Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Σε διαβούλευση η πρόταση για τον νέο Οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου

Σε διαβούλευση τίθεται το κείμενο για τον νέο Οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ώστε στις αρχές του επόμενου μήνα να κατατεθεί προς έγκριση στο υπουργείο Υγείας.


Ο νέος Οργανισμός προβλέπει λιγότερες θέσεις σε ό,τι αφορά τόσο τις κλίνες όσο και τη στελέχωση των υπηρεσιών σε σχέση με τον προηγούμενο νέο οργανισμό που κατατέθηκε και δεν έγινε δεκτός από το υπουργείο οικονομικών, καθώς κρίθηκαν υπερβολικές οι απαιτήσεις. Ωστόσο όπως επισημαίνεται από τη Διοίκηση δεν έγιναν σημαντικές «εκπτώσεις», αφού ελήφθησαν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες του Νοσοκομείου σε σχέση με τον πληθυσμό και τις ιδιαιτερότητες του νομού και που ασφαλώς δεν καλύπτονται από τον παλιό Οργανισμό που είναι κατά πολύ ξεπερασμένος.

Η σύνταξη του κειμένου ολοκληρώθηκε από πλευράς Διοίκησης και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Νοσοκομείου στην οποία έχει αναρτηθεί (www.rethymnohospital.gr).

Πάντως ούτως ή άλλως η έγκριση του Οργανισμού θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, κάτι που έγινε σαφές και στον ίδιο τον Διοικητή Γιώργο Μοσχοβάκη, σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη Παρασκευή με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, αφού το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν εγκρίνει πλέον κανένα νέο οργανισμό, στο πλαίσιο των περικοπών στον χώρο της υγείας. «Εγκρίσεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Είναι ένα τρόπος πίεσης όμως αυτός, να έχουμε έτοιμο τον οργανισμό λειτουργίας, να δείξουμε ότι υπάρχει ανάγκη στο Νοσοκομείο μας», τονίζει ο κ. Μοσχοβάκης.

Τι αναφέρει το κείμενο για τον νέο οργανισμό

Σημειώνεται πως το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στο νομό 24ωρης εφημερίας και ανήκει σε προβληματική περιοχή τύπου Β΄.

Έχουν ληφθεί υπόψη: ο πληθυσμός του νομού που ανέρχεται σε πάνω από 80.000 και έχει αυξητικές τάσεις, ο αριθμός των φοιτητών – περίπου 6.000 -, οι μετανάστες, συνολικά 8.000 σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, οι τουρίστες αλλά και το επιβαρυμένο ιστορικό του νομού σε τροχαία ατυχήματα, όπως και η πληθυσμιακή ανομοιογένεια, δηλαδή περιοχές του Ηρακλείου και των Χανίων που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Μεταξύ άλλων με τον νέο Οργανισμό νομιμοποιούνται τμήματα που λειτουργούν εδώ και χρόνια στο Νοσοκομείο αλλά στα «χαρτιά» δεν υπάρχουν, όπως είναι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για παράδειγμα. Προβλέπεται επίσης επέκταση της ΜΕΘ με Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Ενσωματώθηκαν επίσης ειδικότητες, όπως ρευματολόγος και ενδοκρινολόγος, καθώς έγινε σαφές και από ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν ασθενείς ότι είναι ειδικότητες απαραίτητες.

Επίσης προβλέπεται Μονάδα εξωτερικής χημειοθεραπείας και θέση ογκολόγου, καθώς οι καρκινοπαθείς ακολουθούν θεραπεία στο Νοσοκομείο, άτυπα όμως.

Προτεραιότητα στον νέο Οργανισμό έχει η ανάπτυξη του διατομεακού τμήματος των επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) σε αυτόνομο τμήμα που θα συνεπικουρείται από όλες τις εμπλεκόμενες με το επείγον ειδικότητες.

Προβλέπονται 126 θέσεις ιατρικού προσωπικού. Στην κατανομή ενισχύθηκαν ιδιαιτέρως το ΤΕΠ, η ΜΕΘ και ΜΑΦ, το αναισθησιολογικό, το καρδιολογικό, η χειρουργική, η παθολογική, το ορθοπεδικό, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, το Παιδιατρικό και το ακτινοδιαγνωστικό.

Συνολικά 352 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό απαιτούνται με τον νέο οργανισμό και ο αριθμός των νοσηλευτικών τομέων αυξάνεται από 2 σε 4. Οι βάρδιες του νοσηλευτικού προσωπικού ορίστηκαν βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας.

Η Διοικητική Υπηρεσία αναδιαρθρώνεται πλήρως και προστίθεται η Υποδιεύθυνση οικονομικού, ενώ κρίνεται αναγκαία η ολοκλήρωση των πληροφοριακών υποδομών.

Που βασίστηκε η πρόταση

Σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης του νοσοκομείου Ρεθύμνου, η στελέχωση του προσωπικού βασίστηκε στις εξής υποθέσεις:
• Η μακροπρόθεσμη προοπτική κτιριακής επέκτασης του νοσοκομείου είναι (το πολύ) μιας προσθήκης τριώροφης πτέρυγας, προς την πλευρά των εργαστηρίων (περίπου 2.000 τμ). Η λειτουργία της νέας πτέρυγας θεωρείται δεδομένη.
• Τα πληθυσμιακά δεδομένα και τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες.
• Η νομιμοποίηση όλων των τμημάτων και μονάδων που λειτουργούν έστω και μερικώς στο νοσοκομείο.
• Η δημιουργία ορισμένων τμημάτων/μονάδων/θέσεων που θεωρούνται σημαντικές στον ιατρικό κόσμο του νοσοκομείου (πχ Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας).
• Η δημιουργία ορισμένων ιατρικών θέσεων που θεωρούνται σημαντικές από τον κόσμο του Ρεθύμνου (με βάση ερωτηματολόγια που έχουν απαντήσει, πχ ρευματολόγος).
• Ο σαφέστατος ορισμός του τρόπου υπολογισμού του στελεχιακού δυναμικού που υπόκειται σε βάρδιες (πχ νοσηλευτικό, παρασκευάστριες κτλ), με βάση τη διεθνή και την ελληνική βιβλιογραφία.
• Η δημιουργία θέσεων και η αναδιάταξη τμημάτων, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του νοσοκομείου.
• Ο σχεδιασμός ανάπτυξης των δομών ψυχικής υγείας που έχουν γίνει σε συνεργασία με τον ψυχιατρικό τομέα.
• Τον προσανατολισμό σε ένα σύγχρονο οργανισμό, χωρίς ακρότητες, αλλά και χωρίς συμβιβασμούς.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου