Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Αναπτύσσεται το ΕΚΑΒ της Δυτικής Κρήτης

Ταχύ βηματισμό αναπτύσσει το ΕΚΑΒ στο Ρέθυμνο όπως και σε όλη την Κρήτη γενικότερα, με στόχο την έγκαιρη επέμβαση στα έκτακτα περιστατικά, την άμεση διακομιδή στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Μάλιστα στόχος της Διοίκησης είναι το παράρτημα Κρήτης του ΕΚΑΒ να λειτουργήσει ως πρότυπο για άλλες περιοχές της χώρας.

Τα τελευταία ευχάριστα νέα για το ΕΚΑΒ στο Ρέθυμνο είναι πως σε περίπου ένα μήνα, εκτός από τα ασθενοφόρα οχήματα, στις περιπτώσεις που καλείται το ΕΚΑΒ θα είναι δυνατό να επεμβαίνουν διασώστης και γιατρός με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού με όλο το νοσοκομειακό εξοπλισμό πάνω της ακόμη και για τη διασωλήνωση ασθενή.
Φέτος επίσης για πρώτη φορά καλύφθηκε με ασθενοφόρα ο νότος του νομού Ρεθύμνου προσφέροντας ουσιαστικές υπηρεσίες στην περιοχή που ήταν ακάλυπτη.
Παραμένει ωστόσο το πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς δεν έχουν γίνει προσλήψεις και οι επιπλέον δράσεις που ανέπτυξε το ΕΚΑΒ το καλοκαίρι στο νομό καλύφθηκαν με μετακινήσεις γιατρών από την Αθήνα.

«Αγκάθι» παραμένει επίσης το κτηριακό πρόβλημα του τοπικού ΕΚΑΒ, αφού έχει ζητηθεί η παραχώρηση κτηρίων ή αιθουσών σε ιδιοκτησίες του υπουργείου υγείας, ωστόσο το αίτημα αυτό εκκρεμεί ακόμη.

Μείωση της απόστασης με τη μηχανή του ΕΚΑΒ

Μετά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Βόλο και τα Γιάννενα, ακολούθησαν το μοντέλο του δίκυκλου για άμεση επέμβαση σε επείγοντα περιστατικά, το Ηράκλειο, τα Χανιά και τώρα το Ρέθυμνο. Αυτήν τη περίοδο υλοποιείται η εκπαίδευση των διασωστών για να είναι σε θέση να αναλάβουν δράση όσο το δυνατόν συντομότερα.
Το πλεονέκτημα είναι προφανές στην ευχέρεια πρόσβασης. Ειδικά στο Ρέθυμνο όπου στην παλιά πόλη κάποια σημεία είναι μη προσβάσιμα στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια η επέμβαση του πληρώματος με τη μηχανή, όπως επίσης σε περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσες όπως μια ανακοπή που το κάθε λεπτό παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία του ασθενή. Η μηχανή μπορεί να είναι σε 5 λεπτά εκεί που το ασθενοφόρο θα είναι σε 15 και σε κάποιες έκτακτες περιπτώσεις η τόσο έγκαιρη επέμβαση δίνει το φιλί της ζωής στον ασθενή, εφόσον με τη μηχανή μεταφέρεται το περιβάλλον μιας μονάδας εντατικής θεραπείας για να αντιμετωπιστεί άμεσα το περιστατικό.
«Η εμπειρία του Ηρακλείου δείχνει πως η μηχανή μπορεί να φτάσει σε τρία λεπτά και αυτό είναι σωτήριο. Στο Ρέθυμνο που είναι και μικρή πόλη η μηχανή ήταν απαραίτητη», μας είπε ο Διευθυντής ΕΚΑΒ Κρήτης, Δημήτρης Βουρβαχάκης.

Ενίσχυση το καλοκαίρι

Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, υπήρξε μια περιοδική ενίσχυση του ΕΚΑΒ βάσει του δεδομένου ότι διπλασιάζεται ο πληθυσμός του Ρεθύμνου την καλοκαιρινή περίοδο.
«Συγκεκριμένα στα νότια του νομού στην περιοχή της Αγίας Γαλήνης και του Δήμου Κουρητών, έβγαινε αρκετές βάρδιες ένα ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Μοιρών το οποίο κάλυπτε τις παραλίες.
Ένα δεύτερο ασθενοφόρο έβγαινε στον Πλακιά, το οποίο στελεχώθηκε από διασώστες του ΕΚΑΒ Αθηνών στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα φιλοξενίας και το ΕΚΑΒ κάλυψε τα έξοδα μετακίνησής τους.
Υπήρξε και ένα τρίτο ασθενοφόρο που κινήθηκε στην περιοχή Γεωργιούπολη – Πετρέ που δούλεψε επίσης με διασώστες από την Αθήνα και υπάρχει η σκέψη, με την παραχώρηση μιας κτηριακής εγκατάστασης από το δήμο Νικηφόρου Φωκά, να μονιμοποιηθεί το ασθενοφόρο διότι υπάρχουν πολλά συμβάντα σε αυτήν την περιοχή», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Τζανετής.
«Για πρώτη φορά καλύφθηκε ο νότιος άξονας. Εκ των πραγμάτων καθυστερούσαμε πολύ πριν και είδαμε τη διαφορά το καλοκαίρι. Ζητούμενο για εμάς ειναι να λειτουργεί μόνιμα τμήμα στο νότιο μέρος του νομού με μόνιμο προσωπικό.Το καλοκαίρι είδαμε και το βλέπουμε ακόμη γιατί δεν έχει τελειώσει η θερινή περίοδος, πως ο νομός καλύφθηκε ικανοποιητικά. Αν σκεφτούμε ότι ένα συμβάν στο Ροδάκινο αντιμετωπίζεται από το ασθενοφόρο του Σπηλίου γίνεται αντιληπτή η σημασία των επιπλέον ασθενοφόρων», τόνισε ο κ. Βουρβαχάκης.
Ιδιαίτερη σημασία είχε για τον ίδιο το ασθενοφόρο στην περιοχή του Πετρέ, λόγω του ότι συμβαίνουν πολλά τροχαία ατυχήματα και πνιγμοί. Επίσης σημείωσε πως το δυτικό Ρέθυμνο δεν έχει Κέντρο Υγείας κι έτσι χρειάζεται ακόμη περισσότερο ένας τομέας του ΕΚΑΒ για την περιοχή.

Βάση αεροδιακομιδών

Στα πλάνα της Διοίκησης του ΕΚΑΒ είναι η δημιουργία βάσης αεροδιακομιδών στην Κρήτη για πρωτογενείς αεροδιακομιδές, από περιοχές δηλαδή που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε ασθενοφόρο και είναι μακριά από τις πόλεις.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΕΚΑΒ σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ηρακλείου, και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και οι άλλες Νομαρχίες και φορείς του νησιού. Προϋπόθεση είναι να αγοραστεί το ελικόπτερο από τους τοπικούς φορείς και τα υπόλοιπα έξοδα θα αναλάβει το ΕΚΑΒ.
Πρόκειται για μια δράση πρωτοποριακή και το κέρδος θα είναι μεγάλο.
«Το νησί έχει υγειονομική αυτονομία και οι αεροδιακομιδές γίνονται κυρίως για ασθενείς με εγκαύματα και κάποια καρδιοχειρουργικά περιστατικά. Ωστόσο υπάρχουν περιοχές που για να φτάσει ασθενοφόρο χρειάζονται δυο ώρες είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και χρονοβόρο αυτό. Το Ελαφονήσι ή η Ζάκρος για παράδειγμα που είναι τουριστικές περιοχές είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το ελικόπτερο θα ήταν σωτηρία».

Προσλήψεις

Όνειρο είναι ακόμη οι προσλήψεις προσωπικού για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, αφού περιλαμβάνονται στην εξαγγελία του υπουργείου για τις τρεις χιλιάδες προσλήψεις στο χώρο της υγείας που αναμένονται σύμφωνα με τα καλύτερα σενάρια σε ένα εξάμηνο.
Η Διοίκηση πάντως ευελπιστεί πως ένα ποσοστό 10% θα απορροφηθεί από το ΕΚΑΒ.

Ακατάλληλο το κτήριο του ΕΚΑΒ

Σε ένα κτήριο που δε καλύπτει τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στεγάζονται οι υπηρεσίες του με τα ασθενοφόρα να παρκάρουν σε εξωτερικό χώρο, αφού δεν υπάρχει πάρκινγκ. Ένας μικρός χώρος γραφείων, με το χώρο κάτω από τη σκάλα να εκτελεί χρέη αποθήκης, ο οποίος μάλιστα κοστίζει περίπου 800 ευρώ.
Όπως σημείωσε ο υπεύθυνος του ΕΚΑΒ στο Ρέθυμνο, κ. Δουλγεράκης, οι εγκαταστάσεις δεν είναι καλές και εδώ και καιρό προσπαθούν να μεταστεγαστούν αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Υπάρχουν κτηριακές εγκαταστάσεις του υπουργείου, σημειώνει, όπως στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ή ένα κτήριο που έχει το Νοσοκομείο στην παραλία, αλλά δεν έχει υπάρξει θετική ανταπόκριση από τους τοπικούς φορείς.
Αντίθετα στην υπόλοιπη Κρήτη τα κτηριακά ζητήματα έχουν δρομολογηθεί. Στο Ηράκλειο έχει παραδοθεί κτίσμα στον Οργανισμό Λιμένος, στον Άγιο Νικόλαο προσεφέρθη στο ΕΚΑΒ από τον τοπικό δήμο ένας ικανοποιητικός χώρος και στα Χανιά στο Ψυχιατρείο.

Επιχειρησιακό πλάνο για την Κρήτη

Το παράρτημα του ΕΚΑΒ υπερέχει σε σχέση με άλλους τομείς της χώρας και αυτό γιατί παραδοσιακά αναπτύσσει πρωτοπόρες δράσεις, υποστηρίζει ο κ. Τζανετής. Για το λόγο αυτό αναπτύσσεται ένα επιχειρησιακό πλάνο για την Κρήτη για να λειτουργήσει ως πρότυπο.

Τα κύρια χαρακτηριστικά υπεροχής κατά τον κ. Τζανετή είναι:
«Εδώ και πολλά χρόνια το ΕΚΑΒ στην Κρήτη έχει ηλεκτρονική διαχείριση πληροφορίας και θέσης ασθενοφόρου σε συνεργασία με το ΙΤΕ. Έχει ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο παραρτήματος, άρα έχει οικονομία κλίμακας. Έχει πρωτόκολλα διαλογής κλήσεων, ανάλογα δηλαδή με την πληροφορία αναπτύσσεται συγκεκριμένος διάλογος με βάση τη διεθνή εμπειρία.
Επίσης έχει καλύτερη εκπαίδευση προσωπικού και συνεχιζόμενη ανά 6μηνο, το καλύτερο στελεχωμένο παράρτημα και μεγάλη παραγωγικότητα, υλικοτεχνική υποδομή πολύ καλή σε στόλο, εξοπλισμό, επάρκεια και ποιότητα, ασφάλεια λειτουργίας, ιατρικοποίηση της επιχειρησιακής λειτουργίας παντού, διασύνδεση με οργανωμένα ΤΕΠ νοσοκομείων, καλή διασύνδεση και σχέση με ΔΥΠΕ, νοσοκομεία & ΚΥ, ποιότητα, συντήρηση, ασφάλεια εγκαταστάσεων, σημαντικές εκδηλώσεις εθελοντισμού και δωρεές.
Επιπλέον έχει εγκαταστήσει ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών για να εξοβελιστούν τα προβλήματα αδιαφάνειας και έχει συχνή συνεργασία με το Τμήμα Καταστροφών και κάνει ασκήσεις.

Βάσει όλων αυτών το μοντέλο της Κρήτης μπορεί να προταθεί ως πρότυπο για το πως στοχεύουμε ν’ αναπτύξουμε και τα παραρτήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Η Κρήτη τόνισε ο ίδιος είχε μια θετική παράδοση «που αντιμετωπίστηκε όμως τελείως εχθρικά από την προηγούμενη κυβέρνηση και την προηγούμενη διοίκηση. Τα πράγματα όμως τώρα έχουν άλλαξει και θα αποκατασταθεί και ένα κλίμα διχαστικό που υπήρχε».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου