Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Σταθεροί στη θέση τους οι γιατροί της «μεγάλης ληστείας»

Σταθεροί στις θέσεις τους παραμένουν οι γιατροί που εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο καταλήστευσης του Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο ζημιώθηκε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.


Οι 18 από τους 27 γιατρούς που, όπως αποκάλυψε το «Έθνος» (29/01/11) λήστευαν το Ταμείο με πλαστές συνταγές, τις οποίες φέρονταν να υπογράφουν 64 γιατροί, από τους οποίους 7 δεν ήταν καν στη ζωή, παραμένουν... ενεργοί και ατιμώρητοι.

Το ύψος της ζημιάς από τη «βιομηχανία» πλαστών συνταγών για υπαρκτούς και συχνά για ανύπαρκτους ασθενείς που προκάλεσαν οι συγκεκριμένοι γιατροί, σε συνεργασία με περισσότερο από 10 διαγνωστικά κέντρα, δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί επακριβώς, αλλά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!

Το εκπληκτικό στην όλη υπόθεση είναι ότι μέχρι στιγμής ένας μόνο γιατρός κλήθηκε να επιστρέψει περίπου 70.000 ευρώ, γιατί... τα εισέπραξε χωρίς να τα δικαιούται! Ακόμη, μόνο σε 5 από τους συνολικά 27 γιατρούς που εμπλέκονται, ο καθένας σε διαφορετικό βαθμό, έχει διακοπεί n σύμβαση και άλλοι 4 αποχώρησαν, ενώ οι υπόλοιποι 18 εξακολουθούν να συνεργάζονται κανονικά με το Ταμείο.

Καρδιολόγος επί 2,5 χρόνια υπολογίζεται ότι «φέσωνε» το Ταμείο με 15.000 έως 20.000 ευρώ τον μήνα εκδίδοντας συνταγές για εξετάσεις «τρίπλεξ καρδιάς» οι οποίες, όπως απέδειξε ο δειγματοληπτικός έλεγχος, αφορούσαν… ανύπαρκτους ασθενείς. Κι όμως, ο συγκεκριμένος γιατρός εξακολουθεί έκτοτε κανονικά και με όλους τους τύπους να συνταγογραφεί και φυσικά να παραμένει στη θέση του!

Αποχωρήσεις και μεταθέσεις

Δύο εμφανίζουν το γυναίκες ελεγκτές ιατροί που ακόμα και αν δεν ήταν στο «κόλπο» ενέκριναν, όπως προέκυψε από τον έλεγχο, πλήθος παραποιημένες ακόμα και πλαστές συνταγές, n μία αποχώρησε πρόωρα από την υπηρεσία βγαίνοντας στη σύνταξη και n δεύτερη κρίθηκε αναγκαίο να... μετατεθεί. Η ατιμωρησία παίρνει συνεχώς παράταση και δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατό να εκδοθεί συγκεκριμένο τελικό κατηγορητήριο επειδή, σύμφωνα με την εξήγηση που μας δίνουν στελέχη του Ταμείου, τα όσα έχουν αποκαλυφθεί έως τώρα, αποδεικνύουν μεν την παρανομία, δεν επαρκούν όμως για να προσδιορισθεί αν το αδίκημα που διέπραξαν θα χαρακτηρισθεί ως κακούργημα ή πλημμέλημα, κάτι που εξαρτάται από την αποτίμηση του ύψους της ζημιάς που προκάλεσαν.

Για να ασκηθεί δίωξη πρέπει να είναι γνωστό ακριβώς το ύψος της ζημιάς, που προκάλεσε ο καθένας από τους εμπλεκόμενους. Σ' αυτή την καθυστέρηση και μάλλον στη ματαίωση της όποιας τιμωρίας απέβλεπαν και εκείνοι που οργάνωσαν τη «μεγάλη κλοπή» των παραστατικών από το αρχείο του Ταμείου.

Ριφιφί για να εξαφανιστούν τα στοιχεία


Μισή δουλειά έκαναν τελικά οι «άγνωστοι» που έκλεψαν χιλιάδες πλαστές συνταγές από τις αποθήκες του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων στον 5 ο όροφο της οδού Ευριπίδου 63 στον Πειραιά, σε μια προσπάθεια να εξαφανίσουν τα στοιχεία του αρχείου που αποδεικνύουν την καταλήστευση του Ταμείου.

Με... «χειρουργική» λογική αφαίρεσαν από τους φακέλους που ήταν σε εκατοντάδες χαρτοκιβώτια μόνο όσα έγγραφα θεώρησαν ενοχοποιητικά για τους εκδότες των συνταγών, αφού οι περισσότερες έφεραν πλαστές σφραγίδες και υπογραφές.

Εκτιμάται ότι πρέπει να ήταν ομάδα που «εργάστηκε» για ημέρες και χρονικά προσδιορίζεται ότι το «ριφιφί» έγινε προ 5ετίας, ίσως κατά τις αργίες του Πάσχα και έγινε αντιληπτό πολύ αργότερα.

Με τον τρόπο που «εργάστηκαν» οι δράστες της κλοπής των εγγράφων, άφησαν μια «εικόνα τάξης», αφού οι κούτες με το αρχείο ήταν μεν στη θέση τους, έλειπε όμως μέρος του περιεχομένου τους. Ωστόσο, στη βιασύνη τους, παρέλειψαν να πάρουν αρκετά από τα «καυτά έγγραφα», που σε συνδυασμό και με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις, που επίσης εγκατέλειψαν, τεκμηριώνουν επαρκώς τη μεγάλη απάτη. Το υλικό αυτό βρίσκεται τώρα στα χέρια των ελεγκτών.

Παρ' όλα αυτά, όπως εκτιμούν οι ελεγκτές, αυτό που πέτυχαν είναι περισσότερη καθυστέρηση στην άσκηση δίωξης των υπευθύνων.

Πώς στηνόταν το «κόλπο»


Το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ) υπέγραψε συμβάσεις με τους γιατρούς. Πολλοί γιατροί είχα v συγχρόνως υπογράψει συμβάσεις και με ορισμένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, απ’ όπου φαίνονταν στα χαρτιά ότι εισέπρατταν συμβολική αμοιβή 700 ευρώ ή νοίκιαζαν με συμβολικό ποσό ιατρεία μέσα στο διαγνωστικό κέντρο και σε κάποιες περιπτώσεις φαινόταν n συστέγαση ως... δωρεάν εξυπηρέτηση.

Οι γιατροί «φέσωναν» συστηματικά το Ταμείο, δημιουργώντας «βιομηχανία έκδοσης συνταγών», από τις οποίες ένα μέρος για... κανονικούς ασθενείς, αλλά και ένα πλήθος από πλαστές συνταγές, για ανύπαρκτους ασθενείς!

Οι γιατροί εισέπρατταν μέρος της «αμοιβής» τους αρχικά από το ταμείο ως συνταγογραφούντες -όπου υπέγραφαν με το κανονικό τους όνομα- συγχρόνου, ερευνάται αν και πώς μοιράζονταν τα τεράστια ποσά που κατέληγαν στα συγκεκριμένα διαγνωστικά κέντρα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου