Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η απάντηση των Γιατρών του Παν.Γεν.Νοσ.Λάρισας για το πόρισμα των ελεγκτών

Λάρισα, 18-1-11

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική

Με έκπληξη διαβάσαμε στο φύλλο της 17ης Ιανουαρίου 2011 της εφημερίδας «Κόσμος της Λάρισας», το δημοσιοποιημένο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας που αναφέρεται στο σύνολο σχεδόν των γιατρών της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής - και που παρεμπιπτόντως δημοσιοποιήθηκε στην εφημερίδα πριν αποσταλεί, ως όφειλε, στους εμπλεκόμενους γιατρούς - και θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας να κάνουμε τις παρακάτω επισημάνσεις:


Σε ό,τι αφορά την διαδικασία, αυτή αντιπροσωπεύει μία λογιστικού τύπου προσέγγιση των χρησιμοποιηθέντων αναλωσίμων υλικών κατά την διετία 2008-9, μέσα από μία μεθοδολογία άθροισης τιμολογίων για συγκεκριμένες επεμβάσεις και στην οποία ουδεμία άλλη παράμετρος (ιατρική ένδειξη, πιθανή ωφέλεια κλπ) εξετάσθηκε. Μάλιστα, η όλη διαδικασία έγινε ερήμην των γιατρών, η γνώμη των οποίων ουδέποτε ζητήθηκε επίσημα.

Σε ό,τι αφορά την ουσία των όσων καταλογίζονται στους γιατρούς της Χειρουργικής Κλινικής, ισχύουν τα παρακάτω, σε αντιδιαστολή με τα όσα αναφέρονται στο «πόρισμα»:

- Οι νόμιμες συμβάσεις προμήθειας αναλωσίμων λαπαροσκοπικών υλικών του 2001 έληξαν το 2003 και ουδέποτε ανανεώθηκαν, όχι με υπαιτιότητα των γιατρών, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιτροπές σύνταξης και αξιολόγησης προδιαγραφών επανειλημμένων ατελέσφορων σχετικών διαγωνισμών. Ως εκ τούτου όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιήθηκαν στο ΠΓΝΛ από το 2003 και εξής είναι εξʼορισμού εξωσυμβατικά.

- Ουδέποτε γιατρός της Χειρουργικής Κλινικής παρήγγειλε αναλώσιμο υλικό υποκαθιστώντας την αντίστοιχη Διοικητική Υπηρεσία. Η χρήση των αναλωσίμων γινόταν με βάση τις ιατρικές ενδείξεις από την παρακαταθήκη - εξωσυμβατικών αναλωσίμων, όπως προαναφέρθηκε - που υπήρχε στο Νοσοκομείο. Ουδεμία σχέση έχει ο γιατρός με υπερτιμολογήσεις υλικών και απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που αναφέρονται στο «πόρισμα».

- Δεν υπήρχαν - και, ακόμη και σήμερα, αρκετούς μήνες μετά την διενέργεια σχετικού διαγωνισμού δεν υπάρχουν - αντίστοιχα εργαλεία πολλαπλών χρήσεων για τις επίμαχες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, όπως εσφαλμένα υποστηρίζεται στο «πόρισμα».

Τα μέλη της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής εδώ και 11 χρόνια έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην αλλαγή του Υγειονομικού Χάρτη της Θεσσαλίας και την ανάσχεση του κύματος μετανάστευσης των ασθενών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη , με την διενέργεια σύνθετων επεμβάσεων χειρουργικής ογκολογίας και προχωρημένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής, επεμβάσεις άγνωστες μέχρι το 2000 στην ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς, σήμερα φέρονται να είναι συλλήβδην υπόλογοι διενεργώντας τέτοιου είδους επεμβάσεις, και μάλιστα για πράγματα που στην ουσία δεν τους αφορούν: ο γιατρός δεν παραγγέλλει, δεν κοστολογεί, δεν γνωρίζει καν τις τιμές των αναλωσίμων, υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες γιʼ αυτό. Η σύγκριση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με άλλα Νομαρχιακά Νοσοκομεία της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας είναι τουλάχιστον ατυχής καθʼότι από την φύση τους επιτελούν διαφορετικό ρόλο…

Με τιμή

Οι γιατροί της
Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου