Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Παραμένουν τα προβλήματα στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Παραμένουν τα προβλήματα στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ
23/07/10

Τα σοβαρά προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ΚΕΚΥΜΑΕΑ Ρεθύμνου επεσήμανε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του κέντρου, Βασίλης Γουίβερτ, ο οποίος χθες μίλησε για τα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης και για τους στόχους του ίδιου και των συνεργατών του, ώστε το κέντρο να εξυπηρετεί όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.


Φυσικά, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι αυτό του προσωπικού.

“Σχετικά με το έμψυχο δυναμικό του Κέντρου, πρέπει να επισημανθεί
 η μη ορθολογική πρόβλεψη για τη στελέχωσή του. Σαν συνέπεια έχει ο υπάρχων οργανισμός να μην ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του. Για τον λόγο αυτό ζητάμε την αναθεώρησή του με εξορθολογισμό των ειδικοτήτων του προσωπικού.

Σε πρώτη φάση έχει ζητηθεί τουλάχιστον η κάλυψη των λοιπών θέσεων που προβλέπει ο υπάρχων οργανισμός”, σημείωσε ο κ. Γουίβερτ, προσθέτοντας ότι στο Κέντρο αυτή τη στιγμή υπηρετούν πέντε μόνιμοι υπάλληλοι από τους έντεκα που προβλέπονται. Αυτοί είναι μια ψυχολόγος, μία κοινωνική λειτουργός, μια φυσιοθεραπεύτρια και δυο νοσηλεύτριες.

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπάρχουν εννέα υπάλληλοι με καθεστώς STAGE και προγραμματικών συμβάσεων. Θα αποχωρήσουν σταδιακά μέχρι τις αρχές του 2011 και είναι δύο ψυχολόγοι, δύο διοικητικοί ΠΕ, ένας διοικητικός ΔΕ, μια κοινωνιολόγος, μία λογοθεραπεύτρια, ένας φυσικοθεραπευτής και ένας σε εναλλακτική υπηρεσία.

“Έχουμε ζητήσει από την 7η ΥΠΕ μέσω του ΑΣΕΠ”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, “εννέα υπαλλήλους με οκτάμηνη σύμβαση διαφόρων ειδικοτήτων σε αναπλήρωση των αποχωρούντων.

Συμπεριλαμβάνονται και εργασιοθεραπευτής, συντηρητής, οδηγός, νοσηλεύτρια ΔΕ. Σκοπός του κέντρου είναι η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, θεραπείας, υποστήριξης για κοινωνική ένταξη σε άτομα με αναπηρία και τους οικείους τους.

Για μεγάλα χρονικά διαστήματα η μονάδα μας διαθέτει συμβασιούχους με συμβάσεις ολίγων μηνών. Το Επιστημονικό Προσωπικό λοιπόν, τακτικά αναγκάζεται παράλληλα με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του να ασχολείται με διοικητικά καθήκοντα, μισθοδοσία, εντάλματα πληρωμών, προμήθειες, κ.ά., για να καλυφθούν οι ανάγκες από την έλλειψη προσωπικού”.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το αυτοκίνητο του κέντρου παραμένει αυτήν την περίοδο ακινητοποιημένο, καθώς δεν υπάρχει οδηγός, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη αρκετοί είναι οι εξυπηρετούμενοι που έχουν σταματήσει, γιατί δεν μπορούν να μεταφέρονται... Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση για την κίνηση του αυτοκινήτου με οδηγό του δήμου, μετά από πρόταση του Δημάρχου κ. Γιώργου Μαρινάκη.

ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστικά και τα προβλήματα του κτηρίου, παρά το γεγονός ότι μετράει λίγα χρόνια ζωής και δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο έπακρον... “Το κτήριο παρουσιάζει εμφανείς κατασκευαστικές ατέλειες.

Η διαρροή των νερών της βροχής από τη στέγη σε διάφορα τμήματα είναι μόνιμο φαινόμενο. Παρά την παρέμβαση της απελθούσας διοίκησης στο χώρο της πισίνας παραμένει μείζον πρόβλημα ο συγκεκριμένος χώρος.

Έχουμε πλήρη απώλεια του νερού λόγω της ελαττωματικής κατασκευής της πισίνας. Έχουμε καταστροφή του κλιματισμού.

Έχουμε διαρροή των νερών της βροχής από τη στέγη. Το ΔΣ του Κέντρου, με απόφασή του, ζήτησε από την 7η ΥΠΕ: 1.την εξ ολοκλήρου ανακατασκευή του χώρου αυτού και 2.τη μόνωση της στέγης του κτιρίου για την αντιμετώπιση των διαρροών”, είπε ο κ. Γουίβερτ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, από το ΕΣΠΑ έχουν καταρχήν εγκριθεί τριακόσιες χιλιάδες (300.000) Ευρώ για οικοδομικά έργα και μηχανολογικό εξοπλισμό και θα γίνει προσπάθεια το συγκεκριμένο έργο να ενταχθεί στο πρόγραμμα για να εξασφαλιστεί η λειτουργία της πισίνας.

Η λειτουργία της είναι άκρως απαραίτητη για όσα άτομα ακολουθούν προγράμματα αποκατάστασης. Άλλος στόχος της διοίκησης του Κέντρου, είναι η λειτουργία του ξενώνα ημιαυτόνομης διαβίωσης.

Οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίησή του θα αντληθούν από υπάρχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ήδη ετοιμάζονται τα τεχνικά δελτία για την υποβολή τους σε συνεργασία με τη Νομαρχία. “Η λειτουργία του ξενώνα συμβάλλει στην ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία”, είπε ακόμα ο κ. Γουίβερτ.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, πάντως, για τη μη αρκετή “εξωτερική συμπαράσταση”, καταθέτοντας ως παράδειγμα το ότι ενώ η μονάδα έχει ξεκινήσει την καταγραφή των ΑμεΑ, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν παράσχει τα σχετικά στοιχεία, επικαλούμενοι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η διοίκηση του Κέντρου έχει προσφύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και περιμένει την απάντησή της.

“Για να ικανοποιηθούν ανάγκες, πρέπει να υπάρχουν αιτήματα ή πληροφορίες για αιτήματα. Στόχος μας παραμένει η λειτουργία του Κέντρου να υλοποιήσει τη φιλοσοφία της ίδρυσης του και να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτής της ευαίσθητης ομάδας της κοινωνίας μας και της Κρήτης γενικότερα”, κατέληξε ο ίδιος.

ΤΟ ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία Νομού Ρεθύμνου, ένα από τα 25 που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί ανοιχτή δομή κοινωνικής φροντίδας. Είναι ενταγμένο στο ευρύτερο δίκτυο κέντρων και υπηρεσιών φροντίδας και αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες και υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και Αλληλεγγύης.

Το ΚΕΚΥΚΑμεΑ απευθύνεται στα άτομα με αναπηρίες (κινητικές, αισθητηριακές, νοητικές) χωρίς περιορισμό ηλικίας και τις οικογένειές τους.

Σκοπός του είναι να παρέχει πολλαπλές υπηρεσίες υποστήριξης όπως εκπαίδευση, θεραπεία, υποστήριξη για κοινωνική ένταξη.

Είναι η μοναδική κρατική υπηρεσία όχι μόνο στα πλαίσια του νομού αλλά και η μοναδική αυτού του τύπου στη Κρήτη.

Χωρίς ποτέ να διαθέτει πληρότητα προσωπικού, έχει αναπτύξει ποικίλα προγράμματα, με πρωτοποριακό χαρακτήρα.

Παράλληλα παρέχει εκπαιδευτικό/θεραπευτικό έργο.

Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται προγράμματα:
• Πρώιμης Παρέμβασης σε Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας
• Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Αυτόνομης Διαβίωσης σε Εφήβους με Αναπηρία.
• Υποστήριξης της Καλής Φυσικής και Λειτουργικής Κατάστασης Ατόμων με Αναπηρία σε συνεργασία με τον ΔΑΟΡ με την παραχώρηση ενός γυμναστή.
• Λειτουργικής Αποκατάστασης με Φυσικοθεραπεία και Λογοθεραπεία,
• Υποστηριζόμενης Εργασίας με Σκοπό την Προώθηση των ΑμεΑ στην Αγορά Εργασίας

Σε συνεργασία με το Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου και δι’ αυτού με την ΕΣΑμεΑ, την Συνομοσπονδία τους, πρόκειται να υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης.

Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, της Δια Βίου Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και του Τομεακού Προγράμματος του Υπουργείου Απασχόλησης όπως υπολογιστές, φυτοτεχνία, ζαχαροπλαστική κ. ά.

Μέσα από τα προγράμματα αυτά θα υπάρξει ενίσχυση του Κέντρου σε προσωπικό μετά τη σταδιακή αποχώρηση των ήδη υπηρετούντων συμβασιούχων υπαλλήλων έως τις αρχές του 2011.


http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,38066,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου