Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

"Σεισμικές" διοικητικές αλλαγές στις κλινικές του ΠΑΓΝΗ 06/07/2010

                                     

ΟΤΑΝ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΕΧΕΙ GATS

                                                                                                                                                               Σχεδόν δύο μήνες ο νέος διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Νίκος Κοκκίνης διαβουλευόταν με την ηγεσία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κορυφαίους πανεπιστημιακούς γιατρούς, τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, αλλά και εμπλεκόμενα πρόσωπα, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στα κενά διευθύνσεων μιας σειράς πανεπιστημιακών κλινικών του νοσοκομείου, που τελικά δημιούργησαν αλυσιδωτά γεγονότα και "ακυρώσεις" στην ίδια τη λειτουργία του νοσοκομείου, σε βάρος των πολιτών του νησιού.


Μέχρι σήμερα η Ιατρική Σχολή ουσιαστική λύση δεν έδινε σχεδόν πεισματικά και επιλέγοντας τη φόρμουλα: ένας διευθυντής-πανεπιστημιακός υπεύθυνος για δύο κλινικές με παρεμφερές έργο. Πρακτική που σιγά-σιγά σε ένα εύρος χρόνου δημιούργησε "άβατα", χώρο για προσωπικές διευθετήσεις και λειτουργίες εσωτερικών "φέουδων", που καλυπτόμενες πίσω από την "ακαδημαϊκή ασυλία" καλλιέργησαν ένα νοσηρό κλίμα σε ορισμένες περιπτώσεις, με κορωνίδα τα όσα διαδραματίστηκαν πριν 7 μήνες, απ’ όπου άρχισε να αποκαλύπτεται, με επίκεντρο το ΠΑΓΝΗ, το τι γινόταν στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Απόφαση-σταθμός
Ο διοικητής του νοσοκομείου από τα τέλη Απριλίου, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα, είχε καταστήσει σαφές προς διάφορους αποδέκτες πως το κλίμα στο ΠΑΓΝΗ θα αλλάξει δραματικά, και είχε σηματοδοτήσει ότι το κέντρο βάρους της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ,
 πολιτικά και θεσμικά, είναι η διοίκηση του νοσοκομείου και όχι το παρασκήνιο που δρομολογείται σε ένα σκληρό διαχρονικά πυρήνα της Ιατρικής, που ναι μεν έχει τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην τριτοβάθμια λειτουργία του ΠΑΓΝΗ, όχι όμως αυτό να γίνεται τροχοπέδη.

Υπενθυμίζεται πως το κουβάρι των αποκαλύψεων τους προηγούμενους μήνες με επίκεντρο το ΠΑΓΝΗ άρχισε να ξετυλίγεται ακριβώς από ένα τέτοιο γεγονός: ένας πανεπιστημιακός να ασκεί χρέη διευθυντή σε δύο κλινικές, παρότι ως ιατρική ειδικότητα είχε δηλώσει ότι ασκεί τη μία μόνο και εντούτοις παρεμβαλλόταν καθοριστικά στο έργο της άλλης. Έφτασε στο σημείο να διαφωνήσει επί ιατρικών γνωματεύσεων για χειρουργεία γιατρών, την άσκηση ειδικότητας στην άλλη κλινική και να τους ακυρώσει χειρουργεία, ενώ οι ασθενείς τους ήταν στο στάδιο της νάρκωσης!

Μόλις χθες, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, έχοντας σταθμίσει όλες τις παραμέτρους και τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή την ιδιότυπη "δυαρχία", πήρε μια καθοριστικής σημασίας απόφαση, θέτοντας το "δάκτυλον επί των τύπων των ήλων" και υποδεικνύοντας ουσιαστικά στην Ιατρική Σχολή πως τα δεδομένα αλλάζουν και θα πρέπει πλέον και η ίδια να κινηθεί σε άλλη κατεύθυνση από το μέχρι σήμερα παγιωμένο καθεστώς ισορροπιών στο εσωτερικό της.

Με την απόφασή του αυτή και μέχρι η Ιατρική Σχολή να επιλέξει διευθύνσεις σε μια σειρά κλινικών που για χρόνια παραμένουν κενές, "σπάει" επί της ουσίας τον ασφυκτικό έλεγχο αυτών των κλινικών από πανεπιστημιακούς γιατρούς-διευθυντές άλλων κλινικών και με άλλη ασκούμενη ειδικότητα, και αναθέτει είτε σε μέλη ΔΕΠ (πανεπιστημιακούς) είτε σε διευθυντές του ΕΣΥ (!), που όμως ασκούν την αναφερόμενη με την κλινική ειδικότητα, καθήκοντα «επιστημονικά υπεύθυνου» της κλινικής. Έτσι, με την υπέρβαση-τομή ο Νίκος Κοκκίνης διεμβολίζει τα χρόνια προσκόμματα, δικαιολογίες, αλλά και αβελτηρίες, ακούσια ή εκούσια, της Ιατρικής Σχολής να δώσει λύση στο θέμα.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος δεν είναι βέβαια διευθυντής της κλινικής, αφού κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις πανεπιστημιακές κλινικές, ορίζεται από την Ιατρική, είναι όμως ο επικεφαλής πλέον της κλινικής για τις όποιες αποφάσεις που σχετίζονται με τον ασθενή, τις διάφορες ιατρικές πράξεις, όπως και τα χειρουργεία, και γενικά για το ιατρικό επιστημονικό έργο κλινικών ή εργαστηρίων, που πλέον δεν προσκρούουν στην εξυπηρέτηση του πολίτη από την έλλειψη διευθυντή, ή ακόμη χειρότερα στην παρέμβαση διευθυντή άλλης ειδικότητας κλινικής, που εκτελώντας χρέη μέχρι σήμερα διευθύνοντα και για την άλλη κλινική "έκοβε και έραβε" σε κάποιες περιπτώσεις για το προσωπικό του όφελος ή το από "έδρας" ανεξέλεγκτο της καθηγητικής του εξουσίας.
Τι προβλέπεται
Η μοναδική πλέον στα ελληνικά χρονικά των πανεπιστημιακών νοσοκομείων της χώρας απόφαση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, με αριθμό 868/2010, στις 02/07/2010, και θέμα "Ορισμός επιστημονικά υπεύθυνων διευθύνσεων κλινικών-εργαστηρίων ΠΑΓΝΗ", μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, αφού έλαβε υπόψη του τις διατάξεις 4 νόμων, τη θέση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου... όπου αναφέρει ότι απαγορεύεται η χρησιμοποίηση τίτλου πλέον της μίας ιατρικής ειδικότητας, την από 13 Μαΐου 2010 επιστολή του διοικητή του ΠΑΓΝΗ προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Τμήματος, τη διαπίστωση ότι υπάρχει ο ίδιος διευθυντής στις κλινικές-εργαστήρια Παθολογίας-Ρευματολογίας (Μπούμπας), Παιδιατρικής-Παιδοαιματολογίας (Καλμαντή), Θωρακοχειρουργικής-Γενικής Χειρουργικής (Χαλκιαδάκης), Βιοχημικό-Μικροβιολογικό (Μαργιωρής) και Ιολογίας-Αιματολογίας (Σπαντίδος), την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας του ΠΑΓΝΗ... Αποφασίζει και ορίζει επιστημονικά υπεύθυνους κατά τμήμα με κριτήρια το βαθμό, το χρόνο υπηρεσίας και την ιατρική ειδικότητα που έχουν επιλέξει τους παρακάτω: Παιδιατρική Κλινική, Ευαγγελία Μαντζουράνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής, Ρευματολογική Κλινική, Πρόδρομος Σιδηρόπουλος, επίκουρος καθηγητής Ρευματολογίας, Θώρακος-Αγγείων-Καρδιάς Κλινική, Γιάννης Δροσίτης, διευθυντής ΕΣΥ Χειρουργικής Θώρακος, Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Μαρία Αντωνίου, επίκουρη καθηγήτρια Παρασιτολογίας, και Αιματολογικό Εργαστήριο, Ευαγγελία Μαυράκη, διευθύντρια του ΕΣΥ Αιματολογίας.

Η απόφαση ισχύει από τη λήψη της παρούσης (σ.σ. χθες) και μέχρι το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης να επιλέξει διευθύνσεις στις παραπάνω κλινικές και εργαστήρια».

Άξιο αναφοράς ότι ανάμεσα στους διευθυντές-πανεπιστημιακούς γιατρούς που περιορίζονται σε καθήκοντα διεύθυνσης μιας ειδικότητας είναι και ο νέος διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΑΓΝΗ, ο γενικός δηλαδή συντονιστής όλων των κλινικών και εργαστηρίων του νοσοκομείου, Ανδρέας Μαργιωρής, που δεν αποτέλεσε εξαίρεση στην απόφαση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Γρηγόρης Πασπάτης, με δεδομένη τη θέση του Συλλόγου ότι απαγορεύεται πλέον της μίας ιατρικής ειδικότητας η χρησιμοποίηση τίτλου, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με βάση την απόφαση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Ιατρικός Σύλλογος έχει τη γνώμη ότι, πέρα από τη νομιμότητα πως κάθε γιατρός ασκεί την ειδικότητα που έχει δηλώσει ότι ασκεί, το νόμιμο και ορθό είναι, όπου δεν υπάρχει διευθυντής κλινικής και τα καθήκοντά του ασκεί διευθυντής άλλης ειδικότητας, να ορίζει άμεσα το νοσοκομείο επιστημονικά υπεύθυνο αυτής της κλινικής γιατρό της αυτής ειδικότητας. Έτσι ώστε να διασφαλίζεται και η νομιμότητα και η ιατρική ασφάλεια και λογοδοσία υπευθύνων για μια σειρά ιατρικών πράξεων που τυχόν δε θα γίνουν σωστά.

Θεωρώ ότι ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ έκανε το αυτονόητο και είναι στο χέρι της Ιατρικής Σχολής να μπει επιτέλους σε εγρήγορση, ώστε να επιλέξει διευθυντές, μέλη ΔΕΠ στις πανεπιστημιακές κλινικές, όπου υπάρχουν κενά. Αλλά μέχρι τότε, αν δεν υπάρχουν μέλη ΔΕΠ της αυτής ειδικότητας που να οριστούν επιστημονικά υπεύθυνοι αυτών των κλινικών, είναι σωστό, νόμιμο και ιατρικώς επιβεβλημένο να μην ασκούν τέτοια χρέη διευθυντές άλλων κλινικών που δεν έχουν τέτοια ειδικότητα, αλλά διευθυντές του ΕΣΥ με την ίδια ειδικότητα της κλινικής που έχει κενό».
Σφοδρές αντιδράσεις
Ήδη από την περίοδο των διερευνητικών επαφών με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, στο διοικητή του νοσοκομείου είχε εκφραστεί η κάθετη αντίθεση στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης, τουλάχιστον από τους περισσότερους που θίγονταν με τη "διττή" ιδιότητα. Το διήμερο προ της κοινοποίησης της απόφασης χθες οι πιέσεις εντάθηκαν, ενώ ενεργό ρόλο στην αντίδραση πολλών πανεπιστημιακών έπαιξε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Οδυσσέας Ζώρας, που χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, «ως αιτία πολέμου την υπέρβαση μιας τέτοιας κόκκινης γραμμής», θεωρώντας ότι τόσο το πλαίσιο νόμων όσο και η «ακαδημαϊκή αυτοτέλεια» με τέτοιες αποφάσεις θέτουν υπό αίρεση τον πανεπιστημιακό χαρακτήρα του νοσοκομείου και τα «πρωτεία» που από αυτό το χαρακτήρα απορρέουν για την Ιατρική Σχολή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κατά πληροφορίες, και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, που προέρχεται από την Ιατρική. Αμφότεροι δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να φέρουν το θέμα στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, ενώ όσοι συντάσσονται μαζί τους κάνουν λόγο ακόμη και για νομική προσβολή της απόφασης του διοικητή του ΠΑΓΝΗ.
Άλλο κλίμα
Όμως στους κόλπους των πανεπιστημιακών γιατρών υπάρχει και ένα σημαντικό κομμάτι που θεωρεί ότι η κίνηση του Νίκου Κοκκίνη με αυτή του την απόφαση δρομολογεί ραγδαίες εξελίξεις, ιδίως αν η Ιατρική Σχολή εξακολουθεί να καλύπτεται πίσω από νόμους του 1982 και του 1983, όταν στις πανεπιστημιακές κλινικές δεν υπήρχαν μέλη του ΕΣΥ, ή όταν ο νόμος πλαίσιο είχε φτιαχτεί πριν καν υπάρξουν τα περιφερειακά πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Παναγιώτης Βάρδας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη "ΚΡΗΤΗ ΤV", σχολιάζοντας τα όσα αποκαλύφθηκαν τους τελευταίους μήνες με επίκεντρο το ΠΑΓΝΗ και μερίδα πανεπιστημιακών γιατρών, είχε δηλώσει ότι «το ψάρι βρομάει από το κεφάλι. Ουδείς μας πρέπει να είναι υπεράνω ελέγχου, αλλά το νοσοκομείο χρειάζεται μια στιβαρή διοίκηση που θα παίρνει και θα ελέγχει την υλοποίηση των αποφάσεών της. Αλλιώς, ακόμη και στο δικό μας χώρο των πανεπιστημιακών, αλλά και στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων θα δημιουργούνται κλειστές ομάδες συμφερόντων, που το μόνο που θα τους ενδιαφέρει θα είναι η προώθηση της δικής του κάστας και όχι το κοινό καλό του κρητικού λαού».
Τι σηματοδοτεί η κίνηση
Η απόφαση του Νίκου Κοκκίνη, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά από τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων στην Ελλάδα, δεν έχει προηγούμενο. Ίσως γι' αυτό και οι αντιδράσεις που συναντά είναι σφοδρές. Ενδεχομένως γιατί οι πανεπιστημιακοί γνωρίζουν ότι μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την αλλαγή όλου του πλέγματος, με τη λογική του "άβατου" στους χώρους της Ιατρικής.

Από την άλλη δείχνει ότι ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ όχι απλά ακουμπάει τον παλμό του κόσμου και τις ανάγκες της κοινωνίας για καλή και γρήγορη παροχή δημόσιας υγείας με το μικρότερο σε χρόνο και χρήμα κόστος, αλλά και ότι συντάσσεται με την κοινωνία που θέλει σε πραγματική κίνηση την αναβάθμιση των υπηρεσιών από το μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο του νησιού, που τόσα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στη δημόσια υγεία.

Την ώρα που η κοινωνία απαιτεί, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών, να σταματήσουν τα "φέουδα" και οι "φεουδάρχες" να δρουν περίπου ασύδοτοι, στο όνομα μιας κατ’ ευφημισμό "ακαδημαϊκής ασυλίας", σπιλώνοντας σε εποχές δυστυχώς γενικεύσεων τους δεκάδες έντιμα αγωνιζόμενους γιατρούς, πανεπιστημιακούς ή μη. Πολύ περισσότερο όταν ο ελληνικός λαός στενάζει στη στενωπό σκληρών οικονομικών μέτρων και οι κοινωνικές παροχές, όπως της υγείας, είναι ένα από τα ελάχιστα αποκούμπια του πλέον, αν και σε βαθιά κρίση.

Ταυτόχρονα η χθεσινή απόφαση του Νίκου Κοκκίνη σηματοδοτεί ίσως και την πιο ουσιαστική για τη λειτουργία του ΠΑΓΝΗ κίνηση-μήνυμα.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, πολιτικά και θεσμικά, ασκείται από το διοικητή του και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και δεν ετεροκαθορίζεται σε συνδυασμό ή με ισορροπίες εσωτερικών συσχετισμών στην Ιατρική Σχολή. Βεβαίως και ο χαρακτήρας του νοσοκομείου είναι πανεπιστημιακός, αλλά το κυρίαρχο κομμάτι του είναι η εξυπηρέτηση της υγείας του λαού της Κρήτης, και μάλιστα σε πανεπιστημιακό επίπεδο, και όχι η εξυπηρέτηση των προσωπικών επιδιώξεων ή του "ονόρε" κάποιων πανεπιστημιακών. Η άνοδος της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στον πολίτη και μάλιστα χωρίς κόστος να είναι και το πεδίο πάνω στο οποίο να "χτίζει" το όποιο όνομα και φήμη του ο ακαδημαϊκός γιατρός και όχι στο πόσα βγάζει ως "αυθεντία" από την ανθρώπινη ανάγκη για υψηλών προδιαγραφών δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Αυτό καλείται να αποδείξει και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όταν δηλώνει ότι ήρθε η ώρα το ΕΣΥ να αναπρογραμματιστεί και η δημόσια υγεία να πάψει να είναι "άντρο" σπατάλης, πλουτισμού, διαφθοράς, μίζας και κακής κοινωνικής υπηρεσίας στον Έλληνα πολίτη.


http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=744376&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου