοποίησης χειρουργείων που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που δίνει τη χαριστική βολή στον έντιμο νοσοκομειακό γιατρό και τα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης και νέου σχεδίου για τις εφημερίες με βάση τις προτάσεις της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών.
Άμεση εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς ξεκινώντας από τα «ρετιρέ».
Να αποδείξει η κυβέρνηση ότι είναι του ελληνικού λαού και όχι εντολοδόχων λογιστών του ΔΝΤ».

Σκληρή κόντρα υπουργείου - προμηθευτών

Ούτε βήμα πίσω δεν θα κάνει η κυβέρνηση στο σχέδιο αποπληρωμής των χρεών των νοσοκομείων, διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η υπουργός κατήγγειλε "διπλό εκβιασμό σε βάρος του ΕΣΥ και του ελληνικού λαού" και ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια "υπήρχαν προμηθευτές με τεράστια κέρδη σε βάρος του δημοσίου". Χαρακτήρισε λογικό και σωστό τον τρόπο διακανονισμού δια του οποίου υπάρχει μείωση των χρεών κατά 19%.
"Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων", κατέληξε η υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Προμηθευτών Σ. Μητρόπουλος τόνισε ότι τα μέλη του Συνδέσμου έπαιρναν κανονικά μέρος στους διαγωνισμούς για τις προμήθειες των νοσοκομείων και δεν ήταν εκείνοι που έδιναν υλικό με τις φουσκωμένες τιμές που προβλέπονται στα ΦΕΚ.
Ο κ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για λίστα που συνεχώς αυξανόταν («από 185 υλικά έφθασαν τα 3.000»), όπως και οι τιμές, υπογραμμίζοντας: «Είμαι σίγουρος ότι οι φύλακες δεν έκαναν τη δουλειά τους».
Άφησε να εννοηθεί ότι το πρόβλημα σχετίζεται με «μαύρο πολιτικό χρήμα» και ανέφερε ότι η λίστα των υπερτιμολογημένων υλικών που προβλέπεται στα ΦΕΚ φέρει την υπογραφή του Ν. Κακλαμάνη, του Δ. Αβραμόπουλου, ενώ επισήμανε ότι δεν μειώθηκε επί Μ. Ξενογιαννακοπούλου.


ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ

http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,36862,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου