Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 3103+3000 ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΣΥ

«Ανάσα» στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων θα δώσουν 6.103 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Οι 3.103 αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο επόμενο δίμηνο και αφορούν προκήρυξη του Δεκεμβρίου του 2009. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, το ΑΣΕΠ έχει ολοκληρώσει ήδη τις διαδικασίες για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ). Στο τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τους υπαλλήλους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και στις αρχές Σεπτεμβρίου των υπαλλήλων κατηγορίας Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ άνοιξε ο δρόμος για την κάλυψη επιπλέον 3.000 θέσεων με «κυλιόμενους πίνακες». Η σχετική διαδικασία προβλέπεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη και αφορά 16 ειδικότητες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων για μονάδες Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΕΣΥ, το «Αρεταίειο» νοσοκομείο και το Νοσηλευτικό Iδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ).


Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία θα προχωρήσουν άμεσα οι παραπάνω προσλήψεις και θα ολοκληρωθούν έως τον Σεπτέμβριο. Η χρηματοδότηση για την κάλυψη αυτών των θέσεων είναι εξασφαλισμένη, ενώ υπάρχει και δήλωση του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, για εξαίρεση του τομέα της Υγείας από το «πάγωμα» των προσλήψεων.

Οι προσληφθέντες θα απασχοληθούν -κατά προτεραιότητα- σε μονάδες εντατικής θεραπείας και άλλες ειδικές μονάδες νοσοκομείων, οι οποίες δοκιμάζονται από σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να καλύψει και τα σημαντικά κενά που προκαλεί η φυγή προσωπικού (κυρίως νοσηλευτικού) προς τη συνταξιοδότηση. Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση συνταξιοδοτούνται περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι, ενώ σε περιόδους κρίσης με το Ασφαλιστικό -όπως αυτήν που διανύουμε τώρα- οι συνταξιοδοτήσεις φτάνουν έως και 2.500 τον χρόνο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης, ανέφερε στο «Εθνος» ότι τον περασμένο Απρίλιο υπήρξε μια σημαντική τάση αποχώρησης από την ενεργό υπηρεσία. Από έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ φαίνεται ότι το 5% των υπηρετούντων στα νοσοκομεία είχαν υποβάλει ή σκέπτονταν να υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσιουμπέλη, αυτή η τάση ανακόπηκε έπειτα από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι δεν θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τη δυνατότητα ανάκλησης των παραιτήσεων από όσους τις είχαν υποβάλει. Σε κάθε περίπτωση, οι αιτήσεις εκτιμάται ότι είναι φέτος περισσότερες από πέρυσι.

Αν και οι οργανισμοί των δημόσιων νοσοκομείων είναι παρωχημένοι, είναι ενδεικτικοί προκειμένου να αποτυπωθούν τα κενά. Από τις 15.000 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και τις 25.000 λοιπού προσωπικού στο ΕΣΥ είναι καλυμμένες οι 10.000 και οι 8.500 αντίστοιχα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=22300948

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου