Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Απαράδεκτη και αβάσιμη θεωρεί την καταγγελία του συλλόγου νοσηλευτών Ε.Σ.Υ. νομού Ρεθύμνου για τον παθολόγο κ. Κώστα Μαλά, ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αναφέρονται τα εξής: «Ο ΙΣΡ με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ θεωρεί απαράδεκτη και αβάσιμη την καταγγελία του Συ. Νοσηλευτών. ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου εις βάρος του μέλους του Ι.Σ.Ρ παθολόγου διευθυντή κ. Κωστή Μαλά. Πραγματικά μας εξέπληξε δυσάρεστα
 και ο τρόπος επίδοσης της δια δικαστικού επιμελητή όπως και το απαξιωτικό για τον γιατρό και το έργο του, περιεχόμενο της, την στιγμή μάλιστα που προέρχεται από ανθρώπους του ίδιου χώρου.

Είναι αδιανόητο άνθρωποι πού έχουν, μια μακρόχρονη συνεργασία με τον συγκεκριμένο γιατρό και γνωρίζουν καλά την προσωπικότητα του, την επιστημονική του κατάρτιση και την υπευθυνότητα του να καταφεύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα για να εμποδίσουν την μεταφορά των ασθενών πού υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία (ΧΜΘ) σε ένα σαφώς καλύτερο από το ΤΕΠ περιβάλλον και στη συνέχεια σε προσωπική επίθεση με σκοπό να τον μειώσουν και να τον εκθέσουν, καταλογίζοντας του «ελλιπή και ταυτόχρονα επικίνδυνη γνώση του αντικειμένου» και «ελαφρότητα στην χορήγηση των κυτταροστατικών και στην νοσηλεία των ασθενών».

Φαίνεται καταρχήν ότι πιθανές συνέπειες των ενεργειών τους δυστυχώς δεν πρυτάνευσαν στο σκεπτικό τους. Όπως, για παράδειγμα η διακοπή των θεραπειών στο νοσοκομείο μας, η αναγκαία μετακίνηση των ασθενών σε τακτά διαστήματα, στους όμορους νομούς αλλά και στην Αθήνα που συνεπάγεται, σε συνδυασμό με την εξοντωτική και επώδυνη διαδικασία της θεραπείας, την πλήρη ανατροπή της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής. Αλλά και η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που τους προκαλούν οι δημόσιες συζητήσεις όπως συνέβη στο τελευταίο διάστημα.

Οι γνωστές πια σε όλους ελλείψεις του νοσοκομείου μας, δραματικές σε κάποιες περιπτώσεις, δοκιμάζουν τις αντοχές όλων, προσωπικού και ασθενών καθημερινά. Η απουσία Ογκολογικού τμήματος, μπροστά σε μια διαρκώς εξαπλουμενη νόσο, καθιστούσε επιτακτική την ανάγκη να γίνει κάτι τουλάχιστον στον τομέα της μετά τη διάγνωση, αντιμετώπισης και παρακολούθησης των ασθενών αυτών με την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία. Και αυτό ακριβώς ανέλαβε ο παθολόγος κ. Κ. Μαλάς.

Ως ΙΣ είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι έχει μετεκπαιδευτεί για δυο χρόνια με άδεια της επιστημονικής επιτροπής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, του Υγείας Πρόνοιας και του ΚΕΣΥ στην Ογκολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ και έχει τις γνώσεις και την επάρκεια για να εκτελεί τις θεραπείες αυτές.

Αυτό συμβαίνει και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας από γιατρούς παθολόγους, αιματολόγους, χειρουργούς κ.α για τον απλό λόγο ότι οι 190 περίπου ειδικοί ογκολόγοι σε ολόκληρη τη χώρα και οι 13-14 στην Κρήτη προφανώς δεν επαρκούν να καλύψουν τις θεραπευτικές ανάγκες τόσων ασθενών.

Είναι ανάγκη να διευκρινισθεί ότι στις περιπτώσεις αυτές οι θεραπεία ορίζεται από τους ογκολόγους και εκτελείται από τους γιατρούς άλλης ειδικότητος που έχουν την σχετική εκπαίδευση και εμπειρία ώστε να αντιμετωπίζονται και οι όποιες παρενέργειες.

Ο χώρος που διενεργούνται οι θεραπείες υπόκειται σαφώς σε προδιαγραφές και είναι βέβαια επιθυμία όλων, να πληρούνται. Όμως στο Νοσοκομείο μας εδώ και πολλά χρόνια οι γιατροί και το προσωπικό, προσαρμόζονται σε αυτό που υπάρχει. Ίσως δεν θα έπρεπε αλλά αλίμονο αν αυτό αποτελούσε άλλοθι για να μην λειτουργούν έστω και έτσι τμήματα όπως το ΤΕΠ για παράδειγμα. Το έργο των νοσηλευτών, όπως καλά γνωρίζουμε είναι εξαιρετικά επίπονο και απαιτητικό και τους οφείλουμε τουλάχιστον την αναγνώριση μας. Κοινός στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και τις συνθήκες εργασίας και το επίπεδο του νοσοκομείου ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τέλος σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας των διαλυμάτων, υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός όπως οι θάλαμοι νηματικής ροής και οι νοσηλευτές όπως και γιατροί είναι σαφώς σε θέση να προστατευθούν όπως και σε κάθε άλλη θεραπευτική πράξη.

Ως ΙΣΡ θεωρούμε το έργο του παθολόγου κ.Κ. Μαλά ανεκτίμητη προσφορά για το νομό μας. Δεν έχουμε αμφιβολία για την επιστημονική του επάρκεια, τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα του σε όποια θέση βρέθηκε να υπηρετεί την ιατρική τα τελευταία 30 σχεδόν χρόνια.

Καλούμε τους νοσηλευτές να σεβαστούν το έργο αυτό. Υπηρετούν και αυτοί άξια την υγεία και τον άνθρωπο, έχουν αναμφισβήτητα επιλέξει ένα δύσκολο επάγγελμα αλλά το κακό κλίμα στο χώρο εργασίας και οι αντιπαλότητες το καθιστούν ακόμη δυσκολότερο.

Η ολοκλήρωση της επέκτασης και ένας νέος οργανισμός με νέα τμήματα και επιπλέον ειδικότητες, είναι στις δυνατότητες μας και στους άμεσους στόχους μας και πρέπει να συνεχισθεί η διεκδίκηση τους. Ένα νέο σύγχρονο νοσοκομείο, ίσως υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία να φαίνεται ανέφικτο, αλλά δεν πρέπει να πάψει να είναι ένα όνειρο για την τοπική κοινωνία, για όλους μας. Είναι απολύτως αναγκαίο για το νομό, μας αφορά όλους και δεν πρέπει να ακυρωθεί ότι έχει γίνει μέχρι τώρα».

http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=13045&cntnt01origid=15&cntnt01returnid=39

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου