Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Στον εισαγγελέα το πόρισμα για την απάτη στο Παν.Γεν.Νοσ.Λάρισας

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών από την πλευρά των αρμοδίων οργάνων του υπουργείου Υγείας αλλά και την δικαιοσύνη για το μέγα θέμα των υπερκοστολογημένων προμηθειών στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, στο οποίο εμπλέκονται 22 γιατροί και δύο πρώην διοικητές.

Η χθεσινή δημοσιοποίηση του πορίσματος από τον «Κ», ανάγκασε τον κ. Λοβέρδο να το αποστείλει επισήμως, χθες, και όχι την Παρασκευή από την βουλή όπου πρόκειται να συζητηθεί το θέμα των προμηθειών στα νοσοκομεία.


Ποικίλες οι αντιδράσεις που δημιούργησε η δημοσίευση του πορίσματος για το Πανεπιστημιακό νοσοκoμείο, ανάλογες βέβαια και με το μετερίζι του καθενός.

Ας κρατήσουμε όμως την ουσία, διότι, ακούστηκαν και εικασίες που προκαλούν τη νοημοσύνη μας, κυρίως από κάποιους που έχουν ταυτίσει τη δημοσιογραφία με τα δελτία Τύπου.

Χθες, λοιπόν, αργά το μεσημέρι, το υπουργείο Υγείας απέστειλε, επισήμως, το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας προς τον διοικητή της 5ης ΔΥΠΕ Πέτρο Τομάρα, τον διοικητή του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηλία Σκυλλάκο και τον Εισαγγελέα Λάρισας. Με άλλα λόγια οι εξελίξεις που ακολούθησαν την δημοσίευση υπήρξαν καταιγιστικές καθώς, από το πρωί, οι πιέσεις προς το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να επισπεύσει τις διαδικασίες, ήταν άνευ προηγουμένου.

Το γεγονός ότι το πόρισμα εστάλη και μέσω της επίσημης οδού στους αρμόδιους φορείς και στην εισαγγελία Λάρισας, σηματοδοτεί και μια σειρά ενεργειών από την πλευρά της δικαιοσύνης που θα έχουν άμεσες επιπτώσεις και στη λειτουργία του νοσοκομείου, όπως είναι για παράδειγμα η υποχρεωτική αργία σε κάποιους από τους γιατρούς που φέρονται εμπλεκόμενοι.

Η χθεσινή μέρα στους ιατρικούς κύκλους του Πανεπιστημιακού χαρακτηρίστηκε από αμηχανία και προβληματισμό για την αντιμετώπιση του θέματος. Μάλιστα, οι δηλώσεις κάποιων δείχνουν και το δρόμο άμυνας που θα ακολουθήσουν, όπως ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής κ. Κώστας Φουντάς ο οποίος δήλωσε, μέσω της Βίκυς Καραϊσκου, στην εκπομπή του Σωτήρη Πολύζου, στην TRT, ότι «οι διευθυντές των Κλινικών δεν φέρουν ευθύνη για τις προμήθειες των υλικών και αυτές είναι υπόθεση του εκάστοτε διοικητή», διευκρινίζοντας ότι με αυτή την υπερασπιστική γραμμή θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να υπερασπιστεί την κλινική στην οποία είναι διευθυντής..

Σε επίπεδο Θεσσαλίας, το θέμα θα «τρέξει» η διοίκηση της 5ης ΔΥΠΕ και η διοίκηση του νοσοκομείου, που καλούνται να εφαρμόσουν άμεσα της κείμενες διατάξεις και τις εντολές του υπουργού. Περισσότερα για το θέμα, ίσως, να πληροφορηθούμε, την Παρασκευή, στη βουλή, όπου ο κ. Λοβέρδος θα κληθεί να απαντήσει σε σχετική ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για τις υπερκοστολογήσεις και τα τρωκτικά των νοσοκομείων.

Από τη σχετική συζήτηση αναμένεται να αποσαφηνιστούν και οι θέσεις των κομμάτων για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις ευθύνες για τις προμήθειες στα νοσοκομεία.

Η κάθαρση, ούτως ή άλλως, έχει ακόμα αρκετό δρόμο…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου