Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Σε ένα θαύμα ελπίζει το Νοσοκομείο Ρεθύμνου!

Με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, μετάταξης, λήξης σύμβασης και τις ταυτόχρονες περικοπές και την υιοθέτηση του «5 αποχωρήσεις μια πρόσληψη» και στο χώρο της υγείας όπως σε όλο το δημόσιο τομέα, αν δε γίνει κάποιο θαύμα τότε το οικοδόμημα του Νοσοκομείου θα πέσει. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα αναφέρουμε αυτά βέβαια.


Παρόλα αυτά όμως πρόσφατα εγκρίθηκαν οι τρεις μετατάξεις νοσηλευτών που γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο της Κρητικής Επιθεώρησης, αν και δεν υπήρξε αντικατάσταση αυτών που φεύγουν, σε μια δύσκολη περίοδο για το ίδρυμα. Και έχουν εγκριθεί και άλλες προ καιρού. Για την ιστορία πάντως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μετακινούνται σε Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα και Δράμα.

Στο μεταξύ μάθαμε πως τον προηγούμενο Οκτώβριο εγκρίθηκε από το Δ.Σ. αμοιβαία μετάταξη μεταξύ ενός ατόμου από τα Χανιά και ενός από το Ρέθυμνο. Σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου με απόφαση του Διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης στις 22 /11/2010 μετακινήθηκε η τότε εργαζόμενη από το Ρέθυμνο στο Γ. Νοσοκομείο Χανίων μέχρι τις 31/12 και στη συνέχεια με νέα εντολή του ΔΥΠάρχη, ως έχει δικαίωμα, παραμένει στα Χανιά μέχρι 31/3/2011. Ωστόσο η αμοιβαία μετάταξη δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, αφού αντίστοιχα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν ήρθε το άτομο που έπρεπε. Το τοπικό νοσοκομείο “έχασε” και εύλογα προκύπτουν ερωτηματικά για τη μετακίνηση από τη μια πλευρά και όχι από την άλλη.

Παράλληλα από χθες και μετά το σάλο που έγινε με το θέμα των δυο εργαζόμενων του συνεργείου καθαριότητας που εργάζονταν για περισσότερο από ένα μήνα ως τραυματιοφορέας και τηλεφωνητής, το καθεστώς αυτό σταμάτησε και πλέον οι τραυματιοφορείς δεν επαρκούν για να βγαίνουν οι βάρδιες.

Έτσι χρέη τραυματιοφορέα στη χθεσινοβραδινή βάρδια θα έκανε σύμφωνα με πληροφορίες η Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας!

Επίσης χθες έγινε γνωστό ότι σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δεκεμβρίου επίθεση δέχθηκε ο Δ/ντης των Διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου από το περιβάλλον ατόμου που ήθελε να πάρει μετάταξη και δεν έγινε δεκτή από το Δ.Σ. Για το γεγονός έγινε τότε σχετική καταγγελία στις αστυνομικές αρχές και έγιναν συστάσεις σ’ αυτόν που επιτέθηκε στον Διευθυντή.

Στα ερωτήματα που εύλογα τίθενται για το τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο απάντησαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μοσχοβάκης αλλά και ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γιώργος Σκορδίλης.

Αξίζει να σημειώσουμε συμπληρωματικά στα όσα γράψαμε στο προηγούμενο ρεπορτάζ τόσο για το θέμα της καθαριότητας όσο και των μετατάξεων, πως η απόφαση για τους δυο υπαλλήλους που μετακινήθηκαν από την καθαριότητα ήταν του διοικητή, χωρίς να έχει παρθεί απόφαση από το Δ.Σ., ενώ από τη συνεδρίαση για τις μετατάξεις δεν παρέστη ο εκπρόσωπος των γιατρών, Χ. Μαρκάκης και δεν ψήφισε σχετικά.

Τι λέει ο διοικητής

«Όταν αποδεικνύουν κάποιοι με έγγραφα την απίστευτη κατάσταση της προσωπικής τους ζωής και βλέπεις ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό δεν γίνεται να το αγνοήσεις», μας είπε ο κ. Μοσχοβάκης όταν τον ρωτήσαμε πως είναι δυνατόν να εγκρίνονται μετατάξεις όταν το νοσοκομείο έχει τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης.

Υποστηρίζει δηλαδή, αν και ο ίδιος σε κάποιες περιπτώσεις ψήφισε αρνητικά, ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα υγείας που επικαλέστηκαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι για την μετάταξη που δεν μπορεί να τα παραβλέψει εύκολα κανείς.

Ο ίδιος μας επιβεβαίωσε την «αμοιβαία μετάταξη» που δεν έγινε ποτέ θεωρώντας ότι το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει στη ΔΥΠΕ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της νοσηλεύτριας από την Αγία Φωτεινή που καλείται να στελεχώσει το Νοσοκομείο για αυτό το εξάμηνο ο κ. Μοσχοβάκης υποστηρίζει πως πρόκειται για νοσηλεύτρια που η θέση της είναι στο Κ.Υ. ωστόσο επί πολλά χρόνια κάλυπτε ανάγκες του Νοσοκομείου. Πριν δυόμιση μήνες μετακινήθηκε στο Κ.Υ. για να μπορέσουν να πάρουν άδεια νοσηλεύτριες εκεί και στη συνέχεια κλήθηκε να γυρίσει στο Νοσοκομείο που έχει μεγαλύτερες ανάγκες. Η ίδια ωστόσο επιθυμεί να παραμείνει εκεί, όπου είναι και η θέση της.

"Νόμιμες οι μετατάξεις"

«Εφόσον το υπηρεσιακό συμβούλιο εγκρίνει μια μετάταξη, τότε θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο κάποια μέλη του Δ.Σ. από τη στιγμή που εξετάζονται όλα τα δικαιολογητικά και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα από το νόμο να πει όχι», απαντά ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κ. Σκορδίλης.

Αναλυτικά αναφέρει: «Στις τρεις υποθέσεις η μία δεν είχε την έγκριση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Η δεύτερη είχε την έγκριση και η τρίτη δε χρειαζόταν καν να περάσει από υπηρεσιακό συμβούλιο, διότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είχε το χρόνο υπηρεσίας που χρειαζόταν και ήθελε να πάει σε παραμεθόριο περιοχή και του δίνει το δικαίωμα ο νόμος. Υπήρχε η σύμφωνη γνώμη της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και η απόφαση για αυτή τη μετάταξη ήταν ομόφωνη εκτός από τον Διοικητή. Ο Διοικητής θα μπορούσε να πάρει απόφαση χωρίς να πάει το θέμα στο Δ.Σ., όμως το πήγε.
Όταν υπάρχει νόμος και όλοι οι εργαζόμενοι λένε ναι, άρα γιατί κάποιο μέλος να ψηφίσει όχι;», λέει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δυο περιπτώσεις: «Στη μια συμφωνεί το Υπ. Συμβούλιο, στην άλλη όχι. Ήταν στην ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ. Έγινε έντονη συζήτηση και πολύωρη και οι δυο περιπτώσεις ήταν σχεδόν οι ίδιες, τα δικαιολογητικά ήταν παρόμοια δηλαδή και στη μια αφού είχαμε τη θετική γνώμη του συμβουλίου, όλα τα μέλη και εγώ εκτός από το Διοικητή είπαμε ναι, στην άλλη περίπτωση που η εισήγηση του υπηρεσιακού συμβουλίου ήταν αρνητική είπαμε κι εγώ και ο Διοικητής όχι. Αξιολογήθηκε ότι δεν μπορεί να φύγει γιατί θα δημιουργούνταν πρόβλημα». Επιμένει πάντως ότι καμία μετάταξη δεν έγινε με κομματικά κριτήρια.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει νόμος που να λέει ότι για κάθε μετάταξη θα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα το άτομο που φεύγει και ότι αυτό είναι σοβαρό έλλειμμα.
Αναφέρει, δε, πως για τους τραυματιοφορείς, 6 άτομα με αποφάσεις πρωτοβάθμιας επιτροπής έχουν απαλλαγεί από τα καθήκοντα του τραυματιοφορέα και έχουν μεταταχθεί σε άλλες θέσεις και θα χρειαστεί ο συγκεκριμένος τομέας στελέχωση από άλλες θέσεις.

Ο κ. Σκορδίλης δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την επιστολή της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ.
«Η ανακοίνωση της Ν.Ε. αναφέρεται σε διαπλοκή. Ποτέ ξανά επιστολή από το ανώτατο όργανο του ΠΑΣΟΚ στο νομό αντί να πάει προς το υπουργείο υγείας ή στον εισαγγελέα ή στη δημοσιότητα πήγε στο ένα μέλος της ‘διαπλοκής’, τον Διοικητή δηλαδή. Λέει η επιστολή ότι υπάρχει διαπλοκή μεταξύ εργολάβου και Διοίκησης και η επιστολή αυτή πάει στον Διοικητή. Εγώ φοβάμαι ότι δίνεται εκβιαστικά η επιστολή αυτή», είπε χαρακτηριστικά.

Τεράστια προβλήματα σε ειδικότητες

Το βασικό πρόβλημα και αδιαμφισβήτητο γεγονός, άλλωστε είναι οι τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό για τις οποίες έχει ενημερώσει τη ΔΥΠΕ.
Θα έπρεπε να υπάρχουν 13 τραυματιοφορείς και υπάρχουν 9 ενώ σε λίγες ημέρες που φεύγουν δυο επικουρικοί θα είναι 7. Τα κενά θα καλυφθούν εκ των έσω, όπως λέει ο κ. Μοσχοβάκης, γιατί αλλιώς δεν βγαίνουν με κανένα τρόπο οι βάρδιες.

Το 2011 οι νοσηλευτές είναι κατά 7 λιγότεροι από το 2010, υπάρχουν εργαζόμενοι που τους χρωστάει το νοσοκομείο ρεπό και άδειες από το 2009 και από το 2010.
Από τις 17 παρασκευάστριες θα μείνουν οι 13 λόγω συνταξιοδότησης και αποχώρησης επικουρικών, με αποτέλεσμα το πολύ έντονο πρόβλημα στα εργαστήρια.

Δυο επικουρικοί χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων φεύγουν τέλη Φεβρουαρίου και για παράδειγμα ο μαστογράφος που προμηθεύτηκε το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να λειτουργεί.
Μία μαία φεύγει τον Ιούνιο αφού τελειώνει η απόσπασή της και δεν θα γίνονται κανονικά βάρδιες.
Βασικές ανάγκες υπάρχουν και στο Διοικητικό προσωπικό αφού υπάρχει το μισό από το προσωπικό του 2010.

ΠΗΓΗ

3 σχόλια:

  1. ελενη Λαμπροπουλου1 Φεβρουαρίου 2011 στις 9:56 π.μ.

    Αξιζουν συγχαρητηρια στο blog σας
    " Νοσηλευτική Παρέμβαση" για την αρτια και αντικειμενικη ενημερωση
    Θα σας βαλω στα αγαπημενα μου, ωστε να σας διαβαζω καθημερινα μπας και ξεστραβωθω λιγο για τα προβληματα των υγειονομικών στα νοσοκομεια

    Ελένη Λαμπροπουλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε Ελένη!
    Η συμμετοχή σας με σχόλια και μηνύματα μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΜΑΙ Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΟΘΗΚΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΜΕΤΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟ 1-2-2011 ΚΑΙ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ.
    Ο ΚοςΜΟΣΧΟΒΑΚΗΣ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ
    ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΚΥ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΩ ΑΝΕΛΙΠΩΣ
    ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑ ΟΥΤΕ ΖΗΤΗΣΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΩ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ .
    Η ΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΘΕΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟ 1-08-2011
    ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: ΕΓΩ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΩ ? ΕΙΜΑΙ ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΞΕΒΟΛΕΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή