Με αφορμή ανάρτηση στην κεντρική σελίδα του συλλόγου Νοσηλευτών του ΕΣΥ νομού Ρεθύμνου -δείτε εδώ -σχετικά με τις εξεταστικές επιτροπές των Νοσηλευτικών ειδικοτήτων, η οποία είναι αναδημοσίευση από το healthview .gr και επειδή κάποιοι συνάδελφοι ζήτησαν διευκρινίσεις, αναφέρω τα παρακάτω:
Καταρχήν δικαίωμα να παρακολουθήσουν τα προγράμματα Νοσηλευτικών ειδικοτήτων έχουν όσοι συνάδελφοι υπηρετούν τουλάχιστον 2 χρόνια στο ΕΣΥ.Γιά να επιλεγούν αναλαμβάνουν τη δέσμευση, με υπεύθυνη δήλωση, ότι θα υπηρετήσουν τουλάχιστον 3 χρόνια μετά την ειδίκευση τους, στο ΕΣΥ.
Αναφορικά με τις εξεταστικές επιτροπές, το αλαλούμ που επικρατεί δεν είναι σημερινό φαινόμενο όπως κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν, αλλά διαχρονικό και οφείλεται σε αναρμοδιότητα,ασχετοσύνη,προχειρότητα και σε κάποιες περιπτώσεις σκοπιμότητα αυτών που τις ορίζουν.
Αναφέρω χαρακτηριστικές περιπτώσεις- πανελλαδικά και διαχρονικά- όπως την τοποθέτηση στις επιτροπές διοικητικών υπαλλήλων (και δεν αναφέρομαι σε γραμματειακή υποστήριξη), βοηθών Νοσηλευτών, και γενικών Νοσηλευτών.
Εύλογα αναρωτιέται κάποιος πώς είναι δυνατόν να εξετάσει και να πιστοποιήσει την επάρκεια του υποψήφιου ειδικού Νοσηλευτή βοηθός Νοσηλευτή ή διοικητικός υπάλληλος καθώς ούτε την θεωρητική γνώση, ούτε την κλινική εμπειρία διαθέτουν για να το πράξουν.
Όσον αφορά το γενικό Νοσηλευτή, θα μπορούσε να το κάνει σε ειδικές περιπτώσεις κατ’εξαίρεση και μόνο όταν είναι αδύνατο να βρεθεί ειδικός Νοσηλευτής και στην περίπτωση που λόγω της πολύχρονης εργασίας του σε κλινική της ειδικότητας, διαθέτει την εμπειρία.
Να δούμε τώρα τι υπάρχει σχετικά με το θέμα και στην Ελληνική Νομοθεσία:
Όλα τα σχετικά με τις Νοσηλευτικές ειδικότητες περιγράφονται στο ν.1579/1985 με τις κατά καιρούς επικαιροποιήσεις του και όσον αφορά ειδικά τις εξεταστικές επιτροπές,στην υπουργική απόφαση Α4/203/1988 το κείμενο της οποίας σας παραθέτω αυτούσιο για τα σημεία που μας ενδιαφέρουν:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Άρθρο 11ο.
Τίτλος ειδικότητας
1. Οι επιτυχώς περατούντες της Ειδικότητας λαμβάνουν τον τίτλο της
αντίστοιχης ειδικότητας, από το Νομάρχη της έδρας του Ιδρύματος που
ασκήθηκαν, μετά από επιτυχείς εξετάσεις ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής
κατά τις διατάξεις της επομένης παραγράφου.
2. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοιν. Ασφαλίσεων και
μετά από πρόταση του ΚΕΣΥ συνιστώνται "στις έδρες των Ιατρικών Σχολών
ή Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας" τριμελείς εξεταστικές επιτροπές
ειδικοτήτων Νοσηλευτών αποτελούμενες από τρείς νοσηλευτές της αντίστοιχης
ειδικότητας και εν λείψει τούτων από ένα νοσηλευτή της ειδικότητας και
από δυο Νοσηλευτές πτυχιούχους Ανωτάτων ή ανωτέρων Νοσηλευτικών Σχολών
που υπηρετούν σε κλινικές των αντιστοίχων ειδικοτήτων.
4. Στο Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοιν. Ασφαλίσεων και στις
αρμόδιες Νομαρχίες τηρείται μητρώο των ειδικευθέντων νοσηλευτών,
τηρουμένων των ειδικών διατάξεων της παρούσας.
5. Για κάθε θέμα που ήθελε ανακύψει για την έκδοση των τίτλων
ισοτιμιών ειδικοτήτων που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί στην ημεδαπή ή στην
αλλοδαπή κατά τις διατάξεις της παρούσας αρμόδιο για επίλυση είναι το
Υπουργείο, Υγείας, Πρόνοιας και Κοιν. Ασφαλίσεων.
6. Για την έκδοση τίτλων ισοτιμίας αρμόδιος είναι ο υπουργός Υγείας,
Πρόνοιας και Κοιν. Ασφαλίσεων κατά τα ειδικότερα στην παρούσα
αναφερόμενα.
Αυτά ισχύουν όσον αφορά τη Νομοθεσία καθώς και ότι, το γνωμοδοτικό όργανο, σχετικά με τις εξεταστικές επιτροπές των Νοσηλευτικών ειδικοτήτων και της σύνθεσης τους, είναι ο ΕΣΑΝ.
Αν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει κάτι άλλο,παρακαλώ να το αντιπαραθέσει.
Όπως αντιλαμβάνεστε
1. Ο νόμος είναι σαφής και δεν αφήνει το παραμικρό ενδεχόμενο παρερμηνείας.
Στις εξεταστικές επιτροπές μέλη μπορούν να είναι ειδικοί Νοσηλευτές και μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν για να συμπληρωθεί ο αριθμός,δίνεται η δυνατότητα να τους αναπληρώσουν γενικοί Νοσηλευτές που υπηρετούν σε κλινικές αντίστοιχων ειδικοτήτων.
2. Μέχρι και σήμερα ο νόμος δεν τηρείται αφού πολλές φορές εκτός επιτροπών έμειναν ειδικοί Νοσηλευτές και τις θέσεις πήραν στην καλύτερη περίπτωση γενικοί Νοσηλευτές και σε άλλες περιπτώσεις, άλλοι, τελείως αναρμόδιοι.Και μη μου πείτε ότι δεν τους ήξεραν τους ειδικούς Νοσηλευτές γιατί στην Υπουργική απόφαση κάτι λέει για μητρώο ειδικών Νοσηλευτών που υπάρχει και στο Υπουργείο και στις Νομαρχίες.
3. Επιτέλους πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση που μας πάει πίσω τους Νοσηλευτές και απαξιώνει τη Νοσηλευτική σαν επιστήμη.
Αυτό θα το πετύχουμε μόνο αν το θελήσουμε πραγματικά όλοι οι Νοσηλευτές μακριά από σκοπιμότητες και προσωπικές ή ιδεολογικές αντιπαλότητες.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου