Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

«Φέσι» 7 εκατ. ευρώ στο Νοσοκομείο Λάρισας

Πόρισμα-φωτιά των επιθεωρητών Υγείας προκάλεσε παρέμβαση του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην περιοχή Μεζούρλο της Λάρισας ο ανθρώπινος πόνος περισσεύει και συχνά n ανθρώπινη αξιοπρέπεια δοκιμάζεται από τα κακώς κείμενα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η πολύμηνη έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας αποκάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα σε νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας αφού το συνολικό ποσό με το οποίο οι πρωταγωνιστές «φέσωσαν» το νοσοκομείο ανέρχεται σε 6.766.000 ευρώ και n έρευνα αφορά μόνο τρεις κωδικούς ιατρικών υλικών, που προμηθεύτηκαν ισάριθμες κλινικές τη διετία 2008-2009.


Η εξέλιξη της υπόθεσης προκάλεσε και την αιφνιδιαστική έφοδο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. Την περασμένη Πέμπτη κι ενώ n έρευνα είχε πλέον ολοκληρωθεί, ταξίδεψε στη Λάρισα και πέρασε αιφνιδιαστικά την είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν οι ελεγκτές.

Στο 38 σελίδων πόρισμα, που συνοδεύεται από 700 σελίδες με παραστατικά, αποδίδονται ευθύνες σε 12 γιατρούς του νοσοκομείου, στην πλειονότητα τους τακτικούς επίκουρους ή αναπληρωτές καθηγητές. Για τους 5 από αυτούς n εμπλοκή θεωρήθηκε τόσο σοβαρή που οι επιθεωρητές προτείνουν να τεθούν σε αργία.

Στο μεγάλο κόλπο συμμετείχαν, σύμφωνα με το πόρισμα, 40 εταιρείες που προμήθευαν με ιατρικά υλικά τις εμπλεκόμενες κλινικές του νοσοκομείου. Οι τρεις κωδικοί που ελέγχθηκαν αφορούσαν σετ λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής μιας χρήσης ενδοαυλικούς νάρθηκες για επεμβάσεις αγγειοχειρουργικής και νευροδιεγέρτες. Οι γιατροί-περιέργως πώς- είχαν παρακάμψει το αρμόδιο τμήμα προμηθειών και προχωρούσαν οι ίδιοι σε παραγγελίες ιατρικών υλικών, τα οποία χρεώνονταν υπερτιμολογημένα στο νοσοκομείο, που ζημιωνόταν με μεγάλα ποσά.

«Θα σας βρουν στο χαντάκι»

Έναν εφιάλτη καταγγέλλει ότι έζησε όσο διαρκούσε n έρευνα των επιθεωρητών ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Ηλίας Σκυλάκος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Απρίλιο του 2010. Μετά από καταγγελίες που έφτασαν στο γραφείο του, ενημέρωσε τη διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και διέταξε 4 ένορκες διοικητικές εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων παραδόθηκαν στην Εισαγγελία Λάρισας και ξεκίνησε ο έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Πριν από λίγους μήνες ο Ηλ. Σκυλάκος κατέφυγε, σύμφωνα με πληροφορίες στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας όπου κατήγγειλε ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή του αλλά και τη ζωή μελών της οικογένειάς του. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε ότι n σύζυγός του δεχόταν τηλεφωνήματα από άγνωστο, που της έλεγε «προσέξτε, γιατί θα σας βρουν στο χαντάκι όλους μαζί».

To πόρισμα θα κοινοποιηθεί επισήμως τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Υγείας στον γενικό επιθεωρητή Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας Μιχάλη Σαμπατακάκη και στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, προκειμένου να κινηθεί n διαδικασία του καταλογισμού στους εμπλεκόμενους του ποσού με το οποίο ζημιώθηκε το Δημόσιο, αλλά και της πειθαρχικής έρευνας. Ταυτόχρονα, το πόρισμα θα πάρει τον δρόμο του εισαγγελέα, για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών.

ΠΗΓΗ,ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου