Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Θέση στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις χημειοθεραπείες παίρνει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου, με χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της ανακοίνωσης: «Σχετικά με το θέμα των χημειοθεραπειών που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα σαν Σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Έχουμε πολλές φορές προσπαθήσει να αναδείξουμε-εκτός από το μεγάλο πρόβλημα
 των ελλείψεων προσωπικού-τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας εργαζόμενων και συνθηκών εργασίας, χώρων, κ.λπ., και τη μη αποπεράτωση της επέκτασης που θα έλυνε κάποια προβλήματα υποδομών.

Πάμπολλες φόρες αναφερθήκαμε στον τυφλό χώρο του ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) που λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό χωρίς εξαερισμό, στα εργαστήρια και στις κλινικές.

Ένα από θέματα που μας απασχόλησαν ήταν και οι ΧΜΘ (χημειοθεραπείες) οι οποίες επί χρόνια και μέχρι πρόσφατα γίνονταν στον χώρο του ΤΕΠ, σε ακατάλληλες για τους ασθενείς και το προσωπικό συνθήκες, δεδομένης της υποδομής του ΤΕΠ.

Παρ΄ότι το θέμα των ΧΜΘ στο νοσοκομείο, μας ήταν γνωστό σαν Σύλλογος Εργαζομένων δεν είχαμε πάρει θέση και δεν ζητήσαμε την διακοπή των ΧΜΘ, σεβόμενοι την ιδιαίτερα ευπαθή και ευαίσθητη ομάδα ανθρώπων που πάσχουν, αλλά και το περιβάλλον τους.

Ξέρουμε πόση ταλαιπωρία θα πέρναγαν οι ασθενείς προκειμένου να μεταβούν στο ΠΑΓΝΗ ή στην Αθήνα για τη θεραπεία τους. Το ποιες λειτουργίες θα αναπτύσσονται στο νοσοκομείο δεν μπορεί και δεν πρέπει να το αποφασίζουν τα δικαστήρια, κατά την γνώμη μας είναι κεντρικό πολιτικό θέμα. Οι πολιτικές για την υγεία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν στόχο την κατάργηση-συρρίκνωση και όχι την ανάπτυξη της δημόσιας και δωρεάν υγείας.

Το αν αναπτύσσεται η συρρικνώνεται το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού μας είναι ευθύνη που αναλογεί διαχρονικά στους κυβερνώντες.

Για εμάς η εκάστοτε διοίκηση πρέπει να βρίσκεται καθημερινά σε διαδικασία κοινωνικού ελέγχου.

Το υπάρχων προσωπικό κυρίως όμως το νοσηλευτικό και το εργαστηριακό έχει περιέλθει σε κατάσταση απόγνωσης, έχει μειωθεί σημαντικά, πιέζεται πολύ προκειμένου να λειτουργούν οι κλινικές και τα τμήματα χωρίς να παίρνει τα ρεπό και τις άδειες του, με αποτέλεσμα να επέρχεται εξαντλητική κόπωση σε ένα διαμορφωμένο κλίμα για τους δημοσίους υπαλλήλους απαξίωσης, και σε πολιτικές επιλογές περικοπών μισθών, εργασιακών δικαιωμάτων κ.λπ.

Η διοίκηση πρέπει να διεκδικεί και να κάνει γνωστή στο υπουργείο την επιτακτική ανάγκη μόνιμων προσλήψεων ώστε να λειτουργούν όλα τα τμήματα χωρίς να εξαντλείται το προσωπικό αλλά και για να προσφέρει αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες στον άρρωστο.

Επίσης θα έπρεπε να λειτουργεί Γραφείο συνεχούς εκπαίδευσης στην Νοσηλευτική υπηρεσία, προκειμένου να εκπαιδεύει το προσωπικό για νοσηλευτικά θέματα ( μέτρα προστασίας, προφύλαξης κ.λπ.). Πιστεύουμε ότι έγιναν λάθη σχετικά με τους χειρισμούς στο συγκεκριμένο θέμα των ΧΜΘ.

Διαφωνούμε λοιπόν με χαρακτηρισμούς του τύπου «τεμπέληδες» κ.λπ., πιστεύουμε ότι έπρεπε να γίνει διάλογος, να ενημερωθεί το προσωπικό για πιθανούς κινδύνους, διαφωνούμε όμως επίσης και με την τροπή που πήραν τα πράγματα από τους νοσηλευτές (ασφαλιστικά μέτρα) και βέβαια κατηγορηματικά διαφωνούμε και αποδοκιμάζουμε το ύφος και το περιεχόμενο της καταγγελίας από τους νοσηλευτές το οποίο δεν συνάδει σε συνδικαλιστικό ήθος και κάθε προσπάθεια απαξίωσης, του δ/ντή της Παθολογικής κλινικής, ο οποίος κατά την γνώμη μας προσφέρει τα μέγιστα στους ασθενείς καθημερινά, όπως και οι νοσηλευτές κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Νομίζουμε ότι οι όποιες ενέργειες έγιναν και έχουν δώσει άλλη διάσταση στο θέμα αδικούν συνολικά τους Νοσηλευτές και την προσφορά τους.

Η ποινικοποίηση των λειτουργιών του νοσοκομείου και των μεταξύ μας σχέσεων δεν βοηθούν στην καλή συνεργασία και πρέπει να αποφευχθούν.

Όλοι ουδενός εξαιρουμένου είμαστε στο νοσοκομείο για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον άρρωστο.

Η διοίκηση όφειλε να έχει ζητήσει να έρθουν στο νοσοκομείο, ειδικοί για να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το θέμα του χώρου, της υγιεινής και ασφάλειας των ασθενών και των εργαζομένων.

Μετά από πιέσεις του Συλλόγου έχουμε την διαβεβαίωση του διοικητή άλλα και του διοικητή της Υ.ΠΕ. Κρήτης ότι πολύ σύντομα το Νοσοκομείο μας θα αποκτήσει Γιατρό Εργασίας, και επίσης πολύ σύντομα πρόκειται να συσταθεί Επιτροπή Υγιεινής και ασφάλειας που απαρτίζεται από εκλεγμένους εργαζόμενους προκειμένου να αναδεικνύουν τα σχετικά θέματα.

Τελειώνοντας ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου ζητά από τις δυνάμεις εργασίας στον χώρο μας, όλοι μαζί να αγωνιστούμε, και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο νοσοκομείο με σύστημα υγείας το οποίο θα προσφέρει δωρεάν αξιοπρεπείς και ποιοτικές υπηρεσίες στο ασθενή σε κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης σε ένα δύσκολο και με αντίξοες συνθήκες εργασιακό περιβάλλον, που βάλλεται από το ΔΝΤ και το μνημόνιο, με αντεργατικές επιλογές.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενωμένοι γιατροί, εργαζόμενοι και κοινωνία πρέπει να αγωνιστούμε για την αναβάθμιση και όχι την συρρίκνωση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού».


http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=13045&cntnt01origid=15&cntnt01returnid=39

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου