Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ Γ.Ν.ΡΕΘΥΜΝΟΥ?

Με λυμένο τα σημαντικό ζήτημα της χρηματοδότησης αποπεράτωσης κατασκευής της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Ρεθύμνου, προχωρούν κανονικά οι σχετικές εργασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου. Η λειτουργία όμως της νέας πτέρυγας δεν θα εξαρτηθεί από τον χρόνο παράδοσης της από τον εργολάβο αλλά από τον χρόνο που θα χρειαστεί για να γίνει η προμήθεια του εξοπλισμού. Αν και είναι εξασφαλισμένη στο 100% και αυτή η χρηματοδότηση, υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής καθώς το υπουργείο Υγείας αυτό το διάστημα μελετά νέο τρόπο και αυστηρότερο για τις προμήθειες των νοσοκομείων όλης της χώρας.


Με το νέο καθεστώς στο οποίο προσανατολίζεται το υπουργείο, θέλει να εξασφαλίσει μαζί με την αγορά των ιατρικών μηχανημάτων «εγγυήσεις» και για τη συντήρηση τους προκειμένου να μην καθίστανται τα νοσηλευτικά ιδρύματα «όμηροι» των προμηθευτριών εταιρειών, όπως συμβαίνει σήμερα. Με το υφιστάμενο καθεστώς, για τις εκάστοτε ζημιές ιατρικών μηχανημάτων τα νοσοκομεία αναγκαστικά καταφεύγουν για αποκατάσταση τους στους προμηθευτές από τους οποίους τα αγόρασαν.

Το κόστος αποκατάστασης είναι κάθε φορά ανεξέλεγκτο και ο χρόνος απροσδιόριστος, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται υπέρογκες δαπάνες στα νοσοκομεία για ζημιές που ξεπερνούν κατά πολύ την αγορά νέου μηχανήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου Ρεθύμνου του οποίου η λειτουργία από το κόστος των συνεχών επισκευών έχει καταστεί ασύμφορη εδώ και μεγάλο διάστημα.

Το υπουργείο Υγείας στην προσπάθεια αναζήτησης νέας φόρμουλας για τους διαγωνισμούς των προμηθειών, με την οποία θα τίθενται όροι που θα αφορούν αγορά και επισκευή μηχανημάτων, ενιαία, πολύ πιθανόν να μην καταλήξει σύντομα σε απόφαση γεγονός που θα πάει πίσω τη λειτουργία της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου σύμφωνα και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑΝΟΜ Γιάννη Φωτάκη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τροχοπέδη για ένα νέο καθεστώς προμηθειών και συντήρησης, αποτελεί το σημερινό καθεστώς χρηματοδότησης. Η αγορά μηχανημάτων είναι επιλέξιμη δαπάνη και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ κάτι όμως που δεν προβλέπεται για τη δεύτερη περίπτωση όπου η δαπάνη δεν είναι επιλέξιμη αλλά λειτουργική.

«Το έργο της επέκτασης είναι σε πολύ καλό δρόμο, έχει λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης και του εξοπλισμού. Η λειτουργία όμως της νέας πτέρυγας εξαρτάται εν ολίγοις ή και εν πολλοίς από την προμήθεια του εξοπλισμού. Είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, που αφορά όλα τα νοσοκομεία και προσπαθούμε να βρούμε κάποια λύση. Είχε ξεκινήσει η συζήτηση για το ζήτημα αυτό με την κυρία Ξενογιαννακοπούλου και είχε σχεδόν ωριμάσει όμως με την αλλαγή υπουργού θα πρέπει ξανά να μπει η συζήτηση σε νέα βάση με τον κ. Λοβέρδο πλέον» είπε στα «Ρ.Ν.» ο κ.Φωτάκης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου