Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Καταγγελία του συλλόγου Νοσηλευτών Ρεθύμνου στην ΕΟΠΕ (Ογκολογική εταιρία)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ
ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
(ΣΥ.ΝΟ. ΕΣΥ Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ)
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥ
ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ
Τηλ: 6973011910
http://www.synorethymnoy.gr ,www.pasyno.gr
synorethimnoy@gmail.com
Αρ.Πρωτ.
Ρέθυμνο 5/7/2010


Προς: Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος



Αξιότιμοι Κύριοι,
Με το παρόν έγγραφό μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα όσα τραγελαφικά και ταυτόχρονα επικίνδυνα για τους καρκινοπαθείς και το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου συμβαίνουν τα τελευταία οκτώ χρόνια στο Ρέθυμνο.
Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου τα τελευταία οκτώ χρόνια γίνονται χημειοθεραπείες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στο Εξωτερικό Ουρολογικό Ιατρείο, καθώς και στην Ουρολογική κλινική, χωρίς να υπάρχει βέβαια - όπως και σε πολλά άλλα νοσοκομεία της Ελλάδος - Ογκολόγος-Παθολόγος και χωρίς να πληρείται καμία προδιαγραφή ασφαλείας τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους.

Επίσης, πριν από λίγο καιρό, και συγκεκριμένα στις 19/5/2010 το νοσηλευτικό προσωπικό του Παθολογικού τομέα προσέφυγε στα Πολιτικά Δικαστήρια προκειμένου να αποτρέψει την μεταφορά της Μονάδας Χημειοθεραπείας του νοσοκομείου - η οποία, σημειωτέον, δεν προβλέπεται από τον Οργανισμό του νοσοκομείου αλλά ούτε και από τον νέο Οργανισμό που έχει σταλεί προς έγκριση - μέσα στον Παθολογικό τομέα στο δεύτερο όροφο, στον οποίο συστεγάζονται η Παθολογική κλινική, η Καρδιολογική, η Πνευμονολογική, το Ενδοσκοπικό Γαστρεντερολογικό Ιατρείο, το Καρδιολογικό Ιατρείο Υπερήχων, ενώ επίσης νοσηλεύονται και νευρολογικά, δερματολογικά, και νεφρολογικά περιστατικά, στον ίδιο χώρο επίσης βρίσκεται και η Μονάδα Σ.ΦΟ.ΠΕ. Κάθαρσης. Όπως αντιλαμβάνεστε ο χώρος δεν είναι κατάλληλος για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο τμήμα, το οποίο εάν τελικά λειτουργήσει θα βάλει σε κίνδυνο την ζωή των καρκινοπαθών αλλά και των εργαζομένων, μιας και κανένα μέτρο ασφαλείας δεν πληρείται ενώ ακόμα και ο θάλαμος βιολογικής ασφάλειας του νοσοκομείου έχει τοποθετηθεί στο διάδρομο του τομέα χωρίς καμία μελέτη από τεχνικό ασφαλείας και ιατρό εργασίας.
Ο Σύλλογός μας από την ίδρυση του (10/2009) έχει καταγγείλει δημόσια αλλά και με επιστολές προς όλους τους φορείς, τις ακατάλληλες και επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας της μονάδας χημειοθεραπείας στο χώρο των Τ.Ε.Π, ενώ μόλις έλαβε γνώση της επικείμενης μεταφοράς παρενέβη και ζήτησε με υπόμνημα που υπέβαλε προς την διοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους με τα κυτταροστατικά υπαλλήλους του Νοσοκομείου, να τηρηθεί ο νόμος προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία τόσο των ασθενών όσο και των μελών του.
Παρόλα αυτά ο κ. Μαλάς ο οποίος είναι Παθολόγος και όχι Ογκολόγος-Παθολόγος μιας και ξεκίνησε την ειδικότητα του Ογκολόγου αλλά δεν τελείωσε, και ο οποίος είναι υπεύθυνος της μονάδας χημειοθεραπείας στο νοσοκομείο, με επιστολή του προς το Σύλλογό μας, την οποία σας επισυνάπτουμε, μας διαβεβαίωσε ότι τα κυτταροστατικά είναι ακίνδυνα φάρμακα και ότι δεν χρίζουν ιδιαίτερου χειρισμού είναι δηλαδή σαν όλα τα άλλα φάρμακα, κάτι που γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ότι είναι αναληθές. Σε συνάντηση επίσης που είχαμε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ.Μοσχοβάκη, μας ενημέρωσε ότι θα προβεί στην μεταφορά του τμήματος από τα Τ.Ε.Π στον Παθολογικό τομέα γιατί είναι καλύτερες οι συνθήκες νοσηλείας (από την σκύλα στην Χάρυβδη δηλαδή), και γιατί ο Υπεύθυνος Ιατρός κ.Μαλάς έγινε Διευθυντής της Παθολογικής κλινικής οπότε πρέπει να έχει τους καρκινοπαθείς κοντά του, ενώ κατά τα λεγόμενα του οι ασθενείς εξυπηρετούνται στο Ρέθυμνο, φανερώνοντας έτσι την άγνοια του για το θέμα ή την ελλιπή πληροφόρηση του.
Εύλογα λοιπόν είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται: Υπάρχει άραγε κάποιος μαγικός τρόπος εξαφάνισης των μικροβίων στο χώρο όπου βρίσκεται ο κ. Μαλάς; Το παν στην θεραπεία κατά του καρκίνου με κυτταροστατικά είναι να μην μετακινείται ο ασθενής από το χώρο που κατοικεί;
Μάταια ο Σύλλογος μας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Παθολογικού τομέα σε πρόταση του (την οποία και σας επισυνάπτουμε) ζητούν την πρόσληψη Ογκολόγου Παθολόγου, καθώς και άλλων επιστημόνων απαραίτητων για να λειτουργήσει σωστά η μονάδα χημειοθεραπείας, ενώ στην τελευταία προκήρυξη ζητούνται δεκατέσσερις Ιατροί και ούτε ένας Ογκολόγος Παθολόγος.
Παρακολουθώντας τον τύπο και τις δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο έχουμε διαβάσει πολλές φορές άρθρα και συνεντεύξεις εκπροσώπων των καρκινοπαθών (κάποια από τα οποία σας επισυνάπτουμε) για το τι επιθυμούν οι καρκινοπαθείς, όπως επίσης και τις συνεντεύξεις μελών τις Ε.Ο.Π.Ε που εξηγούν τι είναι η χημειοθεραπεία καθώς και το πόσο σημαντικό είναι ο καρκινοπαθής να παρακολουθείται από την αρχή μέχρι το τέλος από ειδικό Ογκολόγο Παθολόγο. Με έκπληξη λοιπόν διαβάσαμε την επιστολή του κ.Γεωργούλια, που ήρθε στα χέρια μας από το προσωπικό του Παθολογικού τομέα, (την οποία σας επισυνάπτουμε) σύμφωνα με την οποία ο κ.Γεωργούλιας εξαίρει τις ικανότητες του κ.Μαλά και εμμέσως επιβραβεύει το έργο του.
Γνωρίζοντας την Ελληνική Νομοθεσία (Π.Δ. 204/1998) σύμφωνα με την οποία μόνο ο Ογκολόγος Παθολόγος νομιμοποιείται να χορηγεί κυτταροστατικά, καθώς και το εξαίρετο έργο του κ.Γεωργούλια, θεωρούμε ότι η επιστολή αυτή είναι προϊόν παραπλάνησης τόσο του ιδίου όσο και της επιμελήτριας του τμήματός του κ.Σοφίας Αγγελάκη, η οποία εξέδωσε παρόμοια επιστολή.
Παράλληλα γνωρίζοντας τις παρεμβάσεις της Ε.Ο.Π.Ε. στο θέμα με την Μονάδα Χημειοθεραπείας στο Νομό Σερρών σας παρακαλούμε να παρέμβετε και στο Ρέθυμνο προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι με την ζωή των καρκινοπαθών και των εργαζομένων. Θεωρούμε ότι πρέπει και θέλουμε να μας βοηθήσετε να έρθει Ογκολόγος Παθολόγος στο Ρέθυμνο, μέχρι να γίνει όμως αυτό σας παρακαλούμε να παρέμβετε για να σταματήσουν όλοι αυτοί οι επίδοξοι σφετεριστές της ειδικότητας του Ογκολόγου Παθολόγου να πειραματίζονται με την ασθένεια του καρκίνου.
Αναμένοντας την απάντηση σας, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.
Με τιμή για το Δ.Σ. Συ.Νο.Ρεθύμνου

Ο Πρόεδρος                              Ο Γ.Γραμματέας
Αποστολάκης Εμμανουήλ        Τολίκας Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου