Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Κάλυψη αναγκών με διαδικασίες από το "παράθυρο" στο Νοσοκομείο

Όταν ένα σύστημα έχει φτάσει στα όρια της διάλυσης τότε τα διάφορα «παραθυράκια» μπορούν να ανοίξουν πολύ πιο εύκολα.

Τέτοια περίπτωση είναι αυτή στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου δύο άτομα που προσελήφθησαν από τον ιδιώτη εργολάβο της καθαριότητας του νοσηλευτικού ιδρύματος, κατέληξαν να δουλεύουν ως τραυματιοφορέας ο ένας και ως διοικητικός υπάλληλος ο άλλος για να καλύψουν ανάγκες του Νοσοκομείου σε εργατικό δυναμικό.


Το γεγονός του «παγώματος» των προσλήψεων και στο ΕΣΥ έχει οδηγήσει τη Διοίκηση – και όχι μόνο του ρεθυμνιώτικου νοσοκομείου - σε κινήσεις απελπισίας οι οποίες ωστόσο είναι παράτυπες.

Πριν από ενάμιση μήνα περίπου προσελήφθησαν τρία άτομα – η Διοίκηση και ο Σύλλογος εργαζομένων επιβεβαιώνουν μόνο τα δύο – για την καθαριότητα και μετά από συμφωνία μεταξύ Διοίκησης και εργολάβου, κάλυψαν θέσεις κενές στο νοσοκομείο.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πληρώνονται από τον εργολάβο της καθαριότητας και έτσι δεν έχουν άμεση οικονομική σχέση με το νοσοκομείο, ούτε υπάρχει δυνατότητα μονιμοποίησής τους σε αυτή τη θέση.

Απορίας άξιον όμως είναι με τι ανταλλάγματα έγινε αυτή η συμφωνία, αλλά και πως επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα άτομα που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες είναι συγγενείς εργαζόμενων στο νοσοκομείο.

Το γεγονός έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους εργαζόμενους, οι οποίοι τονίζουν πως είναι απαράδεκτο να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο ένα νοσοκομείο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τέτοιες πρακτικές είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας και εγκατάλειψης από πλευράς κεντρικής πολιτείας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Αντώνης Φουρναράκης, τόνισε χθες πως ήταν γνωστό αυτό που συνέβαινε και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτό αφού είναι παράτυπο, ωστόσο καλύπτει ανάγκες του ιδρύματος.

Από την πλευρά της η γραμματέας του Συλλόγου, Όλγα Αντωνουσάκη, τονίζει στην Κρητική Επιθεώρηση πως αυτές οι καταστάσεις είναι αποτέλεσμα της τραγικής υποστελέχωσης του νοσοκομείου. «Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν οι πάντες την τεράστια έλλειψη προσωπικού. Όταν δεν βγαίνουν οι βάρδιες και δεν υπάρχει τραυματιοφορέας αν γίνει κάτι και πρέπει να μεταφερθεί ο άρρωστος, τι θα γίνει; Και τέτοια θέματα θα δημιουργούνται συνέχεια στο εξής, εφόσον λήγουν συμβάσεις εργαζομένων ή συνταξιοδοτούνται και δεν υπάρχει αντικατάσταση».

Τι απαντά ο Διοικητής

Για δυο και όχι τρία άτομα που εκτελούσαν χρέη τραυματιοφορέα και στο τηλεφωνικό κέντρο, κάνει λόγο ο Διοικητής, Γιώργος Μοσχοβάκης υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια προσωρινή απόφαση μέχρι να στελεχωθεί το νοσοκομείο με τους εργαζόμενους που έχει υποσχεθεί το υπουργείο.

«Το νοσοκομείο έχει εντονότατο πρόβλημα στη στελέχωση σε κάποιες ειδικότητες. Ειδικά στους τραυματιοφορείς, έχουμε 9 άτομα για 8 βάρδιες και δεν βγαίνουν. Ο προβληματισμός μας είναι έντονος. Στα πλαίσια αυτά και βλέποντας την αγωνία μας ο ιδιοκτήτης του συνεργείου καθαριότητας προσφέρθηκε να διαθέσει ένα άτομο το οποίο ούτως ή άλλως υπήρχε ως αναπληρωματικό μέλος του προσωπικού του συνεργείου, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτούμενες βάρδιες χωρίς να υπάρχει καμία υποχρέωση από το νοσοκομείο και χωρίς να μειώσει τις βάρδιες του προσωπικού στην καθαριότητα.

Ήδη άλλωστε είχαμε πολλές διαμαρτυρίες από τους γιατρούς γιατί ο τραυματιοφορέας είναι βασική ειδικότητα που εξυπηρετεί και το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Από κει και πέρα στην γραμματεία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων υπήρχε ένα άτομο που έλεγχε τις βάρδιες του προσωπικού της καθαριότητας, δηλαδή την προσέλευση, την αποχώρηση, το συντονισμό, το οποίο επικουρικά εξυπηρέτησε στα τηλεφωνικά ραντεβού».

Ο ίδιος σημειώνει ότι προβλήματα θα παρουσιαστούν και με τους παρασκευαστές σε μικρό χρονικό διάστημα και πως για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και για όλες τις ελλείψεις έχει ενημερώσει τη ΔΥΠΕ, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως θα γίνουν προσλήψεις.

Επιστολή της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ

Την ενέργεια του Διοικητή να καλύψει τις ανάγκες σε τραυματιοφορέα και γραμματειακής υποστήριξης μέσω της υπηρεσίας καθαριότητας, καταδικάζει η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου.
Η Νομαρχιακή συζήτησε το θέμα στην προ ημερών συνεδρίασή της και στην επιστολή που έστειλε στον κ. Μοσχοβάκη τονίζει:

«Τα μέλη της Ν. Ε .σας γνωρίζουν ότι στέκονται απέναντι και καταδικάζουν αυτού του είδους τις πρακτικές που στερούνται νομιμότητας και διαφάνειας εστιάζοντας σε τρία βασικά σημεία.
1ον στην Διαπλοκή εργολάβων και διοίκησης
2ον στην χρησιμοποίηση ατόμων που έχουν προσληφθεί για την καθαριότητα αναθέτοντάς τους καθήκοντα για τα οποία δεν διαθέτουν ούτε τα τυπικά αλλά και τα ουσιαστικά προσόντα και
3ον στην ΣΥΜΠΤΩΣΗ (!) (?) τα άτομα αυτά να είναι συγγενείς εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

Οφείλουμε να σας επισημάνουμε κύριε Διοικητά
1ον ότι δεν έχουμε τίποτα με τους νέους αυτούς ανθρώπους που απεγνωσμένα αναζητούν μια δουλειά όπως άλλωστε και εκατοντάδες άλλοι στους δύσκολους καιρούς που περνάμε
2ον Υπερασπιζόμαστε διαρκώς τις αρχές της νομιμότητας και της δικαιοσύνης που το ΠΑΣΟΚ διακηρύττει δια του προέδρου του Γ. Παπανδρέου και των Υπουργών του και
3ον σε οποιαδήποτε δημοσιοποίηση του θέματος η Ν.Ε. θα δώσει στην δημοσιότητα αυτήν μας την επιστολή».

Ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Βαονάκης επισημαίνει πως «υπήρξε μια προσφορά και δεν υπήρξε ουδεμία ύποπτη συναλλαγή. Δεν γίνεται κανένα διορισμός, δεν υπάρχουν προσλήψεις στο νοσοκομείο. Αλλά σαν κόμμα που το διέπει η διαφάνεια οφείλουμε να στείλουμε αυτήν την επιστολή στην οποία εκφράζουμε τη θέση μας.
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του Διοικητή γιατί το να διοικείς ένα νοσοκομείο σαν του Ρεθύμνου με τις τεράστιες ελλείψεις από ιατρικό μέχρι και εργατικό δυναμικό είναι δύσκολο. Αλλά πρέπει να προσφεύγεις στο αρμόδιο υπουργείο όχι στον εργολάβο».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτές οι ενέργειες της προσφοράς γινόντουσαν και στο παρελθόν δεν είναι η πρώτη φορά, λόγω των ελλείψεων κάθε φορά.
«Πρέπει όλοι μαζί να κινητοποιηθούμε πάνω σε αυτό το σημείο, πως θα στελεχώσουμε το νοσοκομείο. Για να ανταποκριθεί η πολιτεία χρειάζεται κινητοποίηση», συμπληρώνει.

Η υποστελέχωση στο ΤΕΠ δημιουργεί πρόβλημα λειτουργίας

Τον επόμενο μήνα αναμένεται πως θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου, καθώς δυο άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό φεύγουν εφόσον λήγει η σύμβασή τους και έτσι οι δέκα νοσηλευτές θα πρέπει να βγάλουν όλες τις βάρδιες.

Αυτό σημαίνει σύμφωνα με την κα Αντωνουσάκη ότι για πολλοστή φορά το Τμήμα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ακόμη και αν ασθενήσει ή πάρει ρεπό ένας νοσηλευτής. Εφόσον δεν γίνονται προσλήψεις – τουλάχιστον όχι ακόμη – προφανώς θα γίνει ξανά προσπάθεια κάλυψης των αναγκών εκ των ενόντων, κάτι που σημαίνει ότι κάποιο άλλο τμήμα θα αποδυναμωθεί και ούτω καθεξής. Μια αλυσίδα τραγικών καταστάσεων.

Τον Φεβρουάριο θεωρητικά ετοιμάζεται η μεταφορά του ΤΕΠ και του Παιδιατρικού Τμήματος στην επέκταση του κτηρίου. Οι εργαζόμενοι επιμένουν πως έτσι που είναι η κατάσταση θα υπάρχει νέο κτήριο και γραφεία, αλλά χωρίς προσωπικό δεν θα λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου