Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ο ρόλος του Νοσηλευτή στις σύγχρονες μονάδες υγείας

O ΣΥ.ΝΟ. Ρεθύμνου συμμετείχε στην εβδομάδα δωρεάν πρόσβαση στην υγεία μετά από πρόσκληση Εν.Γιατρ. ΕΣΥ ν.Ρεθύμνου

Περίληψη της εισήγησης του Γραμματέα του Συ.Νο. Ρεθύμνου, Κωστή Τολίκα,με θέμα ο ρόλος του Νοσηλευτή στις σύγχρονες μονάδες υγείας


Το Νοσηλευτικό επάγγελμα είναι επάγγελμα φροντίδας που απαιτεί διανοητική, συναισθηματική και φυσική προσπάθεια και έχει ως στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του αρρώστου, την φυσική φροντίδα και την ψυχολογική του υποστήριξη. Η επιτυχής άσκηση του επαγγέλματος απαιτεί γνωστικές, τεχνικές και διαπροσωπικές δεξιότητες, προϋποθέτει την αλληλεπίδραση και την συνεχή επικοινωνία με τον ασθενή με συνέπεια η ποιότητα του νοσηλευτικού έργου να επηρεάζεται καθοριστικά από το επίπεδο στελέχωσης και τις γενικότερες συνθήκες εργασίας του Νοσηλευτικού Προσωπικού.



Οι παράγοντες που προσδιορίζουν τις συνθήκες εργασίας είναι η στελέχωση, η ποιοτική κατάσταση των κτιρίων, ο εξοπλισμός και η υλικοτεχνική υποδομή των χώρων εργασίας.

Το βασικό κριτήριο που χαρακτηρίζει την ποιότητα του περιβάλλοντος εργασίας σχετίζεται με την ποσοτική και την ποιοτική σύνθεση του νοσηλευτικού προσωπικού. Η ποσοτική σύνθεση προσδιορίζεται από τον δείκτη αντιστοιχίας νοσηλευτή προς ασθενείς και η ποιοτική από το επίπεδο εκπαίδευσης. Η επαρκής στελέχωση αποτελεί την αναγκαία συνθήκη προκειμένου οι νοσηλευτές να παρέχουν ποιοτική φροντίδα και να αναπτύξουν όλες τις πτυχές του νοσηλευτικού ρόλου. Αναφέρεται ότι συντελεί στην ασφαλή εφαρμογή νοσηλευτικών πράξεων και στην επαρκή διάθεση χρόνου για τον ασθενή. Το επίπεδο εκπαίδευσης συνδέεται με το επίπεδο γνώσεων, το οποίο επηρεάζει την επαγγελματική κρίση του νοσηλευτή. Είναι γνωστό ότι οι νοσηλευτές είναι κοντά στον ασθενή όλο το εικοσιτετράωρο, έχουν την δυνατότητα με την επαρκή γνώση που διαθέτουν και τις κατάλληλες νοσηλευτικές παρεμβάσεις να ελαχιστοποιήσουν τυχόν αρνητικές συνέπειες για τη ζωή του ασθενούς παρέχοντας έτσι υψηλό επίπεδο νοσηλευτικής φροντίδας στους ασθενείς.

Και ενώ η διεθνής νοσηλευτική έρευνα ανέδειξε τα τελευταία έτη τον τρόπο που εμπλέκονται και συμβάλλουν οι νοσηλευτές στην ποιότητα της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών, στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν κατανοήθηκε η δυναμική του ρόλου του επαγγέλματος και το γεγονός αυτό διαμορφώνει τις συνθήκες εργασίας, το νομικό πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματος και τις κοινωνικές αντιλήψεις για την νοσηλευτική.

Οι υπηρεσίες υγείας απαιτούν την ύπαρξη κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής και επαρκούς εξοπλισμού. Η παροχή της αυξάνει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των νοσηλευτών και βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ αυτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων. Παράλληλα έχει βρεθεί ότι επηρεάζει την ικανοποίηση των νοσηλευτών από την εργασία τους. Επιπλέον η καταλληλότητα του χώρου συνεισφέρει στις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών, τις ιατρονοσηλευτικές διεπαγγελματικές σχέσεις και στην θετική εμπειρία των ασθενών με την νοσοκομειακή τους φροντίδα. Έρευνες στην χώρα μας αποκαλύπτουν την απαρχαιωμένη και μη ρεαλιστική δημόσια εικόνα του επαγγέλματος, τις κακές συνθήκες άσκησής του, αλλά και την απογοήτευση των ίδιων των επαγγελματιών της νοσηλευτικής από τις συνθήκες εργασίας .

Προκειμένου λοιπόν να υπάρξει ποιοτικότερη και ποσοτική νοσηλευτική φροντίδα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου αλλά και γενικότερα σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδος, είναι επιτακτική η ανάγκη:

άμεσης πρόσληψης Νοσηλευτών τόσων ώστε να επιτευχθούν οι διεθνής αναλογίες Νοσηλευτών προς ασθενείς , ο διαχωρισμός της νοσηλευτικής και των αρμοδιοτήτων των Νοσηλευτών από άλλα επικουρικά επαγγέλματα, η δημιουργία κλάδου Νοσηλευτών ΕΣΥ μιας και το νοσηλευτικό λειτούργημα-επάγγελμα δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων που υπάρχουν στα Νοσοκομεία π.χ. θυρωροί γραμματείς κτλ. , την αποδοχή και αντιμετώπιση των Νοσηλευτών από της Διοικήσεις των Νοσοκομείων ως ισότιμα μέλη τις θεραπευτικής ομάδας , την επαρκή αμοιβή των Νοσηλευτών και των Ιατρών προκειμένου να υπάρξει ηθική και υλική ικανοποίηση για το έργο τους και να γίνει το Νοσηλευτικό επάγγελμα ελκυστικότερο στους νέους που θέλουν να γίνουν Νοσηλευτές, και τέλος την άμεση παροχή υλικοτεχνικής υποδομής ώστε να μπορούν Νοσηλευτές και Ιατροί να ακούν το έργο τους απερίσπαστοι χωρίς να αναγκάζονται να προβαίνουν σε ευρεσιτεχνίες προκειμένου να καλύψουν κενά, υποβαθμίζοντας σημαντικά την παρεχόμενη φροντίδα στον ασθενή και εκθέτοντας τον πολλές φορές σε άλλους κινδύνους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου