Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

"Μπαλάκι" οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και στο Ρέθυμνο!

Εξακολουθεί να μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ γιατρών και υπουργείου υγείας μετά την απόφαση για εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ, η υλοποίηση της οποίας ξεκίνησε χθες.


Οι λίστες με όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς των άλλων ταμείων αναρτήθηκαν χθες στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ για να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι σε ποιους γιατρούς μπορούν να απευθύνονται, οι οποίοι σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ θα πληρώνονται από τον ασφαλιστικό φορέα.

Έτσι και στο Ρέθυμνο, από νωρίς το πρωί, όσοι ασφαλισμένοι είχαν ραντεβού στο ΙΚΑ ενημερώνονταν πως θα απευθύνονται στους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.
Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε πως χθες το πρωί συμβεβλημένοι με τα δύο αυτά ταμεία γιατροί, έλαβαν e mail από τα ταμεία τα οποία τους γνωστοποιούσαν πως θα δέχονται τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, χωρίς όμως καμία διευκρίνιση. Αργότερα, έλαβαν e mail από το υπουργείο υγείας - όχι επίσημη εγκύκλιο – που αναφέρει πως θα αμείβονται σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο του ταμείου του δημοσίου και στο τέλος του μήνα θα στέλνουν τη λίστα με τους ασφαλισμένους που έχουν εξετάσει για να πληρώνονται ανάλογα από το ΙΚΑ. Οι γιατροί όμως αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη αυτά τα ανακοινωθέντα από το υπουργείο, αφού ένα… e mail προφανώς δεν θεωρείται σύμβαση.

Το απόλυτο χάος δηλαδή, στη βιασύνη του υπουργείου να προωθήσει αλλαγές που χρειάζονται, αλλά χρειάζονται και μήνες για να υλοποιηθούν, μέσα σε τρεις μέρες.
Από την πλευρά του πάντως ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου τονίζει πως οι γιατροί θα εξυπηρετούν μέχρι και σήμερα μόνο επείγοντα περιστατικά και όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Στεφανάκης χωρίς να κρατούν αποκόμματα για να διεκδικήσουν πληρωμή στο τέλος του μήνα.
Οι φαρμακοποιοί επίσης που βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση μέχρι και την Τετάρτη, δηλώνουν πως δεν θα εκτελούν τις συνταγές που θα γράφουν οι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, κρίνοντας τις ως μη συμβατές, χωρίς καμία ισχύ.

Στο μεταξύ απεργούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί μέχρι και την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος

«Θέατρο του παραλόγου» χαρακτηρίζει ο κ. Στεφανάκης την απόφαση μέσα σε μια μέρα του υπουργείου για εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από τους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς, τη στιγμή που οι γιατροί καμία ενημέρωση δεν είχαν, ούτε έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς της σύμβασης. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση ούτε για τις επισκέψεις ούτε με το γίνεται με τα εργαστηριακά. Τα υπερηχογραφήματα, με τις εξετάσεις αίματος και όλα τα σχετικά. Δεν μπορεί να γίνει αυτό που λέει το υπουργείο στο πόδι και με τηλεοπτικές εξαγγελίες. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Εκτός από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, θα έπρεπε να υπάρχει νόμος και για τη σοβαρότητα υπουργών και διοικητών. Είναι δυνατόν να στήνεις την κοινωνία απέναντι στους γιατρούς;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανάκης.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά των ασφαλισμένων του ΙΚΑ συμπαραστεκόμενοι άλλωστε με αυτόν τον τρόπο στους απεργούς γιατρούς, αλλά και αντιδρώντας στις αποφάσεις του υπουργείου.
«Μέχρι να γίνει η συνάντηση με το ΙΚΑ και να διευκρινιστεί με συγκεκριμένες συμβάσεις η συνεργασία μας δεν δεχόμαστε σύμφωνα και με την απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, την απόφαση του υπουργείου. Άλλωστε ο πανελλήνιος θεωρεί απεργοσπαστικό αυτόν τον μηχανισμό.
Θα αντιμετωπίζουμε τα επείγοντα περιστατικά, χορηγώντας μια συνταγή φαρμάκου που δεν ξέρουμε τι τύχη θα έχει στα φαρμακεία βέβαια, ωστόσο καλούμε τους γιατρούς μέχρι και αύριο (σ.σ.σήμερα) να μην κρατούν αποκόμματα για να ζητήσουν να πληρωθούν στο τέλος του μήνα. Όπως είναι το προσωπικό ασφαλείας οι γιατροί έχουν την ευθύνη να κρίνουν ποιο περιστατικό είναι επείγον και ποια συνταγή είναι αναγκαία».

Νοσοκομειακοί γιατροί

Μέχρι και την Πέμπτη απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την υγεία.
«Το νέο νομοσχέδιο δεν έχει στόχο να λύσει τα προβλήματα της δημόσιας περίθαλψης ούτε να βελτιώσει το σημερινό άθλιο καθεστώς για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Στόχος είναι να κάνει τις υπηρεσίες υγείας πιο φτηνές για το κράτος και να μετακυλήσει μέρος του κόστους περίθαλψης στους πολίτες.
Να πληρώνουν δηλαδή οι πολίτες σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, φτώχειας και ανεργίας. Αυτό δεν είναι εξορθολογισμός και αναβάθμιση οδηγεί στη βαρβαρότητα», υπογραμμίζει ο Ανδρέας Ξανθός, μέλος της ΟΕΝΓΕ.
Το υπουργείο οδηγεί την υγεία σε πλήρη υποβάθμιση λέει ο ίδιος.
«Αν δεν υπάρξει ενίσχυση του συστήματος, προσωπικό, εξοπλισμός, που σήμερα υποβαθμίζονται όλα αυτά και βλέπουμε τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζονται σαν προβληματική ΔΕΚΟ που σιγά σιγά πρέπει να ξεσκαρτάρει από προσωπικό που δήθεν δεν χρειάζεται, τότε δε θα υπάρξει αναβάθμιση», σημειώνει.

Φαρμακοποιοί



Συνεχίζουν μέχρι την Τετάρτη τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί, ενάντια στις ρυθμίσεις που φέρνει για το επάγγελμά τους το νομοσχέδιο. Τα φαρμακεία είναι κλειστά και μόνο τα εφημερεύοντα εξυπηρετούν τους πολίτες.

Επίσης, με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργείου για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από τους γιατρούς του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών στο Ρέθυμνο, Σήφης Σπαντιδάκης δηλώνει πως οι φαρμακοποιοί δεν θα δέχονται τις συνταγές που θα γράφουν οι συγκεκριμένοι γιατροί για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, εφόσον δεν έχουν λάβει καμία διευκρινιστική εγκύκλιο από τον ασφαλιστικό φορέα. Δεν γνωρίζουν δηλαδή ούτε από ποιον, ούτε πότε θα πληρωθούν, έτσι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν κανονικά και θα παίρνουν απόδειξη από το φαρμακείο.

Ανοιχτή επιστολή

Στους πολίτες του Ρεθύμνου απευθύνονται με ανοιχτή επιστολή η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ζητώντας την από κοινού διεκδίκηση «για την απόσυρση αυτού του «ανθυγιεινού» νομοσχεδίου και την προοπτική μιας δημόσιας περίθαλψης (νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής) υψηλής ποιότητας ως κοινωνικού δικαιώματος όλων όσων ζουν και εργάζονται σ’ αυτή τη χώρα».

Στην ανακοίνωση αναφέρουν τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο και τις επιπτώσεις του στην περίθαλψη:

1. «Συνένωση των κλάδων Υγείας των μεγάλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ) σε ένα νέο Οργανισμό (ΕΟΠΠΥ) χωρίς όμως να διευκρινίζεται ούτε τι είδους υπηρεσίες θα παρέχονται ούτε με τι συμβάσεις θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι γιατροί. Θεωρείται βέβαιο ότι θα προβλέπεται ένα πακέτο ελάχιστων παροχών για κάθε ασφαλισμένο και ότι κάθε επιπλέον δαπάνη για εξετάσεις, φάρμακα ή νοσήλεια θα επιβαρύνει τον ίδιο. Δεν θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή γιατρού ούτε αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση όπως ίσχυε μέχρι σήμερα στον ΟΠΑΔ και αποτελεί πάγια θέση των Ιατρικών Συλλόγων, αλλά μια σταθερή αντιμισθία «τύπου ΟΑΕΕ», δηλαδή της τάξης των 600-700 ευρώ μηνιαίως ανεξάρτητα από το πόσους ασφαλισμένους θα εξετάσουν οι συμβεβλημένοι γιατροί! Όσοι γιατροί δεν δεχθούν αυτήν την εξευτελιστική σύμβαση δεν θα έχουν δικαίωμα συνταγογραφίας ή παραγγελίας εργαστηριακών εξετάσεων στους ασφαλισμένους . Αυτό προφανώς δεν αποτελεί Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ούτε φυσικά ελεύθερη επιλογή γιατρού όπως διατυμπανίζουν οι κ.κ. Λοβέρδος-Κουτρουμάνης, αλλά αναγκαστική ένταξη του πολίτη σε έναν Οργανισμό Περικοπών (και όχι Παροχών) Υγείας που θα προσφέρει υποβαθμισμένη περίθαλψη και θα οδηγεί σε συνεχή αύξηση των ιδιωτικών πληρωμών. Οι περικοπές 270 εξετάσεων από τη λίστα του ΟΠΑΔ (υπερηχογραφήματα θυρεοειδούς, μαστών, FT3-FT4, καρκινικοί δείκτες κλπ ) αποτελούν μια «πρόγευση» του τι θα συμβεί.

2. Ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων, αφού εκχωρεί και τον τομέα των προμηθειών σε ιδιώτες, ακριβώς όπως έχει γίνει με την καθαριότητα, τη φύλαξη, τη σίτιση, τη συντήρηση κλπ . Θέλουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις που θα κοστολογούν τα πάντα, θα εισπράττουν από τους πάντες (γι’ αυτό επιμένουν στο εισιτήριο των 5 ευρώ που σε λίγο θα αυξηθεί πάλι), που θα δυσκολεύουν την πρόσβαση των ανέργων, των απόρων και των μεταναστών, που θα έχουν φτηνά και άρα κακής ποιότητας υλικά, με χαμηλά αμειβόμενους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες, με κλινικές/τμήματα που θα συγχωνεύονται ή θα κλείνουν αν δεν εξασφαλίζουν έσοδα στους «λογιστές» του Υπουργείου . Δεν θέλουν να βάλουν «τάξη» στο σημερινό χάος στον τομέα του φαρμάκου και του υγειονομικού υλικού που δεκαετίες τώρα ανέχθηκαν και συντήρησαν όλες οι κυβερνήσεις, αλλά θέλουν να κατεδαφίσουν ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περίθαλψη γιατί κατά τη γνώμη τους κοστίζει υπερβολικά . Με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που θα επιδεινωθούν λόγω του κανόνα 1:5 και με τις δραστικές περικοπές λειτουργικών δαπανών (της τάξης του 40-50%) θα οδηγήσουν τα νοσοκομεία σε λειτουργική κατάρρευση. Ας αφήσουν επιτέλους το λαϊκισμό στον οποίο καταφεύγουν όταν τους συμφέρει.

Η Υγεία είναι ακριβή υπόθεση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο. Και η καλή χρηματοδότηση και στελέχωση του ΕΣΥ δεν είναι σπατάλη αλλά κοινωνική επένδυση. Ας πουν λοιπόν καθαρά ότι δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν το ΕΣΥ και τη Δημόσια Υγεία γιατί αυτό έχουν συνυπογράψει με την «τρόικα» στο Μνημόνιο. Σοβαρό Σύστημα Υγείας χωρίς λεφτά δεν γίνεται. Να γίνει καλύτερη διαχείριση των πόρων, να παταχθεί η συναλλαγή, η διαφθορά, το φακελάκι, ναι. Είμαστε εμείς πρώτοι που το απαιτούμε . Αλλά χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς προσωπικό, χωρίς υποδομές, δεν μπορεί να υπάρξει στοιχειωδώς ανεκτή περίθαλψη. Όλα τα υπόλοιπα (αναβάθμιση των υπηρεσιών, εξυπηρέτηση του πολίτη, κατάργηση των συντεχνιών) είναι σκέτη κοροϊδία και προσβολή της νοημοσύνης όλων μας».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου