Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΜΕΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Τη σωστή και άμεση λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ περιμένουν τα άτομα με αναπηρία του νομού Ρεθύμνου και με επιστολή τους προς την υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φώφη Γεννηματά, στο Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατριβάνο και στον πρόεδρο ΕΣΑμεΑ κ. Ι. Βαρδακαστάνη, ζητούν την εξέυρεση λύσης.
Το Σωματείο ΑμεΑ αναφέρει στην επιστολή αναλυτικά τα προβλήματα του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που το καθιστούν δυσλειτορυγικό και αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν τα άτομα με αναπηρία.


Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρουν:
«Το σωματείο μας είναι πρωτοβάθμιος κοινωνικοσυνδυκαλιστικός φορέας του αναπηρικού κινήματος στο νομό μας, εκπροσωπεί το σύνολο των ατόμων με αναπηρία όλων των κατηγοριών και των οικογενειών τους στο νομό μας και αγωνίζεται για την ποιοτική αναβάθμιση και βελτίωση των συνθηκών μόρφωσης, εργασίας και διαβίωσής τους. Είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και αριθμεί σήμερα 1150 μέλη.
Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο θέμα που μας απασχολεί εδώ και χρόνια και βρίσκεται μονίμως στην τοπική επικαιρότητα, είναι η λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ρεθύμνης. Για μας το θέμα αυτό αποτελεί την ελπίδα παροχής δημόσιων υπηρεσιών υποστήριξης, η οποία δυστυχώς, επτά χρόνια μετά την παράδοσή του για χρήση, παραμένει ελπίδα και αγώνας χωρίς δικαίωση.
Το σωματείο μας αγωνίστηκε σε όλες τις φάσεις δημιουργίας του (εξασφάλιση οικοπέδου, ανέγερση κτηρίου, προβληματική προσβασιμότητά του και συνεχής παρεμβάσεις για τη λειτουργία του).

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ρεθύμνης, με την ελπίδα να δώσετε τις λύσεις που χρειάζονται για την άμεση και σωστή λειτουργία του.
Από τότε που παραχωρήθηκε για χρήση το 2003, σε πολλά σημεία της οροφής μπαίνουν νερά στο εσωτερικό του κτηρίου και έχει δημιουργήσει υγρασία. Ένα από αυτά τα σημεία είναι και ο ένας ανελκυστήρας, ο οποίος έχει απομονωθεί για τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος. Συνεπώς απαιτείται τεχνική μελέτη για τη στεγανοποίηση της οροφής.
Η πισίνα παρουσιάζει μεγάλη διαρροή νερού από κάτω, με αποτέλεσμα να μην έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα. Τα μέλη μας την έχουν μεγάλη ανάγκη, δεδομένου ότι παρόμοια θεραπευτική πισίνα δεν υπάρχει στο νομό μας.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα, πώς, γιατί και από ποιους έγινε η οριστική παραλαβή του κτηρίου το έτος 2007; Αυτοί που το παρέλαβαν έχουν ακέραια την ευθύνη. Από την προηγουμένη διοίκηση έγιναν παρεμβάσεις στο κτηριο και συγκεκριμένα: Αντικατάσταση οροφής στην αίθουσα της πισίνας, γιατί η προηγούμενη οροφή ήταν από υλικό πλέξη-γκλας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπερθέρμανση στο χώρο. Με τη νέα οροφή παρουσιάστηκαν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, μπαίνουν νερά σε πολλά σημεία και δεν αντέχει το βάρος του κρεμαστού γερανού που υπήρχε για την κατάδυση και ανέλκυση των αναπηρικών καροτσιών. Αποτέλεσμα ήταν να προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υπήρχαν. Κατά συνέπεια, απαιτείται η συνολική ανακατασκευή της αίθουσας και της πισίνας.
Στο δωμάτιο εκπαίδευσης στην αυτόνομη διαβίωση, έριξαν εσωτερικό τοίχο και δημιούργησαν ένα μεγάλο διαμέρισμα με ταπετσαρίες, ακριβά έπιπλα και πίνακες ζωγραφικής, ενώ κατεβάζει νερά από την οροφή και δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. Άσκοπα έξοδα χωρίς λόγο.

Οι απανωτές προγραμματικές συμβάσεις που συνάγονταν μεταξύ του υπουργείου σας, του ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ρεθύμνης και του Συλλόγου Κωφών Ρεθύμνης (πολιτική απόφαση) με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αφενός μεν δεν εξεπλήρωσαν το σκοπό τους, αφετέρου δε βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο από τότε που ξεκίνησε η συγκεκριμένη διαδικασία, συνεπώς τεράστια έξοδα χωρίς αποτέλεσμα. Κατά καιρούς όλα αυτά τα χρόνια διάφοροι φορείς έχουν επιδιώξει τη στέγασή τους στο ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ρεθύμνης, συνεπικουρούμενοι από βουλευτές και τοπικούς παράγοντες.

Οι φορείς αυτοί άλλοτε ήταν άσχετοι και άλλοτε σχετικοί με τους σκοπούς του κέντρου, για παράδειγμα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ΕΕΕΕΚ κ.α. Δηλαδή κάθε αστέγαστος φορέας της πόλης μας θεωρεί ότι μπορεί να στεγαστεί σε αυτό, με την αιτιολογία ότι υπάρχουν χώροι που δεν λειτουργούν. Το σωματείο μας έχει αποτρέψει τις παραπάνω προσπάθειες, προσδοκώντας ότι με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όλα τα τμήματα. Ο οργανισμός που εγκρίθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του κέντρου, κυρίως ως προς το οργανόγραμμά του, δεδομένου ότι καλύπτει μόνο 11 θέσεις μόνιμου προσωπικού, αλλά και ως προς τις ειδικότητες που περιέχει.

Ζητούμε λοιπόν, την τροποποίηση του οργανισμού στον οποίο να περιλαμβάνονται 20 τουλάχιστον οργανικές θέσεις επιστημονικού, εξειδικευμένου και βοηθητικού προσωπικού, μεταξύ των οποίων ΠΕ Διοικητικού οικονομικού, δεδομένου ότι ακόμα και τη μισθοδοσία του προσωπικού την έχει αναλάβει λογιστικό γραφείο, οδηγού, δεδομένου ότι το κέντρο διαθέτει προσβάσιμο μίνι bus χωρίς οδηγό, συντηρητή κ.ά. Αυτή τη στιγμή εργάζονται μόνο πέντε μόνιμοι υπάλληλοι (ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, νοσηλεύτρια, επισκέπτρια υγείας, φυσιοθεραπεύτρια, η οποία θα αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης). Ακόμα εργάζονται ορισμένα άτομα με συμβάσεις και stage, οι οποίοι θα αποχωρήσουν σύντομα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν κενά ακόμα και για τη στοιχειώδη λειτουργία του κέντρου.

Μετά από τα παραπάνω, προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ρεθύμνης λειτούργησε μόνο για τη δημοσιότητα (δελτία τύπου), στην πραγματικότητα τα προβλήματα που σας αναφέρουμε παραπάνω, καλείται να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση, η οποία όμως ανέλαβε τα καθήκοντά της σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, που συνεπάγεται το πάγωμα των προσλήψεων και τη μείωση δαπανών σε όλο το δημόσιο τομέα.

Προσδοκούμε ότι με την κατάργηση, τις συγχωνεύσεις και τις ενοποιήσεις των φορέων που ελέγχει το υπουργείο σας, καθώς και άλλων φορέων του δημοσίου, θα μας εγκρίνεται την παραχώρηση προσωπικού, προκειμένου το κέντρο να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες του, προσπαθώντας παράλληλα με προγράμματα του ΕΣΠΑ να διευρύνει τις δραστηριότητές του.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία και το ενδιαφέρον σας για τα άτομα με αναπηρία και την προσπάθειά σας για την ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών που θα αναβαθμίσουν το σύστημα παροχής υπηρεσιών υποστήριξης στα ΑμεΑ της χώρας μας, σας παρακαλούμε θερμά να μεριμνήσετε και για τη λειτουργία το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ρεθύμνης».

http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,37838,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου