Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων

Επειδή πολλοί συνάδελφοι ρωτούν και επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια σχετικά με τη συνταξιοδότηση των γυναικών, διαβάστε να ενημερωθείτε ποιές θίγονται και ποιές δεν θίγονται με το νέο νόμο και τι δυνατότητες έχει κάθε ασφαλισμένη του Δημοσίου:

Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων : 21 ερωτήσεις - 21 απαντήσεις

01/11/2010 - 14:34

ΑΛΛΑΓΗ εποχής για το ασφαλιστικό καθεστώς του δημοσίου τομέα. Ο νέος νόμος του υπουργείου Οικονομικών ανατρέπει πλήρως το καθεστώς ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων, εκτοξεύει στο 65ο έτος τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, ενώ μειώνει αισθητά (ως και 30%) το ύψος των συντάξεων ανδρών και γυναικών. Εντός τριών ετών, από το 2011 ως το 2013, τα όρια ηλικίας των γυναικών αυξάνονται ως και 15 έτη (μητέρες ανηλίκων), ενώ από το 2015 εφαρμόζεται και στον δημόσιο τομέα ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, με τη βασική και την αναλογική σύνταξη, κατά τον τρόπο που θα ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα. Οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα προσλαμβάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ.

Τα βασικά σημεία του νέου καθεστώτος περιλαμβάνουν δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των μητέρων ανηλίκων τέκνων, για τις οποίες το όριο συνταξιοδότησης αυξάνεται κατά 15 έτη, ενώ τα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος αυξάνονται από 17,5 σε 25.
 Το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι οι αλλαγές αυτές είναι απόρροια της καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου ζητούσε την άμεση εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών. Ανατροπές υφίσταται και το καθεστώς ασφάλισης των ενστόλων, καθώς καταργείται η συνταξιοδότησή τους με 25 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. Καμία σύνταξη δεν θα δίδεται κάτω από το 60ό έτος της ηλικίας, ακόμη και οι μειωμένες συντάξεις προσαρμόζονται σε αυτό το όριο, ενώ καταργείται και η συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας για τους υπαλλήλους με τρία παιδιά και άνω. Επίσης καταργείται η σύνταξη αγάμων θυγατέρων κάτω των 50 ετών, με εξαίρεση τις ανίκανες κόρες και όσες σπουδάζουν, ενώ τίθενται εισοδηματικά κριτήρια για όσες είναι πάνω από τη συγκεκριμένη ηλικία. Οι χήρες για να δικαιούνται τη σύνταξη του θανόντος υπαλλήλου θα πρέπει έχουν διανύσει έγγαμο βίο τριών ετών, αντί δύο που ισχύει σήμερα, ενώ καθιερώνονται κρατήσεις τύπου ΛΑΦΚΑ και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου με συντάξεις από 1.400 ευρώ και άνω. Το ποσοστό των κρατήσεων θα κυμαίνεται από 3% ως 9%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καμία αύξηση του ορίου ηλικίας δεν θα υποστούν μόνο οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου που έχουν ήδη θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν ως το τέλος του έτους δικαίωμα συνταξιοδότησης.


Οι 7 ανατροπές στα όρια ηλικίας




Για όσους ασφαλίστηκαν το κρίσιμο διάστημα 1983 ως και 1992 η ετήσια αύξηση φθάνει ως και τα πέντε χρόνια


Ως και 15 χρόνια αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα με τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος νόμος. Οι ανατροπές στην ηλικία συνταξιοδότησης ξεκινούν το 2011 και θα ολοκληρωθούν το 2013, με μεγάλες χαμένες τις μητέρες με ανήλικα παιδιά. Ενδεικτικό της έκτασης των αλλαγών είναι το γεγονός ότι 140.000 ασφαλισμένες στον δημόσιο τομέα θα υποστούν αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στόχος είναι να υπάρξουν ενιαία όρια ανδρών και γυναικών, όπως ορίζει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και εξομοίωση του ασφαλιστικού καθεστώτος δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι μεγαλύτερες ανατροπές στα όρια ηλικίας αφορούν όσους ασφαλίστηκαν το κρίσιμο διάστημα 1983 ως και 1992, όπου η ετήσια αύξηση των ορίων ηλικίας φθάνει ως και τα πέντε χρόνια (15 την τριετία).

Ωστόσο επηρεάζονται και συγκεκριμένες κατηγορίες «παλαιών» ασφαλισμένων- οι οποίοι μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983-, καθώς για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα απαιτούνται σταδιακά 25 έτη δουλειάς (από 17,5 έτη). Αντιθέτως, για τη συγκεκριμένη «ομάδα» ασφαλισμένων δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στη διάταξη που προβλέπει συνταξιοδότηση με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η βασική ρύθμιση συνίσταται στο ότι άνδρες και γυναίκες με ανήλικα παιδιά, οι οποίοι ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 έχουν συμπληρώσει όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεν άνδρες το 65ο έτος, οι δε γυναίκες το 50ό, εξισώνονται σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μέσα σε μια μεταβατική περίοδο τριών ετών.

Η σταδιακή εξίσωση μεταξύ ανδρών και γυναικών αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και τον χρόνο υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Στις επί μέρους ρυθμίσεις προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Εξομοιώνονται ως προς τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη) άνδρες και γυναίκες υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 1982. Η εξίσωση αυτή θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, σε μία τριετία. Δηλαδή η ισχύουσα σήμερα υπηρεσία 17 ετών και έξι μηνών για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των γυναικών που είναι παντρεμένες και με παιδιά αυξάνεται στα 20 έτη για όσες συμπληρώνουν τα 17,5 έτη το 2011, σε 22,5 για όσες τα συμπληρώνουν το 2012 και σε 25 για όσες τα συμπληρώνουν το 2013.

2. Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, σταδιακά, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που έχουν τρία παιδιά και άνω και καταργείται στην περίπτωση αυτή η πρόσθετη προϋπόθεση που ίσχυε για τους άνδρες, δηλαδή να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση ή να είναι χήροι.

3. Επέρχεται εξομοίωση των ανδρών και γυναικών στρατιωτικών ως προς τα έτη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη) εντός της τριετίας, όπως ακριβώς και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις.

Σταδιακά η εξίσωση από το 2011 ως το 2013
4. Θεσπίζονται, σταδιακά, τα ακόλουθα όρια ηλικίας για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 1998 και μετά ή προσλήφθηκαν πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 1983 ως 31 Δεκεμβρίου 1992:

- Το 65ο έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας. Η εξίσωση αυτή θα γίνει σταδιακά ως το 2013. Ειδικότερα για όσες γυναίκες συμπληρώσουν την 25ετία την 1η Ιανουαρίου 2011 το όριο ηλικίας των 50 ετών που ισχύει σήμερα αυξάνεται στο 55ο έτος της ηλικίας, για όσες συμπληρώσουν την 25ετία το έτος 2012 το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 60ό και για όσες συμπληρώνουν την 25ετία το έτος 2013 και μετά το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 65ο έτος.

- Το 65ο έτος για άνδρες και γυναίκες που δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 1998 και μετά ή έχουν διοριστεί από 1ης Ιανουαρίου 1983 και μετά. Η εξίσωση αυτή θα γίνει σταδιακά. Δηλαδή για όσες γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης ως τις 31.12.2010 ισχύει το όριο ηλικίας των 60 ετών, το οποίο αυξάνεται στο 61ο έτος για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2011, στο 63ο έτος για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2012 και στο 65ο έτος για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2013.

5. Εξομοιώνεται μέσα στην επόμενη τριετία το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι το ισχύον ως τις 31.12.2010 όριο ηλικίας των γυναικών της περίπτωσης αυτής αυξάνεται στο 56ο έτος το 2011, στο 58ο έτος το 2012 και στο 60ό έτος το 2013.

6. Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

7. Ορίζεται ότι όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 δεν θίγονται από τις διατάξεις του νόμου. Για τα πρόσωπα αυτά, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες ως τη δημοσίευση του νόμου διατάξεις που αφορούν τόσο τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.


Ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης στο Δημόσιο


Ριζικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων επέρχονται στον δημόσιο, όπως και στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα:

1. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα λαμβάνουν «βασική» και «αναλογική» σύνταξη.

2. Η βασική σύνταξη αναλογεί στη συμμετοχή του κράτους και ορίζεται στα 360 ευρώ.

3. Η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με κλιμακούμενους συντελεστές, οι οποίοι θα είναι ανάλογοι με τα έτη ασφάλισης και τον μισθό του εργαζομένου. Ο μέσος συντελεστής θα είναι 1,2%, με αποτέλεσμα το ποσοστό αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης να διαμορφώνεται στο 48%.

4. Το τελικό ποσό που θα εισπράττει ο συνταξιούχος προκύπτει από το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης. Το ποσοστό αναπλήρωσης αναμένεται να είναι 64% για όσους συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης.

5. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί ένας μεικτός τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Ετσι τα χρόνια ως και το 2010 θα υπολογίζονται με το παλαιό καθεστώς και τα έτη ασφάλισης από το 2011 ως και το 2014 με τους νέους συντελεστές. Τα έτη ασφάλισης που υπολογίζονται με το νέο σύστημα θα αυξάνονται κατά δώδεκα μήνες τον χρόνο. Ετσι το 2016 έξι χρόνια θα υπολογίζονται με το νέο καθεστώς, το 2017 επτά έτη και ούτω καθεξής. Σταδιακά για τον υπολογισμό των συντάξεων θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

Ισότητα για τις γυναίκες, αλλά στη... σύνταξη
21 ερωτήσεις - 21 απαντήσεις


Στο 65ο έτος της ηλικίας τους, όπως και οι άνδρες, θα αποκτούν δικαίωμα πλήρους σύνταξης από το 2013 και μετά όλες οι γυναίκες, εκτός κι αν συμπληρώσουν 40 χρόνια ασφάλισης ενωρίτερα. Με τα δύο ασφαλιστικά νομοσχέδια- για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα που ψηφίστηκαν και οι διατάξεις τους τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2011- οι γυναίκες εξισώνονται πλέον με τους άνδρες εργαζομένους, χάνοντας έτσι πλήθος δικαιωμάτων. Περισσότερο απ΄ όλες είναι χαμένες οι μητέρες, στις οποίες- ευτυχώς- δίνεται το δικαίωμα αναγνώρισης και εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

1
Ποιες αλλαγές θα πλήξουν τις μητέρες ανηλίκων;

Οι πλέον δυσμενείς αλλαγές αφορούν τις μητέρες ανηλίκων, οι οποίες μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα θα υποστούν αυξήσεις στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση που θα φθάσουν στο 65ο έτος από το 50ό σήμερα. Από το 2011 για τις μητέρες θα αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ωσότου φθάσουν στο 65ο έτος της ηλικίας το 2013. Το 2011 το όριο ανεβαίνει στα 52 έτη, το 2012 στα 55 έτη και το 2013 στα 65.

2
Ποιες αλλαγές θα πλήξουν τις μητέρες με μειωμένη σύνταξη;
Στην περίπτωση μειωμένης σύνταξης, το όριο προσαρμόζεται από το 55ο έτος στο 60ό έτος της ηλικίας.

Το 2011 το όριο ανεβαίνει στο 50ό έτος, το 2012 στο 53ο έτος και το 2013 στο 60ό έτος.

3
Τα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος των μητέρων αλλάζουν;

Για όσες προσλήφθηκαν προ του 1983, τα έτη ασφάλισης σταδιακά προσαρμόζονται από τα 16 έτη και έξι μήνες στα 25 από το 2011 ως το 2013.

4
Οι γυναίκες με τρία παιδιά;
Καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 20 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας και τα 20 έτη προσαρμόζονται στα 25 έτη ασφάλισης ως το 2013.

5
Υπάρχει αύξηση ορίων και για τις γυναίκες που λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη στο 60ό έτος;
Οσες σήμερα δικαιούνται σύνταξη λόγω γήρατος με 4.500 ημέρες εργασίας οδηγούνται στο 65ο έτος της ηλικίας. Το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά ένα έτος από το 2011 και κατά δύο έτη το 2014 και ως τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

6
Και όσοι ελάμβαναν σύνταξη με 10.000 ένσημα από το ΙΚΑ;

Το όριο ηλικία για τους ασφαλισμένους ή ασφαλισμένες που έχουν πραγματοποιήσει 10.000 ημέρες ασφάλισης καθορίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2011 στο 63ο έτος. Για τα επόμενα χρόνια αυξάνεται κατά 6 μήνες ετησίως και ως τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Οι ασφαλισμένες δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης που ισχύουν κατά το έτος συμπλήρωσης των 10.000 ημερών.

7
Τι γίνεται με τις μειωμένες συντάξεις;

Ο ασφαλισμένος ή ασφαλισμένη που συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλικίας και 4.500 ημέρες εργασίας- από τις οποίες τις 100 τουλάχιστον σε καθένα από τα πέντε τελευταία ημερολογιακά έτη- δικαιούται σύνταξη γήρατος μειωμένη κατά το 1/200 της πλήρους μηνιαίας σύνταξης για κάθε μήνα που υπολείπεται του ορίου ηλικίας. Για τις γυναίκες το όριο ηλικίας των 55 ετών αυξάνεται κατά ένα έτος τον χρόνο από το 2011 και ως τη συμπλήρωση του 60ού έτους.

8
Το όριο συνταξιοδότησης για εργαζομένους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αλλάζει;
Οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης παραμένουν στις 10.500, ενώ το όριο ηλικίας προσαρμόζεται σταδιακά από το 55ο έτος στο 60ό για πλήρη σύνταξη και από το 53ο στο 58ο έτος για μειωμένη σύνταξη. Ο ρυθμός αύξησης είναι εννέα μήνες κάθε χρόνο από το 2011 και ολοκληρώνεται το 2017. Το ίδιο ισχύει και για άνδρες και για γυναίκες.

9
Οι γυναίκες με βαρέα ένσημα και μειωμένη σύνταξη θα υποστούν αλλαγές;
Αυξάνεται κατά ένα έτος από το 2011 το όριο ηλικίας και ως τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Στην περίπτωση αυτή οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης τουλάχιστον 4.500 ημερών ασφάλισης, από τις οποίες οι 3.600 σε βαρέα.

10
Αλλάζει και ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων;

Ως την 1η Ιουλίου του 2011 θα έχει καταρτιστεί ο νέος κατάλογος βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Οι ασφαλισμένοι σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν από τον κατάλογο, εφόσον συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως 31.12.2015 θα εξακολουθούν να υπάγονται στα βαρέα και θα συνταξιοδοτηθούν με αυτές τις προϋποθέσεις. Οι υπόλοιποι που εξαιρούνται, θα ακολουθήσουν το καθεστώς των κοινών ασφαλισμένων.

11
Ποιες αλλαγές επέρχονται στα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης;

Σταδιακά από το 2011 όλα τα γενικά όρια, που πλέον ισχύουν και τις γυναίκες, εξωθούνται προς το 60ό έτος ή το 65ο έτος της ηλικίας. Στο 60ό θα δίδονται πλήρεις συντάξεις με 40 έτη ασφάλισης ή μειωμένη σύνταξη όταν δεν θα υπάρχουν τα απαραίτητα έτη ασφάλισης. Το 65ο έτος παραμένει γενικό όριο συνταξιοδότησης.

12
Δεν θα ισχύει πλέον η 35ετία;
Η 35ετία μετατρέπεται σε 40 έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας των 58 ετών προσαρμόζεται στα 60 έτη.

13
Πώς γίνεται αυτό;
Το 2011 θα απαιτούνται 10.800 ημέρες ασφάλισης για την έξοδο και όριο ηλικίας το 58ο έτος. Το 2012, οι ημέρες ασφάλισης γίνονται 11.100 και το 59ο έτος ηλικίας είναι το όριο. Σταδιακά οι ημέρες ηλικίας φθάνουν στις 12.000 (40 έτη ασφάλισης) και το έτος ηλικίας είναι το 60ό.

14
Στα λεγόμενα Ειδικά Ταμεία ισχύει το ίδιο;

Και εδώ έχουμε σταδιακή αύξηση των ορίων αλλά και των ετών ασφάλισης. Το 2011 τα έτη ασφάλισης γίνονται 36 και το όριο ηλικίας παραμένει στα 58 έτη, το 2012 37 και 59, ωσότου φθάσει στα 40 χρόνια ασφάλισης και στο 60ό έτος ηλικίας.

15
Στους αυτοαπασχολουμένους;
Στην κατηγορία αυτή παραμένει το όριο ηλικίας των 60 ετών και προσαρμόζονται σταδιακά τα 35 έτη ασφάλισης στα 40 ως το 2015.

16
Η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας συνεχίζει να ισχύει;

Οχι. Προσαρμόζεται στα 40 έτη ασφάλισης με όριο το 60ό έτος της ηλικίας. Η αύξηση θα είναι εννέα μήνες τον χρόνο και θα ξεκινήσει το 2011.

17
Αλλάζει το καθεστώς όσων ασφαλίστηκαν προ του 1983;
Σε όσα Ταμεία προβλέπεται συνταξιοδότηση με 35 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας το δικαίωμα αυτό διατηρείται αφού έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ). Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, ακολουθούνται τα όρια που προβλέπονται και για τους, μετά την 1.1.1983, ασφαλισμένους.

18
Τι άλλαξε την τελευταία στιγμή;
Καθορίστηκε στο 58ο έτος το όριο συνταξιοδότησης όσων γυναικών απασχολούνται στην καθαριότητα. Το όριο αυτό θα ισχύσει από το 2013 αντί του 60ού που προβλεπόταν αρχικά.

19
Ποιος χρόνος είναι πλασματικός για τις μητέρες ανηλίκων;

Ο πλασματικός χρόνος ανέρχεται σε ένα έτος για το πρώτο παιδί και σε δύο έτη για κάθε επόμενο και ως το τρίτο (σύνολο πέντε έτη). Ο πλασματικός χρόνος λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση καθώς και για την προσαύξηση της σύνταξης, με την προϋπόθεση ο υπάλληλος να έχει συμπληρώσει 15 έτη πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. Οι διατάξεις αυτές έχουν εφαρμογή για ασφαλισμένους μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. 20
Υπάρχει άλλη πρόβλεψη για τις μητέρες αναπήρων τέκνων;
Ως όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους καθορίζεται το 50ό έτος.

21
Τι αλλάζει για τις άγαμες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων;
Αποκτούν δικαίωμα σύνταξης με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους άγαμους γιους και αδελφούς. Κατ΄ εξαίρεση οι ενήλικες άγαμες θυγατέρες που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο ως και το 1982, δικαιούνται σύνταξη εφόσον ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις: Δεν έχουν μηνιαίο εισόδημα από το Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου. Δεν έχουν φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή μεγαλύτερο από το παραπάνω καθοριζόμενο κατώτατο όριο, αναγόμενο σε ετήσια βάση. Δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη. Εχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και για τις άγαμες θυγατέρες που έλκουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα από γονείς που κατατάχτηκαν στις Ενοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα Ασφαλείας ή στο Πυροσβεστικό Σώμα ως 31 Δεκεμβρίου 1982.




ΜΗΤΕΡΕΣ-ΔΗΜΟΣΙΟ
«Δώρο» μια... 15ετία επιπλέον
Κατά μία ολόκληρη 15ετία αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2011 το όριο συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικο παιδί στο Δημόσιο. Αυτό είναι και το πιο επώδυνο μέτρο που περιλαμβάνει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η αύξηση, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα υλοποιηθεί με ρυθμούς εξπρές, καθώς η συνταξιοδότηση στα 65 θα ισχύσει τελικώς από το 2013. Ως το τέλος του έτους οι γυναίκες με ανήλικο παιδί που θα έχουν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας στο Δημόσιο θα μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 50. Ακόμη και αν δεν είναι 50 ετών δεν θα θιγούν, υπό την προϋπόθεση ότι ως το τέλος του έτους θα έχουν συμπληρώσει την 25ετία και το παιδί τους θα εξακολουθεί να είναι ανήλικο.

Οι μητέρες που θα συμπληρώσουν την 25ετία το 2011 θα χρειαστεί να περιμένουν ως τα 52 για να πάρουν σύνταξη.

Η συμπλήρωση της 25ετίας το 2012 βγάζει τις μητέρες στη σύνταξη στα 55, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2013 ουσιαστικά καταργείται το προνόμιο της συνταξιοδότησης με ανήλικο παιδί.

ΠΟΙΕΣ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Οσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης ως τις 31.12.2010 δεν θίγονται από τις διατάξεις των νέων νόμων. Προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί και ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης και το αναγκαίο, ως τώρα, όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Η ρύθμιση αυτή, η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί με τροπολογία για τον δημόσιο τομέα, ισχύει για όλους όσοι αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα ως το τέλος του χρόνου.



Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου