Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η έλλειψη προσωπικού καταλύει κάθε κανόνα υγιεινής

Τα παρακάτω τα διάβασα στην Ελευθεροτυπία κατά σύμπτωση, σήμερα το μεσημέρι ενώ νωρίτερα είχαμε την ίδια συζήτηση με τη Διευθύντρια Νοσηλευτικής υπηρεσίας και τον Υπεύθυνο λοιμώξεων του Νοσοκομείου και νωρίτερα με τον Διοικητικό Διευθυντή του Νοσοκομείου σε μία προσπάθεια να βρεθούν λύσεις σε παρόμοια θέματα στους χώρους που εργαζόμαστε.

Ήρθε λοιπόν το παρακάτω δημοσίευμα στην "Ε" και έδεσε το γλυκό!

Μη ψάχνετε αιτίες και μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τα πράγματα είναι απλά όπως εξηγούν Εντατικολόγοι, Χειρουργοί, Λοιμωξιολόγοι και Νοσηλευτές: αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων κατά κύριο λόγο στην έλλειψη προσωπικού και στην κατάχρηση των αντιβιοτικών και περιγράφουν την απίστευτη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νοσοκομεία.


Στις Σκανδιναβικές χώρες αντιστοιχούν 30 νοσηλευτές σε 1.000 κατοίκους. Στις χώρες του ΟΟΣΑ 9,6 και στην Ελλάδα έχουμε 3,2 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.


Δημήτρης Σκουτέλης (Πρόεδρος ΕΝΕ)


«Όταν εγώ στη βάρδιά μου έχω τη φροντίδα πέντε ανθρώπων στη ΜΕΘ και πρέπει να μπαινοβγαίνω για την όποια έκτακτη κατάσταση, το τελευταίο που θα σκεφτώ είναι να αλλάξω ρούχα. Πόσο δυνατή πρέπει να γίνει η φωνή μας για να καταλάβουν ότι πρέπει να προσλάβουν κόσμο στα νοσοκομεία; Εδώ και χρόνια προσπαθούμε με ημίμετρα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τα μικρόβια και τις λοιμώξεις, αλλά βάζοντας απλώς παραβάν ανάμεσα στους ασθενείς κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας...».


Πάνος Παπανικολάου (Νευροχειρουργός)


«Αν είχαμε ένα σοβαρό κράτος και όχι το γελοίο στο οποίο ζούμε, οι αρμόδιοι θα κατανοούσαν ότι λιγότερο κοστίζει η πρόσληψη νοσηλευτών από τα υπέρογκα ποσά που δαπανώνται για τη θεραπεία των λοιμώξεων και των επιπλοκών που δημιουργούνται.»


«Τα μικρόβια ούτε πετάνε ούτε περπατάνε μόνα τους. Μεταφέρονται μέσω του ανθρώπινου σώματος. Έτσι, όταν μια νοσοκόμα, αντί να φροντίζει δύο, φροντίζει είκοσι δύο και πηγαινοέρχεται, είναι αναπόφευκτο να μεταδώσει μικρόβια, ανθεκτικά ή μη. Και το χειρότερο είναι ότι όσο αυξάνεται η κοινωνική φτώχεια τόσο ο οργανισμός των ανθρώπων θα αποδυναμώνεται και φαινόμενα σαν αυτά θα πολλαπλασιαστούν...».



Το μόνο που δεν είδα να αναφέρουν πουθενά είναι η έλλειψη που παρουσιάζεται σε υλικά προστασίας του προσωπικού και την καθημερινή "μάχη" που γίνεται από τους Νοσηλευτές για να καταφέρουν να τα εξασφαλίσουν όχι πάντα με επιτυχία.

Διαβάζω τα παραπάνω και αναρωτιέμαι:Γιατί προτιμούν να σπαταλούνται τα χρήματα του Ελληνικού λαού στις φαρμακοβιομηχανίες και το πρόβλημα να διαιωνίζεται?

Δεν καταλαβαίνουν ότι με πολύ λιγότερα χρήματα θα έλυναν το πρόβλημα και μαζί και άλλα που σχετίζονται με την έλλειψη προσωπικού αν έκαναν προσλήψεις Νοσηλευτών?

Είναι όλοι τους,διαχρονικά, ηλήθιοι ή λειτουργούν με δόλο για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα?



Διαβάστε το δημοσίευμα της "Ε" εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου