Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Στη Βουλή οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της Κρήτης

Στη Βουλή θέτει η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Σκραφνάκη, με ερώτησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό. Η κ. Σκραφνάκη ρωτά πως σχεδιάζεται η επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης των νοσοκομειακών ιδρυμάτων αλλά και πότε σχεδιάζεται η προκήρυξη νέου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Το μείζον θέμα της Δημόσιας Υγείας θίγει η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη, η οποία κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας του Νομού Ηρακλείου.


Απευθυνόμενη στον υπουργό αναφέρεται στην υποστελέχωση που χαρακτηρίζει τα νοσοκομεία του Ηρακλείου, λόγω της μαζικής συνταξιοδότησης το 2010 μεγάλου αριθμού γιατρών και νοσηλευτών.

"Ο αριθμός των νέων προσλήψεων που θα γίνουν το 2011 είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, και δεν μπορεί να καλύψει τα τεράστια κενά που εμφανίζουν τα νοσοκομεία" - αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της ερώτησης.

"Πέρυσι συνταξιοδοτήθηκαν 60 άτομα από το Βενιζέλειο νοσοκομείο, ενώ τις πρώτες μέρες του 2011 έχουν καταθέσει ήδη τα χαρτιά τους για σύνταξη 5 ακόμη εργαζόμενοι.

Το προσωπικό φεύγει και δεν αντικαθίσταται με νέο, για να καλύψει τον αριθμό των ασθενών που προσέρχονται στα νοσοκομεία λόγω της κρίσης.

Επίσης προβλήματα υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας του Νομού μας, όπου οι εφημερίες των γιατρών έχουν μειωθεί από 7 που ήταν συνολικά, σε 4 ενεργείς και 2 σε ετοιμότητα.

Κατ’ αυτό τον τρόπο είναι πολύ δύσκολο να λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας και δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην κάλυψη των εφημεριών, με αποτέλεσμα 10 ημέρες τον μήνα να μένουν ακάλυπτα τα Κέντρα Υγείας από γιατρούς, και χιλιάδες πολίτες του Νομού ταλαιπωρούνται καθημερινά, διότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και να εξετασθούν.

Επειδή τα νοσοκομεία της χώρας μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, και επειδή η αναλογία ασθενών και νοσηλευτών είναι 4,3 ανά 1.000 κατοίκους, σε αντιστοιχία με την Ευρώπη που είναι 9,6 νοσηλευτές ανά ασθενή" - αναφέρει η κ. Σκραφνάκη και ρωτά τον υπουργό πότε σχεδιάζεται η κάλυψη των ελλείψεων σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα του Νομού Ηρακλείου, καθώς και πότε θα γίνει νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, και πόσο προσωπικό θα προσληφθεί στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο νοσοκομείο;

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου