Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.ΠΟΙΟΙ ΤΗ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ!

O πανικός είναι κακός σύμβουλος αλλά, από την άλλη, δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη και σε μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τεράστια ελλείμματα. Πόσω μάλλον όταν η «τρόικα» κρατεί τη δαμόκλειο σπάθη για να τη χρησιμοποιήσει σε κάθε παρασπονδία της χώρας, η οποία έχει τεθεί στο μικροσκόπιο αγορών και επιτηρητών.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε (εκούσα-άκουσα) να περικόψει ακόμη και τις συντάξεις (δώρα και επιδόματα) των 600 και 800 ευρώ, οι ασφαλισμένοι έσπευσαν άρον άρον να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και να καταθέσουν τα χαρτιά για τη σύνταξή τους. Εξέλιξη που σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει απώλειες σε χρήμα, αλλά και
 τεράστια ψυχολογική και κοινωνική επιβάρυνση.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνει ο σημερινός εργαζόμενος που δικαιούται να βγει στη σύνταξη.

Από τους 140.000 δημόσιους υπαλλήλους που έχουν στοιχειοθετήσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα υπολογίζεται ότι τουλάχιστον οι 40.000 έφτασαν μέχρι τον προϊστάμενο λογιστηρίου και πολλοί υπέβαλαν αίτηση να φύγουν από τη δουλειά τους. Κάτι τέτοιο απλώς θα σήμαινε την κατάρρευση του Aσφαλιστικού και το ναυάγιο του (κάθε) προγράμματος δανεισμού (στο βαθμό που οι εν λόγω συντάξεις καταβάλλονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους).

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην «ουρά» του Ταμείου Πρόνοιας βρίσκονται έως και 20 μήνες 19.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι αναμένουν να λάβουν το εφάπαξ, ενώ κάθε χρόνο, κατά τις... ήρεμες ημέρες του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτούνται 5.000-6.000 άτομα.

Μέσα σε αυτόν τον πανικό, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε διάταξη νόμου με την οποία αφ' ενός επιβεβαιώθηκε ότι όποιος θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να βγει στη σύνταξη οποτεδήποτε στο μέλλον χωρίς καμία επίπτωση (αύξηση ηλικιακών ορίων) και αφ' ετέρου ότι αν ήδη έχουν καταθέσει σχετική αίτηση-παραίτηση μπορούν να την αποσύρουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου (όταν θα δημοσιευθεί ο σχετικός νόμος, που τώρα συζητείται) χωρίς καμία επίπτωση.

Ακόμη και όσοι απήλθαν από τις υπηρεσίες μπορούν να αναλάβουν και πάλι εργασία. Με την εν λόγω ρύθμιση επιχειρήθηκε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για το φημολογούμενο «μαχαίρι» στις αποδοχές και την αύξηση των ορίων.

Tην γλιτώνουν


Πέραν των κυβερνητικών και νομοθετικών ρυθμίσεων και δεσμεύσεων, χιλιάδες άλλοι ασφαλισμένοι ανησυχούν αδικαιολόγητα καθώς οι τρέχουσες ρυθμίσεις δεν τους αφορούν.


Αυτοί είναι:


•Όσοι πρωτοασφαλίστηκαν πριν το 1983.


•Όσοι και όσες έχουν συμπληρώσει το ευνοϊκό όριο ηλικίας και τα έτη ασφάλισης και θα μπορούσαν να βγουν, αλλά απλώς παραμένουν στις εργασίες τους για τη βελτίωση των συντάξιμων αποδοχών (μητέρες με ανήλικο και 25ετία στο ΙΚΑ και τα ειδικά ταμεία απαιτείται επιπλέον να έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος).


•Όσοι έχουν 35ετία ή 37 έτη, όσες «παλαιές» ασφαλισμένες έχουν συμπληρώσει 15ετία (βγαίνουν στο 60ό έτος, στο 65ο οι άνδρες).


•Oσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν 25ετία και μπορούν να βγουν στο 60ό έτος με μειωμένη σύνταξη.

http://www.enet.gr/?i=portofoli.el.home&id=165561

Ένα προς ένα τα άρθρα του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.Κάντε κλικ εδώ:

http://www.enet.gr/?i=portofoli.el.home&id=160698

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου