Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Στον εισαγγελέα ο φάκελος με το σκάνδαλο στο ΙΚΑ

Τουλάχιστον 3 γιατροί του ΙΚΑ, μεταξύ αυτών και πρώην διευθυντικά στελέχη του Ιδρύματος, 5 διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά και περισσότεροι από 3 γιατροί, μεταξύ αυτών διευθυντές τμημάτων και Κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, φέρονται να εμπλέκονται εν γνώσει ή εν αγνοία τους, στην μεγάλη απάτη με τα διατροφικά σκευάσματα στο ΙΚΑ Ηρακλείου, που έχει ζημιώσει το Ταμείο με ποσό που ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Χθες ο διευθυντής του ΙΚΑ Νίκος Ροκαδάκης, παρέδωσε ογκώδη φάκελο και ενημέρωσε για την υπόθεση τον εισαγγελέα Ηρακλείου Νίκο Μαρκάκη, ο οποίος μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει στον καταλογισμό ποινικών ευθυνών.


Εξάλλου, την Δευτέρα θα βρίσκεται και πάλι στο Ηράκλειο κλιμάκιο ελεγκτών του ΙΚΑ από την Αθήνα, που διερευνά την περίπλοκη υπόθεση, ενώ το τελικό πόρισμα για την απάτη θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες από την κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ.

Πληροφορίες της “Π”, αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί 50 συνταγές των πανάκριβων διατροφικών σκευασμάτων, με αποδέκτες ανθρώπους που δεν βρίσκονται στη ζωή, που φέρουν τις υπογραφές γιατρών τόσο του ΙΚΑ, όσο και του ΠΕΠΑΓΝΗ.

Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί υπέγραφαν συνταγές, χωρίς να βλέπουν τα βιβλιάρια ασφαλισμένων .

Από το ΙΚΑ, τον μεγαλύτερο όγκο των συνταγών σε ζώντες και νεκρούς, τον υπέγραφαν 2 γιατροί και μικρότερο αριθμό ένας ακόμα συνάδελφός τους.

Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, σε έλεγχο περίπου 600 συνταγών, φαίνονται τα ονόματα ως επι το πλείστον 2 γιατρών που τις υπογράφουν, ενώ μικρότερο αριθμό συνταγών υπογράφει 1 γιατρός και ακολουθούν πολύ λιγότερες συνταγογραφήσεις από 3 ακόμη.

Οπως έχει γράψει η “Π”, στη υπόθεση εμπλέκεται ιδιωτική εταιρεία ιατρικού υλικού, όπου όπως προκύπτει από την ΕΔΕ που έχει γίνει στο ΠΕΠΑΓΝΗ, γινόταν κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

Στην εταιρεία ήταν μέτοχος ο γιος της προϊσταμένης της Γενικής Χειρουργικής Κλινικής του ΠΕΠΑΓΝΗ, που έχει τεθεί σε προσωρινή αργία με εντολή του διοικητή του ΠΕΠΑΓΝΗ Ν. Κοκκίνη, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης.

Η ΕΔΕ έγινε από τον καθηγητή Δημήτρη Γεωργόπουλο, ενώ οι γιατροί που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, κατέθεσαν ότι έγραφαν συνταγές, προφανώς μόνο σε ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή, προσπαθώντας να τους εξυπηρετήσουν όσο γίνεται καλύτερα.

Την εμπλοκή της στην υπόθεση αρνείται και η προϊσταμένη της Κλινικής.

Χθες η “Π”, αποκάλυψε επιστολή του διευθυντή του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος προς τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου, με το οποίο αμφισβητεί την ΕΔΕ Γεωργόπουλου, αφού σημειώνει ότι άλλα κατέθεσε και άλλα γράφτηκαν. Τονίζει ότι δεν γίνονταν συνταγογραφήσεις σε άγνωστους ασθενείς, όπως λανθασμένα αναφέρεται στο πόρισμα, αλλά σε ασθενείς που δεν μπορούσαν να προσέλθουν στο νοσοκομείο, αφού κατοικούν σε απομακρυσμένα μέρη της Κρήτης, αλλά είχε προηγηθεί μαζί τους τηλεφωνική επικοινωνία.

Στην ίδια επιστολή, επισημαίνεται ακόμη, ότι για το συμπέρασμα του πορίσματος πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός συνταγογραφήσεων για διατροφικά σκευάσματα από το Τμήμα του, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η σφραγίδα του ως διευθυντή υπάρχει και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ελεύθερα από αγροτικούς γιατρούς, ειδικευόμενους και επιμελητές, ενώ τονίζει ότι είχε χαθεί δυο φορές από το γραφείο των ειδικευόμενων γιατρών.

Ο διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, σημειώνει ακόμη ότι η γραφολογική επιβεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του και ο διαχωρισμός των γνήσιων έναντι των πλαστών ή μέσω φωτοαντίγραφου αποδιδόμενων συνταγογραφήσεων για συμπληρώματα διατροφής, θα αποδείξει τον πραγματικό αριθμό των ασθενών, που το Τμήμα του προσπαθούσε να υποστηρίξει.

Ο επίκουρος καθηγητής, αμφισβητεί ακόμη και τον αριθμό των συνταγογραφήσεων που καταγράφει το πόρισμα, σημειώνοντας ότι ήταν από 0-3 την ημέρα και όχι από 1-4 όπως σημειώνεται στην ΕΔΕ.

Η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση ότι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε αμφιβάλλει για την εντιμότητά του.



Τι ανέφερε το πόρισμα για τον ογκολόγο γιατρό

Στην ΕΔΕ Γεωργόπουλου, για την εμπλοκή στην υπόθεση γιατρού της Ογκολογικής Κλινικής, σημειώνεται: “Στην Κλινική της Παθολογικής Ογκολογίας την αποκλειστική ευθύνη χορήγησης των διατροφικών σκευασμάτων με απόφαση του διευθυντή της κλινικής είχε ο κ....

Στην κατάθεσή του ο κ.... αναφέρει παραποίηση συνταγών χορήγησης διατροφικών σκευασμάτων που αντιπροσώπευε η εταιρεία. Σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων όταν γιατροί της Κλινικής έθεταν την ένδειξη χορήγησης διατροφικών σκευασμάτων παρέπεμπαν τους ασθενείς στον κ... για την συνταγογράφηση.

Κατόπιν ανελάμβανε συνήθως ο κ....(υπάλληλος της εταιρείας) την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ο υπάλληλος κατέθεσε ότι τον καλούσε ο κ.... 5-10 φορές τον μήνα στην Κλινική για να αξιολογήσει τα περιστατικά στα οποία είχε τεθεί η ένδειξη χορήγησης διατροφικών σκευασμάτων. Αυτό το αρνείται ο κ...

Πάντως από τις καταθέσεις μαρτύρων δεν φαίνεται να εμπλέκεται άλλη εκτός της συγκεκριμένης εταιρείας στη χορήγηση διατροφικών σκευασμάτων στο σπίτι. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει κατευθυνόμενη συνταγογραφία και εγείρει θέμα ηθικής τάξης.

Δύο γιατροί, οι κ.κ...... φαίνεται ότι υπέγραφαν εξουσιοδοτήσεις από ασθενή προς φαρμακευτική εταιρεία. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί υπήρχε ανάγκη υπογραφής γιατρού στις εξουσιοδοτήσεις αυτές. Ας σημειωθεί ότι διαφορετική ερμηνεία για την ανάγκη ύπαρξης της υπογραφής του γιατρού σε τέτοιες εξουσιοδοτήσεις έδωσαν οι δύο γιατροί”.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου