Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Δε "βγαίνουν" οι εφημερίες ούτε στα Κέντρα Υγείας της Κρήτης

Το θέμα της κάλυψης των εφημεριών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ήταν το αντικείμενο χθεσινής σύσκεψης στην ΔΥΠΕ Κρήτης, ενώ σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, ο διοικητής Μ. Φραγκιαδουλάκης, αναφέρει ότι δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα αφού τα Κ.Υ. του νησιού, για 10 ημέρες το μήνα παραμένουν ακάλυπτα.

Ο ίδιος, σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί λύση και στο θέμα των εφημεριών που μένουν ακάλυπτες στα νοσοκομεία.

Στην επιστολή προς το υπουργείο, η ΔΥΠΕ αναφέρει:


“Eπανερχόμενοι στο θέμα της εφημερίας των Κέντρων Υγείας της Κρήτης, μετά την ένταξή τους στις ζώνες εφημέρευσης στις οποίες ανήκουν τα Νοσοκομεία στα οποία υπάγονται, θέλουμε να τονίσουμε ότι δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην κάλυψη των εφημεριών τους, με αποτέλεσμα 10 ημέρες το μήνα, τα Κ.Υ. να μένουν ακάλυπτα από γιατρούς στην εφημερία τους.

Για την αντιμετώπιση του θέματος, έχουμε να προτείνουμε δυο λύσεις:

Tην ύπαρξη στην εφημερία κάθε Κέντρου Υγείας δύο (ή και τριών) γιατρών με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας ή αγροτικών γιατρών ή ειδικευόμενων Γενικής Ιατρικής

Την ένταξη των Κέντρων Υγείας στη Β’ ζώνη εφημέρευσης με τροπολογία στο νέο νομοσχέδιο που προωθείται.

Θεωρούμε ότι μια από τις δύο παραπάνω προτάσεις θα λύσει το μέγιστο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί κι ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση.

Στο έγγραφο, αναφέρεται ότι:

“Προκειμένου να λειτουργούν ασφαλώς και επαρκώς τα Κέντρα Υγείας κατά την εφημερία, προτείνεται να θεσπιστεί γενικός τρόπος και στελέχωση της εφημερίας των Κ.Υ., με βάση τις ανάγκες των Κ.Υ. και όχι με βάση τους γιατρούς που υπηρετούν σε αυτά. Με αυτό το σκεπτικό πιστεύουμε πως η ελάχιστη δυνατή στελέχωση για αποτελεσματική και ασφαλή εφημερία κάθε Κ.Υ., είναι δυο γιατροί από τις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, αγροτικών γιατρών και ειδικευομένων στη Γενική Ιατρική. Η παραπάνω στελέχωση θεωρείται απαραίτητη για όλα τα Κ.Υ. ανεξάρτητα από την στελέχωσή τους και την περιοχή ευθύνης τους. Υπάρχουν και Κ.Υ. στα οποία είναι απαραίτητη η ύπαρξη τριών γιατρών (των παραπάνω ειδικοτήτων), για την ασφαλή και αποτελεσματική εφημερία και πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση”.

Πώς πρέπει να εφημερεύουν

Με βάση τα παραπάνω, η ΔΥΠΕ προτείνει:

Για το Νομό Ηρακλείου, δύο γιατροί από τις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, αγροτικών γιατρών και ειδικευομένων στη Γενική Ιατρική, για όλα τα Κ.Υ. εκτός του Κ.Υ. Μοιρών, για το οποίο προτείνονται τρεις

Για το Νομό Ρεθύμνης, δυο γιατροί από τις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, αγροτικών γιατρών και ειδικευομένων στη Γενική Ιατρική, εκτός των Κ.Υ. Σπηλίου και Περάματος στα οποία προτείνονται τρεις

Για το Νομό Χανίων, τρεις γιατροί από τις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, αγροτικών γιατρών και ειδικευομένων στη Γενική Ιατρική

Για το Νομό Λασιθίου (Κ.Υ. Τζερμιάδου), δυο γιατροί από τις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, αγροτικών γιατρών και ειδικευομένων στη Γενική Ιατρική.

Για τις άλλες ειδικότητες, σημειώνεται ότι πρέπει να δοθεί άμεση λύση για την πληρέστερη κάλυψη των Κ.Υ. με όσο το δυνατόν περισσότερες ενεργές ή μικτές εφημερίες.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου