Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Βαρέα και Ανθυγιεινά-Νοσηλευτικό προσωπικό

Όπως είναι γνωστό οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα που σήμερα είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, διέπονται από το καθεστώς των Βαρέων-ΤΕΑΜ, που είναι υποκατηγορία των Βαρέων και Ανθυγιεινών.
Από 01/01/2011 όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι Δημόσιοι Υπάλληλοι σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό, θα υπάγονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει την αυτόματη υπαγωγή του νεοπροσλαμβανόμενου νοσηλευτικού προσωπικού σε καθεστώς Βαρέων – ΤΕΑΜ
Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3865/2010, προβλέπεται ότι οι τακτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου που υπηρετούν ή θα προσληφθούν μέχρι 31-12-2010 μπορούν, από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού, να ζητήσουν την υπαγωγή τους στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ αντί αυτού του Δημοσίου και με αυτό τον τρόπο να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Μέχρι σήμερα ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων δεν έχει νομοθετηθεί στο Δημόσιο, με εξαίρεση, υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, μια κατηγορία εργαζομένων στους Ο.Τ.Α, για τους οποίους προβλέπεται υπαγωγή στο θεσμό αυτό με την προϋπόθεση καταβολής της πρόσθετης ειδικής εισφοράς, που προβλέπεται από τον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του Ι.Κ.Α.
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι από 01/07/2011, θα ισχύσει ο θεσμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών με βάση τη νέα λίστα που θα έχει έως τότε διαμορφωθεί,πρέπει να διεκδικήσουμε – απαιτήσουμε:
1. Την ένταξη του νοσηλευτικού κλάδου στη νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
2. Την υπαγωγή των παλιών- ασφαλισμένων του Δημοσίου-συναδέλφων, στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών χωρίς την αλλαγή ασφαλιστικού φορέα, με ρύθμιση παρόμοια με αυτήν που έγινε το 2008 για τους εργαζομένους των ΟΤΑ και αναφέρθηκε παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου