Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Εκρηκτικό το κλίμα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

«Ατύχημα» την ώρα του χειρουργείου προκάλεσε έντονο διαπληκτισμό μεταξύ χειρουργού και διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010 - Της ΠΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Τα τεράστια και γνωστά λειτουργικά προβλήματα του νοσοκομείου Ρεθύμνου, το αρνητικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ διαφόρων ομάδων εργαζομένων είτε ιατρικού είτε νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και η κακή σχέση και συνεργασία τους σε πολλές περιπτώσεις με τη διοίκηση τους, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική ατμόσφαιρα στο περιβάλλον του μοναδικού δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού, με αποτέλεσμα σε κάποιες από τις κλινικές του να επικρατεί χάος.

Η έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που την περίοδο αυτή λόγω των αδειών αλλά και συνταξιοδοτήσεων συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο, η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης εργασιών επέκτασης που θα αποσυμφόριζε τους υφιστάμενους χώρους, η πεπαλαιωμένη κατάσταση του ιατρικού εξοπλισμού είναι μερικά από τα αίτια που έχουν οδηγήσει στην παραπάνω κατάσταση.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε προ ολίγων ημερών και που είχε ως συνέπεια να διαπληκτιστούν έντονα γιατρός-χειρούργος με τη διοίκηση του νοσοκομείου: την ώρα που ο συγκεκριμένος γιατρός πραγματοποιούσε χειρουργική επέμβαση, η λαβίδα φωτός, το βοηθητικό δηλαδή εργαλείο με το οποίο κατευθύνει ο χειρουργός το φώς πάνω στην τομή ώστε να έχει καθαρή εικόνα του υπό επέμβαση σημείου, αποκολλήθηκε από τη θέση της και έπεσε πάνω στον χειρουργούμενο ασθενή χωρίς ευτυχώς να του προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, τρομοκρατημένος ο χειρούργος από αυτήν την εξέλιξη και υπό τη σκέψη πως θα μπορούσε η πτώση της λαβίδας να είχε συνέπειες στον ασθενή του, έσπευσε εξαγριωμένος στο γραφείο της διοίκησης από την οποία σε έντονο ύφος ζήτησε ευθύνες. Το περιστατικό μπορεί να μην το αντιλήφθηκε ο ασθενής καθώς βρισκόταν σε νάρκωση, το αντιλήφθηκαν όμως οι συγγενείς του όπως και μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου.

Ακόμα και η διένεξη του τελευταίου διαστήματος μεταξύ νοσηλευτών και γιατρού κλινικής φαίνεται να έχει ως αφετηρία την έλλειψη προσωπικού, γεγονός που έχει φέρει πλέον τις δυο πλευρές στα άκρα και έχουν δώσει άλλη διάσταση στο πρόβλημα αδικώντας με τον τρόπο αυτό, τους ίδιους τους εμπλεκόμενους και την προσφορά τους.

Οι ελλείψεις, οι διενέξεις και η εν γένει δυσλειτουργία του νοσοκομείου είναι στοιχεία που αντανακλούν στην τοπική κοινωνία μια εικόνα ανάξια της δημόσιας υγείας και του Ε.Σ.Υ. που αν δεν σταματήσει, όπως λένε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος, θα προκαλέσει έντονη ανασφάλεια στους πολίτες σε σχέση με τις υπηρεσίας υγείας που μπορεί να τους προσφέρει. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ζητούν από τους τοπικούς φορείς και την πολιτική ηγεσία αλλά και από την διοίκηση του νοσοκομείου, να δείξουν έμπρακτα και άμεσα ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν και όσα πρέπει να γίνουν στο μοναδικό δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου και να εξασφαλίσουν την εύρυθμη μελλοντική λειτουργία του.

http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=12996&cntnt01origid=15&cntnt01returnid=39

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου